Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kovanda: Pellegrini investory neděsí. Slovensko si půjčuje výhodněji než za Čaputové

Peter Pellegrini
profimedia.cz
Lukáš Kovanda

Slovensko uspořádalo první aukci dluhopisů po zvolení Petera Pellegriniho prezidentem. Od mezinárodních investorů si napůjčovalo celkem 681,5 milionu eur, tedy zhruba 17,3 miliardy korun. Přitom celková poptávka investorů byla ještě o více než 500 milionů eur vyšší. Aukce tak dopadla úspěšněji, než se čekalo.

Reklama

Mezinárodní investoři mají o slovenské dluhopisy značný zájem, neboť nesou jeden z nejvyšších výnosů v eurozóně. Zároveň slovenská vláda zveřejnila plány na ozdravení veřejných financí a snížení jejich schodku. Současně investoři nepředpokládají, že se země po zvolení Pellegriniho prezidentem posune do ruského vlivu. V takovém případě by za půjčku Slovensku žádali vyšší výnos, neboť by se obávali souvisejících rizik, mezi něž by v prvém sledu patřilo omezení financování z fondů EU.

Pellegrini byl prezidentem zvolen o předminulém víkendu, přičemž některá média a experti upozorňovali, že jeho volbou se Slovensko definitivně ocitá ve sféře ruského vlivu. Mezinárodní investoři, kteří na rozdíl od médií a expertů sázejí na budoucnost Slovenska své vlastní peníze, respektive peníze svých klientů, si to evidentně nemyslí.

Slovensko si půjčuje levněji než Česko

Dnešní aukce slovenských dluhopisů byla první nejen od Pellegriniho zvolení, ale také od doby, kdy premiér Robert Fico oznámil plán snížit schodek veřejných rozpočtů o jedno procento HDP, tedy asi o 1,4 miliardy eur. Vládní koalice hodlá schodek, letos vyhlížený na úrovni šesti procent HDP, snížit navýšením spotřební daně z tabákových výrobků či zavedením nového zdanění slazených nápojů, ačkoli k naplnění uvedeného plánu bude muset přijít s dalšími opatřeními. Mezinárodní investoři ale v tuto chvíli předpokládají, že se to Slovensku podaří.

Výnos na slovenském vládním dluhopisu s desetiletou splatností činil při dnešní aukci zhruba 3,6 procenta. Když si Slovensko půjčovalo na deset let naposledy, koncem letošního února, tedy ještě před oznámením škrtů a před Pellegriniho zvolením, činil daný výnos přibližně 3,8 procenta, takže Bratislava si tehdy půjčovala za vyšší úrok, tedy méně výhodně, než dnes.

Slovensko i tak vykazuje stále druhý nejvyšší výnos svých dluhopisů v eurozóně, a to po Itálii.

Přesto si Slovensko půjčuje citelně levněji než Česko. Rozdíl v úročení desetileté půjčky vlád obou zemí bývalé společné federace navíc dnes vzrostl vůbec nejvýše v letošním roce. Česko si půjčuje až o 0,76 procentního bodu dráž než Slovensko. Přitom před měsícem činil rozdíl i jen 0,12 procentního bodu (viz graf Bloombergu).

Bloomberg

Pozitivní vývoj výnosu slovenských dluhopisů v porovnání s těmi českými rovněž dokladuje, že mezinárodní investoři zemi pod Tatrami věří – jak tomu, že nepadne do ruského vlivu, tak i tomu, že se jí podaří své veřejné finance ozdravit.

Bohatí lidé kupují zlato, bojí se budoucnosti. Nebo?

Bohatí lidé kupují zlato, bojí se budoucnosti. Nebo?

Zlatá horečka je zpět. Zlato letos zdražilo o 17 procent. "Pomáhá" tomu politický i ekonomický neklid ve světě. Jenže, není všechno zlato, co se třpytí: třeba během inflace zlato nikoho neochránilo.

Přečíst článek

Peter Pellegrini

Karel Pučelík: Slovenské prezidentské volby ovládlo strašení válkou

Slovenské prezidentské volby vyhrál vládní kandidát Peter Pellegrini. Diplomata Ivana Korčoka, ze kterého odpůrci udělali „kandidáta války“, porazil s nečekaně velkým náskokem. I když Pellegrini působí umírněněji než Fico, premiérova koalice konsoliduje svou moc.

Přečíst článek

Peter Pellegrini

Pohľad Kataríny Krajčovičovej: Bude Pellegrini ako Petr Pavel?

Peter Pellegrini zavŕšil svoj politický hetrik. Bol premiérom, stále je ešte predsedom parlamentu a najnovšie i novozvoleným slovenským prezidentom. Podarilo sa mu ovládnuť tému týchto volieb a nastoliť ju ako potreboval. Tému bezpečnosti krajiny. Len jeho holubica mieru po vzlietnutí nevie bohužiaľ, na ktorý smer letieť. Ako Pellegrini vo svojich úvodných slovách povedal: „Treba sa pozerať na všetky svetové strany.“

Přečíst článek

Reklama

Související

Peter Pellegrini

Lukáš Kovanda: Pellegrini si za každé euro v kampani „koupil“ skoro pět hlasů voličů

Přečíst článek
Peter Pellegrini zahajuje volební noc

Lukáš Kovanda: Mezinárodní investoři Pellegriniho vítězství přijmou pozitivně. Je pro EU i NATO

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme