Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejluxusnější dům v Londýně míří na trh. Byty tu stojí dvě miliardy

Projekt 1 Mayfair v Londýně
1 Mayfair - použito se svolením
Stanislav Šulc
sta

Pod jménem 1 Mayfair se na londýnský realitní trh dostává očekávaný projekt, za kterým stojí miliardář John Caudwell. Podle jeho vlastních slov jde o unikátní příležitost, která se už nebude opakovat, protože nic takového se v Londýně již nepostaví. A tomu odpovídá také cena. V průměru tu byty budou stát 70 milionů liber, tedy téměř dvě miliardy korun.

Reklama

Nic podobného v Česku nejspíš nikdy nevznikne. Snad jen kdyby se v samém centru Malé Strany někdo rozhodl zbourat několik historických domů, pozval nejlepší architekty a designéry světa a nechal je zbudovat zcela unikátní bytový dům ve standardech, které se dnes používají snad jen v arabských emirátech.

FOTOGALERIE: Podívejte se na luxusní dům v Londýně

Superlativy jsou tím, co má nalákat případné kupce bytů v projektu 1 Mayfair v samém centru Londýna. Miliardář John Caudwell tu finišuje unikátní bytovou rezidenci, v níž bude 29 bytů. Podle agentury Bloomberg by přitom celkové tržby měly dosáhnout dvou miliard liber, v průměru tedy zhruba 70 milionů liber za průměrný byt (v přepočtu téměř dvě miliardy korun).

Podle nabídky realitních kanceláří by měly být apartmány k nastěhování v prvním kvartálu příštího roku. Tím by se uzavřel zajímavý realitní příběh, který začal v roce 2011, kdy Caudwell koupil parkoviště v srdci čtvrti Mayfair, která patří k nejexkluzivnějším částem Londýna.

Zajímá vás dění na nemovitostním trhu? Sledujte Realitní Club na newstream.cz

Slábnoucí trh

Jak ale připomíná Damian Shepherd z Bloombergu, realita může být složitější. Caudwell projekt chystal a realizoval v éře levných peněz a z nich pramenícího realitního boomu. A také v době, kdy neexistovaly problémy s ruskými oligarchy a celkově byl svět nakloněn ultrabohatým byznysmenům, z nichž se logicky měla rekrutovat klientela projektu, jakým byl 1 Mayfair.

Nyní je však svět ve zcela jiné kondici, a kromě utlumených ruských oligarchů v Británii také má co nevidět dojít k většímu zdanění bohatých lidí.

Caudwellův velkolepý projekt tak může mít zásadní problém sehnat dostatek klientů.

Podle Bloombergu se již nyní ukazuje propad v nejvyšších patrech londýnského nemovitostního trhu a například miliardář Bobby Arora vloni v listopadu prodal svůj dům ve čtvrti Belgravia s 30procentní slevou.

Z Century 21 uděláme českou jedničku, říká Tomáš Martinovský

Z Century 21 uděláme českou jedničku, říká Tomáš Martinovský

Tomáš Martinovský se primárně ve své kariéře věnoval finančnímu poradenství. Nicméně usoudil, že nemovitosti jsou součástí investování, a koupil proto s poradenskou firmou 4fin Holding českou master franšízu Century 21 na dalších pětadvacet let. Spojil tak obor finančních služeb a nemovitostní trh, na kterém chce se svou značkou hrát dominantní úlohu.

Přečíst článek

V první epizodě nového pořadu Realitní jednohubky se představují Jiří Pácal, Milan Roček, Libor Ostatek. Moderuje Dalibor Martínek.
video

Nový fenomén. Na trhu s byty a domy řádí nemovitostní „šmejdi“. Kupují podíly a vydírají majitele

Na českém realitním trhu se rychle rozvíjí nový trend. Vykupování minoritních podílů v nemovitostech. Spekulanti, skrytí za různými firmami, se zaměřují na vykupování nesplacených podílů, například v dědickém řízení, aby potom žádali jejich zhodnocení od většinového vlastníka nemovitosti. Na nový trend upozorňuje Milan Roček ze společnosti Dataligence, jehož firma sleduje realitní transfery. Na toto téma přišla řeč v rámci nového pořadu Realitní jednohubky, který od dnešního dne můžete pravidelně sledovat na newstream.cz. Realitní jednohubky natáčíme v pražském hotelu Falkensteiner.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Veřejná doprava v Londýně

Nájemné v Londýně razantně zdražuje. Nemovitosti ale budou podle ekonomů zlevňovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme