Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trh s novými byty v Brně ožil. Drahé hypotéky ale ženou lidi do garsonek

Developerský projekt Neumanka v Brně
Se svolením Trikaya
Petra Jansová

Trh s novostavbami v Brně se mírně rozhýbal. Největší zájem je o menší byty.

Reklama

Za první tři měsíce letošního roku se v Brně prodalo 108 bytů, ve srovnání s průměrem za druhé pololetí roku 2022 jde o zhruba 30procentní nárůst. Ve srovnání s prodeji z prvního čtvrtletí roku 2022 se ale jedná se o více než šedesátiprocentní meziroční propad. Vyplývá to z analýzy developerské společnosti Trikaya, která vývoj na trhu s novým bydlením dlouhodobě sleduje. Nejméně bytů brněnští developeři prodali ve třetím kvartále loňského roku, a to 70.

„Z vývoje v prvním letošním kvartálu vidíme, že se trh s novostavbami stále nerozhýbal. Výjimku tvoří nemovitosti v prémiovějších projektech v dobrých lokalitách. A i zde platí, že se musí jednat o atraktivní cenu,“ říká Dalibor Lamka, výkonný ředitel a předseda představenstva společnosti Trikaya.

Realitní trh přeje kupujícím. Můžou vyjednávat o ceně, říká šéf skupiny EHS

Hendrik Meyer: Nájemné poroste. Nejrychleji zřejmě v Brně

Zatímco v Česku je nájemní bydlení vnímáno jako nouzová varianta, když není na vlastní, v Německu je zcela běžné. Němci se nechtějí k nemovitosti vázat. Zároveň ale mají striktně nastavené vztahy mezi nájemcem a pronajímatelem, neriskují tolik jako Češi. Nejen o tom byla řeč v dalším dílu podcastu Realitní Club, tentokrát s ředitelem realitní skupiny EHS Hendrikem Mayerem.

Přečíst článek

Lidé kupují hlavně malé byty

Snížená poptávka se projevila i na mírném propadu ceny za metr čtvereční. Zatímco ještě ve druhém čtvrtletí roku 2022 se prodával za 127 200 korun, ke konci roku to bylo o bezmála tři tisíce méně. Na začátku roku mírně vzrostla na úroveň 130 tisíc za metr čtvereční.

Razantně se proměnily preference zákazníků. Zatímco v předchozích čtvrtletích se prodávalo nejvíce bytů o dispozici 2+kk, od začátku roku 2023 prodejům dominují 1+kk, u kterých je průměrná cena za metr čtvereční nejvýše – konkrétně na 134 547 korun. Na druhou pozici se posunuly byty o velikosti 2+kk následované 3+kk a nejméně se prodalo velkých bytů v podobě 4+kk a více.

Nabídka nových bytů, ač jejich prodej takřka zamrzl, se přesto tenčí. Zatímco na konci roku bylo v nabídce 1 547 novostaveb, na konci letošního března to bylo již 1 436.

Jiří Kučera - Luxent

Jiří Kučera: V Česku kupují luxusní bydlení téměř výhradně Češi. V Dubaji Rusové likvidují trh

Český trh s luxusním bydlením je klidný investiční přístav, kterému dominují Češi, říká Jiří Kučera, šéf realitní kanceláře Luxent. Ta se specializuje na luxusní nemovitosti. Většina běžných lidí, kteří přemýšlejí o nákupu bydlení, se zhrozí při první návštěvě banky, kam si jdou pro hypotéku. Měsíční splátka u bytu sedmdesát metrů na okraji Prahy nyní dělá kolem padesáti tisíc korun. Hypoteční trh je kvůli tomu mrtvý.

Přečíst článek

Výstavba v Brně se odkládá

Stejně jako v Praze se i někteří developeři v Brně rozhodli výstavbu nových bytů zatím odložit, což může podle ekonomů v dohledné době vytvářet tlak na další růst cen.

„Zamrzá i aktivita ve stavebnictví, které zůstává v kleštích rostoucích nákladů a klesající poptávky. V dohledné době tak lze očekávat menší počet dokončených staveb, což bude působit proti poklesu jejich ceny,“ vysvětluje hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

K silnějšímu oživení na trhu s novostavbami by podle Hradila mohlo dojít v posledním kvartálu letošního roku, a především začátkem roku 2024, a to hlavně v souvislosti s případným zlevňováním hypoték.

Církevní realitní byznys s nájemními byty se rozjíždí. Do dvou let investuje miliardy

Církevní realitní byznys s nájemními byty se rozjíždí. Do dvou let investuje miliardy

Realitní společnost, kterou založilo pražské arcibiskupství, pronajala od konce loňského roku většinu nabízených bytů. Ve svém portfoliu nájemního bydlení chce společnost XPlace postupně nabídnout v Praze a jejím okolí až tisíce bytových jednotek, uvedlo arcibistkupství. Peníze na zabezpečení své činnosti chce arcibiskupství získat také prodejem nepotřebných nemovitostí.

Přečíst článek

 „V souhrnu předpokládáme, že u nemovitostí dojde ke krátkodobému poklesu cen, ovšem spíše v konkrétních lokalitách a segmentech trhu. První pololetí roku 2023 se tak zřejmě ponese ve znamení mírného zlevňování, ovšem následně dojde ke stabilizaci a poté k opětovnému růstu cen,“ uzavírá hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Lubomír Lízal, bývalý člen rady České národní banky

Lubomír Lízal: Sedmiprocentní sazby zůstanou déle, než si dnes všichni myslí

Česká národní banka ponechala sazby na úrovni sedmi procent. Podle členů rady tak zatím nehrozí utrhnutí mzdově-inflační spirály, ale inflace zatím neklesá dostatečně razantně, aby bylo možné sazby snížit. „Rozhodnutí to je očekávané. Cokoli jiného by vyvolávalo víc otázek než odpovědí,“ myslí si bývalý člen rady České národní banky Lubomír Lízal.

Přečíst článek

Čas extrémně levných hypoték je pryč. Expertka radí, jak i nyní usmlouvat výhodný úvěr na bydlení

Čas extrémně levných hypoték je pryč. Expertka radí, jak i nyní usmlouvat výhodný úvěr na bydlení

Specifická doba si žádá specifický přístup. A jako se v závislosti na ekonomické situaci mění hypoteční podmínky, stejně tak by se měly měnit i strategie lidí, kteří o hypotéky žádají nebo sjednávají jejich nová pravidla. Na co byste tedy měli být v roce 2023 připraveni a jakých možností hypotečního trhu se letos vyplatí využít, radí Vlasta Pěchoučková, finanční manažerka developera Ekonomické stavby.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme