Reklama

Ředitel Ericonn: Investovat do nemovitostí má cenu tam, kde příjem z nájmu převyšuje hypoteční úrokovou sazbu

Patrik Vlášek
Poskytnuto Patrikem Vláškem
Newstream & Partner

„Převážně investujeme do rezidenčních nemovitostí a pozemků ve statutárních městech a nejdále v dostupnosti do 30 kilometrů. Dále nás zajímají rekreační střediska v lokalitě Jižní Čechy a v horských oblastech Šumava a Krkonoše,“ říká Patrik Vlášek, obchodní ředitel společnosti Ericonn.

Reklama

Kvůli čemu se na vás lidé nyní nejčastěji obracejí?

Je toho hodně. Obracejí se na nás hlavně kvůli nebankovním úvěrům právnickým osobám. Mnozí také požadují kompletní servis při správě zajištěné pohledávky, dále klienti poptávají realitní služby při prodeji, nákupu a pronájmu nemovitostí. To pro nás není žádný problém. Děláme to rádi. Řadu lidí uspokojí i naše připravované developerské projekty. Velký zájem je i o náš investiční fond ERE Fund 2021, což je fond založený podle paragrafu 15 ZISIF. Díky němu se mohou lidé spolupodílet na investování do zajištěných pohledávek nebo výkupu nemovitostí s následným prodejem.

Pro jaké investory má smysl investovat ve fondech podle paragrafu 15?

To jsou méně sešněrované fondy. Je zde prostor pro vyšší zisky a vyšší rizika. Proto jsou vhodné pro kvalifikované investory, klíčové je však to, že musí investovat částku odpovídající ekvivalentu jednoho milionu korun. Není to tedy vhodné pro malé investory. Těch může být ve fondu podle zákona maximálně 20. 

Daniel Havel

Investice do nemovitostí nejsou jen pro úzký okruh lidí. Chtěl jsem je přiblížit co nejširší skupině, říká zakladatel Rentier.cz Daniel Havel

Dvojciferná inflace nutí Čechy přemýšlet, jak ochránit svoje úspory před znehodnocením. Souvisejícím trendem je boom internetových investičních platforem. „Nepochybuji o tom, že se investiční aktivity v blízké budoucnosti zcela přesunou do online prostředí, a nahradí tradiční přístupy,“ říká Daniel Havel, zakladatel investiční platformy do nájemních nemovitostí Rentier.cz.

Přečíst článek

Chystáme se vstoupit do Španělska

Jaké výnosy lze u fondů podle paragrafu 15 čekat?

To je těžké říct. Obecně platí, že tyto fondy v průměru přinášejí vyšší výnosy než klasické fondy. Přinášejí však i vyšší rizika. Víme, že z historických zisků nelze mnoho odvozovat pro ty budoucí. Nicméně předešlé výnosy byly dvouciferné. To je velmi slušné.

Do jakého typu nemovitostí investujete?

Převážně se jedná o rezidenční nemovistosti a pozemky ve statutárních městech a nejdále v dostupnosti do 30 km.  Dále nás zajímají rekreační střediska v lokalitě Jižní Čechy a v horských oblastech Šumava a Krkonoše.  

Zatím jde o tuzemské nemovitosti, poohlížíte se i po zahraničních?

V současnosti máme zpracovanou investiční analýzu pro vstup do Španělska, respektive do Valencie, kde vidíme velké příležitosti a v budoucnu i zázemí pro celé Španělsko v případě, že bychom se rozhodli v této zemi otevřít kancelář. Dále se poohlížíme po Albánii, kde nás zajímá hlavně pobřeží.

Zajímají vás i developerské projekty?

Ano, pokud se jedná o projekty do 50 milionů v lokalitách, kde vidíme příležitost. V současnosti máme vydané stavební povolení na rekreační wellness resort v lokalitě Borkovických blat, který se nachází v Jižních Čechách.

hypotéky, ilustrační foto

Vzorní Češi. Při rekordní inflaci klesl podíl problémových hypoték na historické minimum

Celková hodnota dluhů tuzemských domácností v červnu i kvůli zvyšující se průměrné výši hypoték a cen nemovitostí poprvé překročila hranici dvou bilionů korun, oproti květnu je to o 0,9 procenta. Možná paradoxně však opět klesl podíl nesplácených úvěrů domácností včetně hypoték na dlouholeté minimum, upozorňuje hlavní poradce České bankovní asociace Miroslav Zámečník. Se zhoršující se ekonomickou situací se ale zřejmě trend obrátí.

Přečíst článek

Je investice do nemovitosti zárukou ochrany úspor před inflací?

Ano, ale pouze ve vybraných lokalitách, kde příjem z nájmu převyšuje dnešní hypoteční úrokovou sazbu a nadále se očekává růst hodnoty nemovistosti. V našem případě je výhodou naše investiční strategie, kdy pracujeme při investici s maximálním poměrem mezi výší půjčky a hodnotou zastavené nemovitosti (LTV) 70 procent, proto naše budoucí zhodnocení dosahuje dvouciferných čísel a také jsme předzajištěni před možným poklesem cen nemovitostí. Domnívám se proto, že naše investice představují ochranu před inflací.

Zlevňovat budou jen starší nemovitosti

Přijde pokles cen nemovitostí?

To nelze vyloučit. Amerika je již v recesi a recese často přináší pokles cen nemovitostí. Nicméně je třeba rozlišovat mezi novými a starými nemovitostmi. Předpokládám, že nové nemovitosti na ceně klesat nebudou. Zkrátka cena stavebních materiálů vyskočila a developeři by museli prodávat nemovitosti se ztrátou. To si raději počkají. Pokles cen je pravděpodobnější u starších nemovitostí. Tady se může stát, že si někdo pořídil nemovitost na dluh, který měl splácet nájemník. Jenomže nájemníkům nyní docházejí peníze. Hůř situované nemovitosti proto mohou v ceně klesat. Nemovitost na dobrém místě si ale cenu udrží. Jak už jsem říkal, o naše nemovitosti se nebojím. A pokud přijde pokles cen nemovitostí, bude to příležitost k nákupu.

Jde o dlouhodobou investici, kdy začne „vydělávat“?

Soustředíme se na krátkodobé a střednědobé investiční období od dvou maximálně do pěti let. Také tvoříme vlastní portfolio nájemních nemovitostí opět ve vybraných lokalitách.

Ceny starších bytů letí vzhůru, nejdráž je v Praze

Průměrná cena starších bytů v Česku po třech letech klesla. Výjimkou je Brno

Průměrná cena staršího bytu v Česku poprvé od zimy roku 2019 mírně klesla. Na začátku léta se starší byt prodával za 88 756 korun na metr čtvereční, což je o dvě procenta levněji než na jaře. Jen v Brně cena mezičtvrtletně stoupla o tři procenta na 95 215 korun za metr čtvereční. Vyplývá to ze studie realitní skupiny European Housing Services (EHS), která využívá data svých zakládajících členů - realitních služeb Bezrealitky a Maxima Reality.

Přečíst článek

Domy následně i spravujete?

Ano, pokud se jedná o případ, kdy nemovitost zařadíme do svého portfolia nájemních nemovitostí nebo z důvodu dosažení vyššího zhodnocení při prodeji.

V plánu mate i vytvoření on-line platformy, vnímáte on-line investování do nemovitosti jako trend?

Ano, je to budoucnost investic do nemovitostí, proto chceme být součástí této revoluce. Vytvoření on-line platformy vnímáme jako klíčový projekt pro další růst včetně automatizace a digitalizace našich interních procesů.

Manhattan

Zájem o hypotéky nemizí jen v Česku. Vlastní byt je na Západ od nás nedostupný luxus

Kvůli rostoucím úrokům klesá zájem o úvěry na bydlení po celém světě. Propady vedle Česka hlásí také Spojené státy, Británie nebo třeba Slovensko.

Přečíst článek

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9

Dalibor Martínek: Krize bydlení je tu. Byty se neprodávají, nájemné je drahé. Bojí se už i developeři

Byty v Praze podle aktuálních údajů přestaly zdražovat. Metr čtvereční nového bytu se nyní prodává za 143 tisíc korun. To je samo o sobě šílené číslo. Podstatné však je, že se ceny od prvního čtvrtletí nezvýšily. To je situace na trhu s bydlením nevídaná. Za posledních deset let šly ceny vždycky vzhůru. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme