Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dušan Kunovský: Byty se začnou prodávat, jen to bude dražší

Dušan Kunovský
Newstream/Michael Tomeš
Dalibor Martínek

Po dvou letech půstu Dušan Kunovský, největší český stavitel bytů, opět vyráží s jarním oživením na trh, aby potvrdil svou pozici jedničky v bytové výstavbě v Praze. Pro letošní rok má plán prodat tisíc bytů. A jak říká, nevidí důvod, aby tento cíl nebyl naplněn.

Reklama

Vloni jeho firma Central Group prodala 650 bytů. Což je hodně vysoké číslo, větší, než mají jeho konkurenti. Pro Kunovského to však byly „horší časy“. V současnosti pustil do prodeje obří projekt Tesla Hloubětín, kde nabízí veřejnosti 400 nových bytů. Na trh dává byty i v dalších projektech. Do karet mu hraje snižování úrokových sazeb, což má jediný důsledek. Češi se po dvou letech vyčkávání probrali a znovu se vydali na nákup nemovitostí. Kunovský bude první, kdo jim nabídne variantu. Jak ovšem přiznává, letos to bude o trochu dražší než vloni.


Bude rok 2024 rokem růstu, nebo se bude trh s bydlením vzpamatovávat po dvou letech stagnace pomaleji?

Pro nás, z hlediska trhu nových bytů, vidíme letošní rok jako jakési odražení se ode dna. Mělo by to nastat, signály k tomu máme. Největší propad byl ve druhé polovině roku 2022, kdy se zejména z důvodu třikrát dražších hypoték prodeje nových bytů téměř úplně zastavily. To se potkalo s tím, že neuvěřitelně letěly nahoru ceny stavebních prací a materiálů. Byl to kvůli geopolitické situaci úplný rozklad stavebního trhu. Byla to doba nejtěžší, největší propad. Vzhledem k tomuto propadu už byl v loňském roce šedesátiprocentní nárůst.

Reklama

Před rokem jste říkal, že se byty vůbec neprodávají. Z jakého základu tedy mluvíte o růstu o šedesát procent?

V roce 2022 se prodeje skoro úplně zastavily. V současnosti vidíme dva faktory, které by měly vést k oživení a už k němu vedou. První měsíce letošního roku potvrzují růst poptávky. Jednak ČNB zrušila dva nejvíce omezující faktory z hlediska regulace hypoték. Už zůstává pouze povinnost mít deset až dvacet procent vlastních zdrojů. Postupně klesají úrokové sazby. Očekávání je, že by se v průběhu letošního roku měla průměrná úroková sazba hypoték posunout ke čtyřem procentům. Což znamená, že budou levnější úvěry pro klienty.

Bytový trh a hypoteční trh, to jsou spojené nádoby. U nás asi šedesát procent lidí ve standardní době čerpá hypotéky. Druhou věcí je, že když se zastavily prodeje a nyní ožívají, tak to neznamená, že by lidé nechtěli kupovat byty, že by nechtěli bydlet. Poptávka je obrovská. Lidé procházejí webové stránky, situaci sledují. Akorát je šok trojnásobného zvýšení úrokových sazeb spolu se špatnou náladou z ekonomického vývoje přivedl k odložení nákupního rozhodnutí. Odložená poptávka, která trvá už skoro dva roky, spolu s poklesem sazeb, to jsou dva zásadní impulsy, proč trh oživuje.

Takže ještě jednou, bude letošní rok pro vaši firmu úspěšný, bude to rok růstu?

Bude to specifický, přechodový rok. Jsem přesvědčený, že to zároveň bude růstový rok. Právě z důvodů, které jsem jmenoval, zejména kvůli dvěma letům odložené poptávky a snižujícím se hypotečním sazbám. Trh s půjčkami na bydlení je u nás vysoce konkurenční, banky budou mít zájem utrhnout si své sousto.

Něco jiného bude situace pro jednotlivce a jiná pro nás, kdy v momentě, když dokončujeme nějaký projekt a zajišťujeme lidem hypotéky, přineseme do banky půlmiliardový nebo miliardový balíček předjednaných hypoték. Jsme si jisti, že bychom se tak měli dostat na úrokové sazby ještě velmi výrazně nižší, než jsou ty běžné na trhu. Očekáváme,
že letos budeme mířit k tisícovce prodaných bytů. V loňském roce jsme prodali asi 650 bytů. Poslední dva roky byly zkrátka slabší, ale k tisícovce jsem si celkem jist, že se dostaneme. Příští rok si myslíme, že bychom se s poklesem sazeb a oživováním trhu mohli dostat na nějakých patnáct set prodaných bytů. Od roku 2026 máme plán, vizi, prodávat minimálně dva tisíce bytů ročně. Je to zcela reálný odhad.

Přišlo jarní oživení? To je v developerských kruzích vždy vnímáno jako jakýsi přelom, spolu s podzimem. Jako jedno ze dvou hlavních prodejních období.

Naše prodeje byly v prvních letošních měsících mimořádné. Což bylo částečně dáno i doběhem marketingových bonusů, které jsme měli pro zimní období. Jaro, březen až červen, a podzimní období, což je září až listopad, jsou dva hlavní cykly z hlediska prodeje nových bytů. Jaro je nejsilnější. U nás nyní vypadá jaro velmi dobře, dali jsme do prodeje velikánskou lokalitu, čtyři sta bytů v Tesle Hloubětín. A plánujeme v průběhu letošního roku zahájit dva a půl tisíce bytů ve čtrnácti lokalitách, které postupně půjdou do výstavby. Po určitém propadu jsme nyní optimisté, prodejní čísla a poptávka klientů nám to potvrzují. Zároveň se nám podařilo v objemech výstavby, které máme, dosáhnout v jednání se stavebními firmami příznivějších cen, které jsou níže, než byly v nervózním období let 2022 a 2023.

Celý rozhovor s Dušanem Kunovským čtěte v novém vydání magazínu Realitní Club. Magazín je v tištěné verzi k dostání v síti PNS nebo online i ve formě předplatného. Elektronickou verzi aktuálního čísla zakoupíte i v našem e-shopu.

Dušan Kunovský, Central Group

Modleme se, aby nedošlo ke kolapsu schvalování nových bytů, říká Dušan Kunovský

Po dvou letech zamrzlého trhu s nemovitostmi se letos, počínaje jarem, čeká zlom. S poklesem úrokových sazeb a po stagnaci prodeje bytů, kdy lidé s nákupem nemovitostí vyčkávali, přichází přelomový rok. „Očekáváme, že letos budeme mířit k tisícovce prodaných bytů,“ říká Dušan Kunovský, majitel největšího developera v zemi, který se soustředí na pražský trh.

Přečíst článek

Newstream vydává první letošní číslo magazínu Realitní Club, tématem je růst

Zpravodajský server zaměřený na byznys Newstream vydává tento týden první letošní číslo tištěného magazínu Realitní Club.

Přečíst článek

Kupte si elektronickou verzi magazínu Realitní Club

Tématem prvního letošního čísla magazínu Realitní Club s Dušanem Kunovským na obálce je růst. Vedle rozhovoru s největším tuzemským developerem nabídne i aktuální témata a trendy v developmentu i architektuře. Kde se zastaví ceny bytů a kam nejčastěji míří tuzemští investoři do nemovitostí? A proč věhlasný český architekt raději než v Česku staví v Indonésii? Odpovědi přináší magazín Realitní Club.

Přečíst článek

Ceny bytů už zase porostou. Kde se zastaví?

Poptávka po nemovitostech loni klesla a dopadlo to na ceny. I když ty na primárním trhu neklesaly tak výrazně jako na tom sekundárním. S klesajícími sazbami a "zlevňováním" hypoték vyhlíží realitní trh lepší časy. A právě růst je hlavním tématem aktuálního čísla magazínu Realitní Club. Blíže k obsahu magazínu hovoří jeho autoři, Petra Jansová a Dalibor Martínek, v dalším díle stejnojmenného podcastu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme