Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vzorní Češi. Při rekordní inflaci klesl podíl problémových hypoték na historické minimum

hypotéky, ilustrační foto
iStock
Dušan Kütner
duk

Celková hodnota dluhů tuzemských domácností v červnu i kvůli zvyšující se průměrné výši hypoték a cen nemovitostí poprvé překročila hranici dvou bilionů korun, oproti květnu je to o 0,9 procenta. Možná paradoxně však opět klesl podíl nesplácených úvěrů domácností včetně hypoték na dlouholeté minimum, upozorňuje hlavní poradce České bankovní asociace Miroslav Zámečník. Se zhoršující se ekonomickou situací se ale zřejmě trend obrátí.

Reklama

„Češi tradičně velmi dbají na vzorné splácení hypoték. Podíl nevýkonných hypotečních úvěrů pokračoval v prolamování mnohaletých minim a v červnu si rekordní historické minimum ještě o dvě setiny procentního bodu polepšilo, když kleslo na 0,62 procenta. U spotřebních úvěrů šlo o zlepšení o desetinu procentního bodu na 3,97 procenta,“ uvedl Zámečník.

zdroj: Česká bankovní asociace

Vývoj nevýkonných úvěrů je přitom podle Zámečníka jedním z nejdůležitějších indikátorů zdravotního stavu ekonomiky. „A víme, že vzhledem k souběhu řady nepříznivých faktorů bude jejich podíl v nadcházejících měsících stoupat, s příslušným časovým zpožděním, jak se promítnou potíže se splácením do klasifikace,“ podotkl.

Česko – premiant Evropy

„V případě úvěrů obyvatelstvu, a to nejen hypoték, ale i na financování spotřeby, jsou nevýkonné expozice na podstatně nižší úrovni než například po světové finanční krizi na počátku minulého desetiletí. V Česku patří v celoevropském srovnání mezi nejnižší,“ upozornil Zámečník.

hypotéky, ilustrační foto

Hypotéky prudce zdražují, splátka za panelákový byt bude 45 tisíc měsíčně

Hypotéky v Česku prudce zdražují. Podle nejnovějších údajů Fincentra Hypoindexu odpovídala průměrná úroková sazba počátkem července 6,24 procenta, nyní už se blíží úrovni 6,5 procenta. Hypotéky jsou nejdražší od počátku milénia. Jsou dražší dokonce i než těsně před globální finanční krizí, jež vrcholila v letech 2008 a 2009. Ta tehdy následně způsobila pokles cen tuzemských nemovitostí.

Přečíst článek

Na straně hypotečních úvěrů od dubna platí přísnější pravidla ČNB pro posuzování příjmů uchazečů o hypotéky, sazby hypotečních úvěrů nadále rostou a hypoteční byznys červnu meziročně zchřadnul o více než 60 procent. „A při jejich naprosto dominující váze na celkových úvěrech obyvatelstvu je trend jasný: celkový objem úvěrování v tomto segmentu roste pomalu,“ poznamenal Zámečník.

Naopak u bank měly tuzemské domácnosti v červnu uloženo včetně započítání i cizích měn v přepočtu přes tři biliony korun. Oproti konci loňského roku celkové vklady domácností stouply o 2,4 procenta na 3,09 bilionu korun. „Platí, že domácnosti včetně živností mají v bankách uloženo tolik prostředků, že by byly schopny ryze teoreticky s rezervou vyrovnat své závazky,“ uzavřel Zámečník. 

Manhattan

Zájem o hypotéky nemizí jen v Česku. Vlastní byt je na Západ od nás nedostupný luxus

Kvůli rostoucím úrokům klesá zájem o úvěry na bydlení po celém světě. Propady vedle Česka hlásí také Spojené státy, Británie nebo třeba Slovensko.

Přečíst článek

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9

Dalibor Martínek: Krize bydlení je tu. Byty se neprodávají, nájemné je drahé. Bojí se už i developeři

Byty v Praze podle aktuálních údajů přestaly zdražovat. Metr čtvereční nového bytu se nyní prodává za 143 tisíc korun. To je samo o sobě šílené číslo. Podstatné však je, že se ceny od prvního čtvrtletí nezvýšily. To je situace na trhu s bydlením nevídaná. Za posledních deset let šly ceny vždycky vzhůru. 

Přečíst článek

Ilustrační foto

Nová data: Růst cen nových bytů v Praze se zastavil. Meziročně jsou ale dražší o čtvrtinu

Ve druhém letošním čtvrtletí došlo v Praze ke stabilizaci cen nových bytů. Současná průměrná prodejní cena 145 783 korun za metr čtvereční je srovnatelná s prvním kvartálem. V meziročním srovnání jsou ale ceny o 23 procent výš. Od dubna do června se prodalo 950 nových bytů, což je o třetinu méně oproti dlouhodobému průměru. To je dáno především nedostupností hypoték, kterou způsobil rekordní nárůst úrokové sazby nových úvěrů. Data vychází z tržní analýzy společností Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hypoteční trh se propadl deset let zpátky. To nejhorší je ale za námi, doufají insideři

Přečíst článek
O něco přístupnější hypotéky rezidenčnímu trhu nepomohou

Měkčí pravidla pro hypotéky platí už týdny. Češi si můžou půjčit víc na předražené byty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme