Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Klára Dostálová: Stavební zákon, který ministr Bartoš předělal, bude dál brzdit výstavbu bytů

Klára Dostálová, exministryně pro místní rozvoj
EP Production
Dalibor Martínek

Neustále jsme se snažili o nějaký rozumný kompromis, říká o přípravě nového stavebního zákona bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Ta ho začala připravovat v roce 2017, když se dostala do vlády. A nakonec ho dokončila a přinesla ke schválení. Jenže Babišovo hnutí ANO, za které Dostálová kopala a dál kope, prohrálo volby.

Reklama

Na nový stavební zákon čekají stavitelé bytů jako na smilování. Podle toho současného jsou zcela v moci úřadů, které nedodržují termíny, žádný postih jim za to nehrozí, a v Česku se kvůli tomu nestaví byty.

Klára Dostálová chtěla rozdělit proces na dvě části. Územní řízení, tedy představu obcí o rozvoji jejich území, chtěla nechat na obcích. A stavební řízení chtěla nechat státu, úředníkům. Aby to, podle její představy, urychlilo výstavbu.

Jenže jejím nástupcem na ministerstvu se stal Pirát Ivan Bartoš. A ten celý proces schvalování stavebního zákona zastavil. A začal na něm kutit. Podle zdrojů newstream.cz se dostal do vleku Starostů. Ti pod tlakem silné lobby lokálních vládců prosazovali, aby si dohled nad výstavbou podrželi obce a města.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Bartoš po roce protlačil přes vládu upravený stavební zákon

Předloha ministerstva pro místní rozvoj (MMR) v ní především ruší vznik Nejvyššího stavebního úřadu a jemu podřízené soustavy a prozatím zachovává všechny stavební úřady v obcích. Po jednání kabinetu to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Novelu ještě musí projednat sněmovna, Senát a podepsat prezident.

Přečíst článek

Nakonec vláda schválila návrh zákona, který ruší centralizaci, kterou zamýšlela Klára Dostálová. A ponechává pravomoci v rukou obcí a lokálních úředníků s takzvanou „přenesenou působností“. Bartoš asi podlehl tlaku. Ostatně, mluví se o něm jako o muži, který této agendě vlastně vůbec nerozumí.

Dostálová prohrála. Nejen volby, ale i boj o nový stavební zákon. Prohráli asi i stavebníci, ať už soukromníci, tak velké stavební či developerské společnosti. Možná prohrálo celé Česko, které není schopné vytvořit normy, podle kterých by se rychle a efektivně dalo stavět. Co na to říká Dostálová? Dozvíte se již zítra v podcastu Realitní Club na newstream.cz i všech podcastových platformách.

Poslechněte si už nyní jiné epizody realitního podcastu moderátorského dua Dalibora Martínka a Petry Jansové z Newstreamu:

PODCAST Realitní Club: Investoři překvapivě bývají ti nejflexibilnější, říkají architekti

Co chybí českým architektům, aby mohli svobodně tvořit? A co zase Praze a ostatním českým městům? Nejen tato témata probírali moderátoři Petra Jansová a Dalibor Martínek v dalším podcastu Realitní Club s Jiřím Řezákem a Davidem Wittasskem ze studia Qarta.

Přečíst článek

PODCAST: Jsem kapitalista a umělec ve službách korporátu, říká sochař David Černý

Čtyřiadvacet metrů vysoká socha Lilith od Davida Černého, která je součástí karlínského domu Fragment, vzbudila v Praze bouřlivé debaty. Co na kritiku umělec říká? A baví ho spolupráce s developery? Nejenom o tom David Černý hovořil dalším díle podcastu Realitního Clubu.

Přečíst článek

Evžen Korec, majitel Ekospolu

PODCAST: Oživení na realitním trhu bude trvat rok, říká Evžen Korec. Za poslední čtvrtletí se prodalo jenom čtyři sta bytů

Ještě před dvěma roky platilo, že co se postavilo, to se prodalo. Situace se dramaticky změnila, říká Evžen Korec, jeden z prvních českých developerů, který začal v Praze stavět byty před třiceti lety. Za tu dobu jich na trh dal tisíce.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nový stavební zákon nepotřebujeme. Stačilo by víc a méně kreativních úředníků, shodli se experti

Nový stavební zákon nepotřebujeme. Stačilo by víc méně kreativních úředníků, shodli se experti

Přečíst článek
Klára Dostálová, exministryně pro místní rozvoj

Klára Dostálová: Nový stavební zákon je paskvil. Vláda rezignovala na urychlení výstavby

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme