Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Štěpán Křeček: Drahé hypotéky mohou zlevnit nemovitosti

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry
Pixabay
Štěpán Křeček

„V minulých letech bylo takřka nemožné snížit cenu nemovitosti vyjednáváním. Zájemců o koupi bylo příliš mnoho, takže spíše docházelo k navyšování ceny v průběhu prodeje. Nyní se situace na trhu mění. Drahé hypotéky snižují poptávku po nemovitostech, takže je opět možné vyjednat si příznivější cenu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Reklama

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech dál stoupá. Podle Fincentra Hypoindexu dosáhla počátkem dubna na úroveň 4,88 procenta. V mnohých bankách se úrokové sazby na hypotékách již přehouply přes hranici pěti procent a v následujících měsících dál porostou. Lze očekávat, že nakonec se hypoteční sazby budou pohybovat zhruba jeden procentní bod nad základní úrokovou sazbou v ekonomice.

Růst úrokových sazeb snižuje zájem lidí o hypotéky. To povede ke snížení přílivu peněz z hypotečního na realitní trh. V důsledku tohoto vývoje klesne tempo růstu cen nemovitostí v nominálním vyjádření. Vzhledem k vysoké inflaci dokonce může dojít ke snížení reálných cen nemovitostí. To může vytvořit vhodnou příležitost k nákupu nemovitostí za relativně atraktivní ceny.

Při koupi nemovitosti bychom se měli soustředit hlavně na kupní cenu, kterou v budoucnu již nelze měnit. Oproti tomu hypoteční sazbu měnit lze. V současné době je proto vhodné fixovat hypoteční úvěr na kratší období, aby bylo možné sazbu v blízké budoucnosti změnit. Pokles úrokových sazeb lze očekávat, jakmile bude zkrocena vysoká inflace. To se sice letos zřejmě nepodaří, ale mělo by se tak stát nejpozději do dvou v horším případě do tří let.

Hypotéky zdraží

Lukáš Kovanda: ČNB v akci. Hypotéku nově nedostane až polovina žadatelů

Už pozítří se zpřísňují podmínky hypoték. Poprvé v historii k němu dojde zákonnou formou, protože dosud ČNB podmínky zpřísňovala pouze formou doporučení.

Přečíst článek

Novostavby, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zlevní válka na Ukrajině nemovitosti v Česku? Je to možné, ale...

Válka na Ukrajině vyvolá v Česku poměrně hlubokou stagflační krizi. Inflace bude vysoká, třeba letos v průměru dvouciferná, zatímco ekonomika bude stagnovat.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Rusům už nic, ať si nechají plyn i ropu. Překročili všechny meze

Rusové ztratili nárok na život s civilizovanými národy.

Přečíst článek

>>>>>> Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde <<<<<<

Reklama

Související

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Analýza: Nejdelší fixace na hypotékách jsou nejlevnější. Ale pozor na ně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme