Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brno předběhlo Prahu. Ceny nových bytů tam už padají

Brněnská čtvrť pod Hády
Se svolením Trikaya
Petra Jansová

Klesající poptávka a zvyšující se nabídka dopadají na ceny bytů v brněnských developerských projektech. Za poslední kvartál klesly o dvě procenta. A podobný trend lze očekávat i letos.

Reklama

Z dat společnosti Trikaya vyplývá, že se za čtvrtý kvartál roku 2022 v moravské metropoli prodalo jen 95 bytů. Přitom v nabídce jich stále přibývá, ke konci roku si zájemci mohli vybírat už z více než 1 500 jednotek.

„Čtvrtý kvartál uplynulého roku potvrdil nejvýraznější realitní trend loňska – zamrzání trhu nejen s novostavbami. Ačkoliv byl z tohoto pohledu o trochu úspěšnější než kvartál předchozí, návrat k číslům před vypuknutím konfliktu na Ukrajině je zatím v nedohlednu. Dobře to ilustruje skutečnost, že se v lednu loňského roku prodalo více bytů než za celé druhé pololetí dohromady,“ přibližuje Dalibor Lamka, výkonný ředitel a předseda představenstva společnosti Trikaya.

Byty na prodej

Petr Dufek: Nové byty už narazily na cenový strop. Nájemní bydlení má budoucnost

Podle dnes zveřejněných – a dlužno dodat i dost zpožděných – údajů Eurostatu začal růst cen bytů na českém realitním trhu prudce brzdit. Jak se budou dál vyvíjet ceny nových i seconhandových bytů? A porostou ceny nájmů? Odpovídá ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek

Ceny bude v Brně padat dál

Razantně klesající poptávka, a naopak narůstající nabídka pak otevřely cestu k poklesu ceny. Během čtvrtého kvartálu se metr čtvereční v brněnské novostavbě prodával ještě za 131 176 korun. Cena ale pozvolna začala klesat, průměrná cena za metr čtvereční nabízeného bytu se aktuálně drží těsně pod hranicí 125 tisíc korun.

Průměrné ceny bytů v Brně dosáhly svého maxima v roce 2022. Z 55 600 korun za metr čtvereční se průměrná cena během šesti let vyhoupla až na 127 200 korun. Od třetího čtvrtletí 2022 však cena začala mírně klesat, aktuálně se pohybuje na úrovni cen roku 2021.

Nejde o výrazný propad, jako spíš o mírný pokles kolem dvou procent. Zároveň se týká především určitého typu bytů. „Lze říct, že energeticky méně náročné jednotky a ty, které se nacházejí ve vyhledávaných lokalitách, budou vždy tlaku na pokles cen odolávat lépe než atypické byty či byty s energetickým štítkem C a horším,“ dodává Lamka.

Milan Roček v podcastu Realitní Club

Čekat na levnější hypotéku nemá smysl, říká zakladatel Hyposervisu Milan Roček

Čekat na levnou hypotéku není dobrá volba, říká Milan Roček, zakladatel prvního poskytovatele hypoték v Česku, společnosti Hyposervis. A dodává: „Bydlet chcete hned, ne až se sníží nějaké sazby“. Hypotéku Hyposervis zprostředkoval za posledních dvacet let deseti tisícům klientů.

Přečíst článek

Ceny bytů v atraktivních lokalitách klesat nebudou

Stejně jako například v Praze se výraznější pokles cen týká především secondhandových bytů v centru, na okraji města, nebo příměstských oblastech. „Jejich ceny byly v posledním období nafouknuté, protože se snažily dorovnávat ceny novostaveb. U segmentu prémiového bydlení je cenová hladina spíše bez výraznějších výkyvů a dlouhodobě se drží na stejné úrovni,“ přibližuje Josef Molnár, hlavní manažer projektů společnosti Domoplan.

A mírný pokles cen se objevil i městech v okolí Brna. Výjimkou je Hodonín, kde byl propad výraznější, konkrétně z 88 052 korun na 81 583 korun za metr čtvereční.

V roce 2023 budou tón udávat kupující

A jaký bude rok 2023 už naznačil právě konec toho loňského. Na trh postupně přibylo několik stovek nových bytů. V loňském lednu bylo k prodeji 1 042 bytů, v prosinci už 1 547. Lze tedy předpokládat, že stoupající nabídka bude i nadále tlačit na pokles cen, byť zřejmě nebude nějak drastický.

Z natáčení podcastu Realitní Club s ekonomem Lukášem Kovandou.

Podcast: Nárokovat si vlastnické bydlení je stejné jako si nárokovat Ferrari, říká ekonom

Spadnou letos hypoteční sazby? Vrátí se ještě někdy k úrovni pod dvěma procenty? Nejenom o tom, ale i o dalších výzvách realitního trhu v roce 2023 jsme si povídali v prvním letošním podcastu Realitní Club s ekonomem Lukášem Kovandou. Nový díl podcastového seriálu byznysového serveru newstream.cz vyjde v úterý.

Přečíst článek

„Lze souhlasit se závěry analýzy, že na trhu s rezidenčními nemovitostmi budou v nejbližší době za delší konec provazu tahat kupující. V prostředí nebývale vysokých sazeb hypotečních úvěrů a mimořádně chladné spotřebitelské nálady nyní nebude snadné nacházet kupce. Vzhledem k pokračujícímu dramatu na energetických trzích lze očekávat od kupujících velikou opatrnost a také silnou preferenci pro energeticky úsporné bydlení,“ uzavírá hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Úroky u hypoték jsou na vrcholu. Klesat začnou až za půl roku

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v ČR v prosinci vzrostla na 5,98 procenta z listopadových 5,96 procenta. Průměrná sazba patří k nejvyšším za dvacet let. Banky a stavební spořitelny poskytly loni hypoteční úvěry za 197 miliard korun, meziročně o 64 procent méně. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek

Byty na prodej

Ceny bytů i domů budou nadále klesat. Přichází doba příležitostí, míní experti

Na realitním trhu se v příštím roce očekává pokračující pokles nákupů bytů, prodej chat i další nárůst poptávky po nájemním bydlení. Podle zástupců realitních firem v druhé polovině roku 2023 klesnou úrokové sazby u hypotečních úvěrů. Zájem o nemovitosti by měl poté opět vzrůst.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

V Praze vznikne největší dřevěný bytový dům v Česku, Radlický dřevák

Realitní trh ožívá. Novostavby zlevňovat nebudou, starší byty už méně razantně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme