Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brno má onkologický ústav, Praha bude mít institut. Za 4,5 miliardy

Stávající budova onkologie v areálu Fakultní nemocnice v Motole, ke které bude přistavěno onkologické centrum
ČTK
 ČTK

Ve pražské Fakultní nemocnici Motol začala stavba Českého onkologického institutu - Motolského onkologického centra. Stavba za 4,5 miliardy korun je dotovaná z Národního plánu obnovy, z peněz EU jde přes 3,7 miliardy korun. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) řekl, že spolu s Masarykovým onkologickým institutem v Brně bude zařízení zajišťovat nejspecializovanější péči a výzkum.

Reklama

„Vznikne vlastně stínový obraz Masarykova onkologického ústavu,“ řekl ministr. Ten je samostatnou příspěvkovou organizací ministerstva, centrum v Motole bude součástí tamní fakultní nemocnice. „Tato dvě centra chci, aby se dostala co nejdříve mezi centra excelence Evropské unie,“ dodal s tím, že pak budou mít možnost čerpat i velké evropské granty.

V nové budově, která musí být kvůli pravidlům evropského financování kompletně funkční do začátku července 2026 budou nejmodernější přístroje včetně dvou lineárních urychlovačů pro ozařování, lůžkové onkologické oddělení s 60 lůžky, 22 ambulancí a denní stacionář pro podávání chemoterapie až 84 pacientům. Součástí by měla být také poradna pro zdravý životní styl, pohyb a stravování, odvykání kouření nebo psychologická pomoc pacientům a rodinám.

Půl miliardy o rodiny Kellnerovy

Ředitel nemocnice Miloslav Ludvík připustil, že obsadit nová pracoviště personálně nebude jednoduché. Plánovat nábor začíná proto nemocnice už teď. „Problém je, že teď absolvují ty nejslabší ročníky,“ dodal. Podle přednosty Onkologické kliniky FN Motol Tomáše Büchlera je ambicí centra přilákat ty nejkvalitnější odborníky včetně mezinárodních vědeckých týmů.

Výhodou proti jiným nemocnicím by mělo být propojení s výzkumným pracovištěm, které podpořila 500 miliony korun Nadace rodiny Kellnerovy (The Kellner Family Foundation). Ludvík připomněl, že vedle současné budovy dětské onkologie měla stát budova pro léčbu dospělých už podle původních plánů. „Postavila se jenom část, protože došly peníze a péče se změnila,“ popsal.

PPF, ilustrační foto

Nadace rodiny Kellnerových loni rozdala 92 milionů na vzdělávání

Nadace rodiny Kellnerových The Kellner Family Foundation rozdělila loni dary v celkové výši 92 milionů korun, což je zhruba o milion více než v předchozím roce. Většina peněz putovala na podporu vzdělání dětí a mladých lidí ve státním i soukromém sektoru. Nadace to uvedla ve výroční zprávě. Za dvacet let od založení první rodinné nadace poskytla rodina Kellnerova jejich prostřednictvím 1,7 miliardy korun na podporu vzdělanosti v České republice. Rodina Kellnerových ovládá investiční skupinu PPF.

Přečíst článek

Změnu péče má podle něj přinést i nové centrum. „Každému pacientovi budeme péči šít na míru,“ uvedl Ludvík. Příjemnější má být také prostředí, pacienti podle něj téměř nepoznají, že jsou v nemocnici a při aplikaci chemoterapie budou mít výhled do zeleně.

Ministr ocenil, že Motol byla na evropské peníze připravená a měla schválené územní rozhodnutí a stavební povolení. Připomněl projekt ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, který měl stát téměř sedm miliardy korun, neměl připravený projekt ani pozemky. V červnu 2021 záměr jako Český onkologický institut představoval tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO).

Podle Válka bude výstavbou pražského centra dokončený systém organizace péče o pacienty s rakovinou. Do dvou center v Praze a Brně budou soustředěny nejvzácnější nádory a věda, komplexní onkologická centra (KOC) pak budou pečovat o pacienty v každém kraji kromě Středočeského. Část péče přeberou i okresní nemocnice, které budou s KOC úzce spolupracovat.

Nobelovu cenu za lékařství mají Maďarka a Američan za vakcíny mRNA proti covidu

Nobelovu cenu za lékařství mají Maďarka a Američan za nenáviděné vakcíny proti covidu

Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získala letos Maďarka Katalin Karikóová a Američan Drew Weissman, kteří položili základy pro vývoj mRNA vakcín proti nemoci covid-19. Oznámil to ve Stockholmu švédský Karolínský institut.

Přečíst článek

video

Rakovina mi změnila život. Jsem vděčná za druhou šanci, říká umělkyně

Do svých třiceti let zažila bohužel více, než někteří za celý život. Lékaři jí ve 27 letech sdělili krutou diagnózu – rakovina tlustého střeva ve čtvrtém stádiu s metastázemi na játrech. Nemoc ji dostala na dno. Zároveň ji ale naučila užívat si života. Tohle je příběh fotografky a influencerky Lucie Levé, o který se podělila s posluchači pořadu Eva Talks na Newstream TV.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ceny nájemného se v květnu zastavily a někdy i mírně klesaly

Ceny nájemného začaly stagnovat i mírně klesat, byt v Praze vyjde průměrně na více než 19 tisíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme