Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Do financování výstavby chceme dávat čím dál víc peněz, říká Vančura z Trinity Bank

Jiří Vančura, šéf korporátního financování v Trinity Bank
Michael Tomeš / Newstream
Dalibor Martínek
lib

Trinity Bank má v současnosti rozpůjčováno přibližně šestnáct miliard korun na financování výstavby. A chce každým rokem růst o několik miliard. „V dlouhodobém plánu máme růst o tři miliardy korun ročně,“ říká Jiří Vančura, šéf nemovitostního financování Trinity Bank.

Reklama

Jen letos počítá Trinity s poskytnutím úvěrů ve výši šesti až sedmi miliard korun. Na druhé straně se bance vrátí určité peníze z už poskytnutých úvěrů. Peníze má banka rozložené do několika desítek projektů.

„Od začátku byla naše strategie úvěrového financování založená na kvalitně zajištěných úvěrech,“ říká Vančura a dodává, že banka díky své strategii dosud, přes krizi v prodeji bydlení, nemá potíže se splácením. Postupem času se posouvala k financování i větších projektů a stala se rovnocenným konkurentem ostatním bankám, které se financování výstavby věnují.

Byty, haly i kanceláře. Trinity umí všechno

Rozvoj portfolia klientů podle něj probíhá organicky, což znamená, že s některými developery spolupracuje banka dlouhodobě na více projektech po sobě a na základě referencí přicházejí noví zájemci o půjčky. „Na budování dlouhodobých vztahů je založen náš hlavní byznys,“ říká Vančura s tím, že je to nejsilnější noha jejich byznysu. Na druhé straně se nebrání ani financování jednotlivých projektů, které „dávají smysl“. Jsme schopní financovat i projekty v cizině, některé máme na Slovensku, uvádí Vančura. S ohledem na ekonomický vývoj u východních sousedů se však šéf stavebního financování Trinity Bank dívá na úvěrování v této zemi poněkud opatrněji. A to i s ohledem na růst eurosazeb.

Z pohledu segmentů Trinity preferuje spíše financování rezidenční nebo logistické výstavby. „Nově se díváme i na komerční nemovitosti, kanceláře,“ tvrdí Vančura.

Nový díl podcastu Realitní Club s Jiřím Vančurou přineseme již zítra na stránkách newstream.cz. Najdete jej také na Apple Podcasts, Google Podcasts nebo Spotify.

Poznámka redakce: Spolumajitel Trinity Bank Radomír Lapčík je zároveň investorem internetového deníku newstream.cz. 

Jiří Vančura, šéf korporátního financování v Trinity Bank

Jiří Vančura: Financování v eurech byl hit. Teď se to přestává vyplácet

Spousta nejistot panuje v současnosti na realitním trhu. A projevuje se to také u financování velkých i středních projektů. Tam v posledních měsících hrála velkou roli snaha firem snížit náklady prostřednictvím úvěru v eurech, kde byla výrazně nižší sazba než na úvěrech v korunách. „Doby, kdy to bylo výrazně výhodnější, jsou pryč. A může se stát, že to banky přestanou nabízet, nebo i to, že to klientům přestane vycházet výhodněji než půjčit si v korunách,“ uvádí šéf korporátního financování v Trinity Bank Jiří Vančura.

Přečíst článek

Natáčení podcastu s generálním ředitelem Panattoni Pavlem Sovičkou

Česko ztrácí dech. Poláci industrializují ve velkém, říká šéf Panattoni

I kvůli neřešenému územnímu plánováni se development průmyslových nemovitostí potýká s obtížemi. Česko tak pomalu ztrácí konkurenceschopnost, pomalu ho válcují Polsko i Slovensko. Co by potřebovalo změnit tuzemsko, aby dokázalo přitáhnout miliardové investice? A proč jsou potřeba další průmyslové areály? Poslechněte si další díl podcastu Realitní Club s generálním ředitelem společnosti Panattoni Pavlem Sovičkou.

Přečíst článek

Použitý beton, cihly i suť jsou cenné. V zahraničí už to pochopili, říká první dáma zeleného stavebnictví

Opatrně zbourat a pak kostičky použít zase na další stavbu. Tak funguje nejen lego, ale i cirkulární ekonomika v praxi. V Česku je zatím v plenkách. I pro odborníky je těžké se orientovat v této problematice. Přínosné by určitě bylo, pokud by celý proces podpořil i stát, říká v rozhovoru pro newstream.cz letos nově zvolená předsedkyně České rady pro šetrné budovy Iveta Králová.  

Přečíst článek

Kapverdy se otevírají investorům. Akce Choose Cabo Verde ukáže byznys potenciál ostrovů

Ostrovy zeleného mysu, jak se Kapverdám přezdívá, nejsou jen turisty vyhledávanou destinací. Skýtají v sobě také velký byznysový potenciál. O jaké příležitosti jde, ukáže konference s hlavním mottem „Choose Cabo Verde“. Uskuteční se v Praze ve čtvrtek 29. června 2023 od 9 do 17 hodin v Hotelu Ambassador v Praze. Newstream je mediálním partnerem akce.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jiří Vančura: Financovali jsme výstavbu i v době, kdy jiní raději vyčkávali. Chceme dál růst

Přečíst článek
Natáčení podcastu s Jiřím Vančurou.

Bankéř Jiří Vančura: Financování výstavby bytů v eurech už není pro developery tak atraktivní

Přečíst článek
Více než na jednu miliardu vyjde výstavba dalšího bytového domu na brownfieldu ve Vysočanech.

Jiří Vančura: Český trh s bydlením se změní, přiblíží se tomu západnímu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme