Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi „dobývají“ Kostariku. Uprostřed džungle postavili další luxusní vily

Realizace architektky Dagmar Štěpánové (Formafatal) v Kostarice.
Se svolením BoysPlayNice
Petra Jansová

Minimalistické a funkční jsou vily, které navrhla architektka Dagmar Štěpánová do džungle v Kostarice. Na 90 metrech čtverečních nabídnou veškeré pohodlí a hlavně výhled na Pacifik.

Reklama

První návrhy v Kostarice realizovala architekta Dagmar Štěpánová, zakladatelka studia Formafatal, už před lety. Tehdy tam pro českého investora Filipa Žáka navrhla resort Art Villas. Do země se ale natolik zamilovala, že se do ní přestěhovala a výsledkem je další z výjimečných realizací. Do svažitého pozemku uprostřed džungle 300 metrů nad Pacifikem navrhla další dvě vily. I ty jsou určené pro krátkodobý pronájem.

„Žádný zbytečný prvek navíc, ale také nic, co by chybělo,“ popisuje svůj architektonický koncept architektka Štěpánová. Objekty určené pro rekreaci tvarovala „minimalisticky a čistě“. Ostatně taková je i její dosavadní tvorba. V Česku navrhla desítky výjimečných interiérů, jeden z nich získal i ocenění Interiér roku.

„Extrémní důraz jsem kladla na všechny stavebně-architektonické detaily a jejich vzájemné návaznosti,“ dodává architektka.

Beton je na podlaze a zdi. Je z něj i nábytek

Vily Achioté jsou téměř identické. Postaveny jsou ze stejných materiálů, jsou stejně velké a mají tutéž dispozici – minimalismus se propisuje i do interiéru, kde nejsou žádné dveře kromě velkoformátového posuvného panelu v části sprchy a toalety. Ten plní zároveň funkci věšákové stěny s velkým zrcadlem. Něčím se přeci jen ale domy liší, a to je barevným konceptem.

Art villas Costa Rica, Formafatal, architektura

Stylová dovolená. Resort uprostřed kostarické džungle navrhli Češi

Nad pláží Hermosa, nedaleko kostarického městečka Uvita, se v prudkém svahu džungle ukrývá resort Art Villas. Komplex tří betonových vil a několika stromových domů navrhli čeští architekti pro českého investora.

Přečíst článek

„Materiály jsem zvolila co nejodolnější s ohledem na kostarické klima a vysokou vlhkost,“ přibližuje architektka.

Architekta navíc při stavbě použila výjimečnou technologii - rammed earth. Stěny domu jsou z dusaného jílu. „K realizaci jsem přizvala zkušeného specialistu až z Brazílie, majitele firmy Terra Compacta, protože v Kostarice s touto stavební metodou doposud nikdo neměl žádné zkušenosti,“ uzavírá Štěpánová.

Dům v Moravském Krumlově navrhlo studio CL3.

Černý dům? Fasáda se odkazuje na díru, která tu dlouho zela

Při návrhu domu do Moravského Krumlova architekti striktně respektovali objem a tvar domu, který na tomto místě v minulosti stával. Radikálně ho ale od okolní zástavby odlišili barvou. Černou na fasádu studio CL3 nezvolilo náhodou.

Přečíst článek

Dům na Kozině

Návštěva předčila očekávání a dům získal cenu. I na venkově vzniká kvalitní architektura

Jako výjimečný architektonický počin ohodnotila odborná porota soutěže Česká cena za architekturu projekt rekonstrukce v jihočeské vesnici pocházející z pera architektů Weizenttlových (atelier 111 architekti).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Byt v domě Neugraf na Smíchově.

Byt kousek od rušného Anděla vypadá uvnitř spíš jako chata. Má dřevěné podlahy a hliněné zdi

Přečíst článek
Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Galerie Plato v Ostravě vznikla revitalizací někdejších jatek.

Velký úspěch pro Česko. Poprvé se probojovalo do finálové pětice prestižní ceny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme