Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nadace rodiny Kellnerových loni rozdala 92 milionů na vzdělávání

PPF, ilustrační foto
PPF
 ČTK

Nadace rodiny Kellnerových The Kellner Family Foundation rozdělila loni dary v celkové výši 92 milionů korun, což je zhruba o milion více než v předchozím roce. Většina peněz putovala na podporu vzdělání dětí a mladých lidí ve státním i soukromém sektoru. Nadace to uvedla ve výroční zprávě. Za dvacet let od založení první rodinné nadace poskytla rodina Kellnerova jejich prostřednictvím 1,7 miliardy korun na podporu vzdělanosti v České republice. Rodina Kellnerových ovládá investiční skupinu PPF.

Reklama

Hlavními příjemci podpory jsou veřejné základní školy zapojené do projektu Pomáháme školám k úspěchu, gymnazisté ze školy Open Gate a čeští studenti zahraničních univerzit. Aktivně se nadace zapojuje i do řešení aktuálních událostí, které ovlivňují celou společnost. Tak jako nyní válka na Ukrajině.

„Společně s kolegyněmi a kolegy z Nadace PPF jsme velmi rychle reagovali na nastalou situaci, vyčlenili jsme 100 milionů korun, které postupně rozdělujeme na to, aby se ukrajinské děti co nejlépe začlenily do českých škol a do naší společnosti. Celý tým se intenzivně snaží o zjemnění následků této války na příchozí neúplné ukrajinské rodiny,“ uvedla v úvodním slovu výroční zprávy předsedkyně správní rady Renáta Kellnerová.

Na gymnáziu Open Gate studuje ve školním roce 2021/22 díky sociálnímu stipendiu Nadace The Kellner Family Foundation 87 studentek a studentů. Šanci vzdělávat se s finanční podporou nadace využilo 64 dětí a mladých lidí z dětských domovů, pěstounské péče nebo Klokánku.

PPF

PPF je zpět v černých číslech, loni vydělala šest miliard. A má chuť investovat

Skupině PPF se podařilo překonat negativní dopady pandemie na její byznys a loňský rok zakončila s čistým ziskem ve výši 239 milionů eur (5,9 miliardy korun). Rok předtím přitom měla ztrátu 249 milionů eur (6,15 miliardy korun). PPF uvedla, že je opět připravena aktivně investovat, zejména pak na západních trzích.

Přečíst článek

Po skokovém růstu zapojených škol se v roce 2021 ustálil jejich počet na 113 veřejných ZŠ z celé ČR. To představuje celkem 2944 učitelů a jejich prostřednictvím působení na vzdělávání 38 803 žáků. Nadace jim všem v roce 2021 poskytla dar v hodnotě 40 milionů korun. V akademickém roce 2021/22 získalo finanční grant také 57 univerzitních studentů.

Po tragické události, při níž v březnu 2021 zahynul Petr Kellner, se novým členem správní rady Nadace The Kellner Family Foundation stal ředitel biotechnologické firmy SOTIO Biotech Radek Špíšek. Do aktivit nadace se z pozice členů dozorčí rady aktivně zapojili v červnu 2021 také potomci Petra Kellnera, Anna a Lara Kellnerovy spolu s Petrem Kellnerem mladším.

Pobočka Moneta Money Bank, ilustrační foto

Finančníci z J&T vstupují do Monety. Koupili podíl od aktivistického fondu Petrus

Finanční skupina J&T Finance Group koupila strategický podíl v bance Moneta od rakouského fondu Petrus Advisers. Na transakci jako první upozornil server Seznam Zprávy. J&T spolu s PPF a Pavlem Tykačem podle informací týdeníku Hrot už ovládají takřka polovinu banky.

Přečíst článek

Reklama

Související

Tři roky od tragické smrti Petra Kellnera. Jeho vize už naplňují jiní

Tři roky od tragické smrti Petra Kellnera. Jaké byly jeho nejslavnější vize a akvizice? Přečtěte si jeho autentické citáty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme