Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bartoš digitalizaci stavebnictví nezvládá. Zadělal nám tím na obří ostudu, cepuje ministra stínový premiér Havlíček

Bartoš digitalizaci stavebnictví nezvládá. Zadělal nám tím na obří ostudu, cepuje ministra stínový premiér Havlíček
Profimedia
 ČTK

Kvůli postupu ministerstva pro místní rozvoj v přípravě digitalizace stavebního řízení hrozí ostuda a chaos, řekl ve sněmovně stínový premiér opozičního hnutí ANO Karel Havlíček. Neuspěl s návrhem, aby poslanci přednostně debatovali o převodu agendy digitalizace z ministerstva na Dopravní a energetický stavební úřad.

Reklama

„Pod ministrem (pro místní rozvoj Ivanem) Bartošem (Piráti) je tato agenda v troskách a hrozí nám nevídaná blamáž,“ prohlásil Havlíček. Ministerstvo podle něho nemá na tuto činnost kompetentní pracovníky. Pochyby o tom, že digitální stavební řízení bude fungovat od července příštího roku, jak stanoví zákon, mají podle Havlíčka i hejtmani a zástupci starostů.

Bartoš na úterní tiskové konferenci uvedl, že klíčové informační systémy pro digitalizaci stavebního řízení dodá za 37 milionů korun společnost InQool. Smlouvu s ní uzavřelo ministerstvo po jednacím řízením bez uveřejnění. Testování by se mělo konat podle Bartoše na jaře, od června mají být systémy nasazeny na stavebních úřadech. Zakázka za 37 milionů korun tvoří pouze část systému.

Stejná společnost vyhrála dřívější výběrové řízení, kterou zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Havlíček se nad tím pozastavil. Ministerstvo chystá na verdikt antimonopolního úřadu správní žalobu. Úřad se zajímá i o postup zadání další zakázky na digitalizaci stavebního řízení.

Nový stavební zákon nepotřebujeme. Stačilo by víc a méně kreativních úředníků, shodli se experti

Nový stavební zákon nepotřebujeme. Stačilo by víc méně kreativních úředníků, shodli se experti

Dlouho očekávaný stavební zákon by podle ministerstva pro místní rozvoj měl významně urychlit a ulehčit stavební řízení. Realita ale podle hostů prosincového setkání Realitního Clubu, které pravidelně pořádá Newstream, bude mnohem horší. Spíš než nový předpis by systému prospěla menší kreativita stavebních úředníků, shodli se experti.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Petr Fiala promeškal svoji šanci. Zachraňoval Ukrajinu, svou vládu těžko zachrání

Další a další průzkum veřejného mínění potvrzuje propad preferencí vládní koalice a předjímá budoucí návrat Andreje Babiše. Aktuálně je to průzkum Medianu, který už dává Babišovi 35 procent proti Fialově 13,5 procentům.

Přečíst článek

Digitalizace českého stavebnictví se vleče. Jak by oboru prospělo vyšší zapojení AI, budou diskutovat experti

Co mají společného nový stavební zákon, digitalizace a umělá inteligence? Na to odpoví konference o stavebním zákoně a připravenosti České republiky a developmentu na digitální transformaci. O tématu budou diskutovat místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová, Hana Landová z Hospodářské komory ČR, Tomáš Kadeřábek z Asociace developerů a Petr Klán z Ministerstva pro místní rozvoj. Konference, kterou pořádá společnost remspace, proběhne 18. října v Mramorovém sále České spořitelny.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Klára Dostálová, exministryně pro místní rozvoj

Klára Dostálová: Stavební zákon, který ministr Bartoš předělal, bude dál brzdit výstavbu bytů

Přečíst článek
Klára Dostálová, exministryně pro místní rozvoj

Exministryně Klára Dostálová: V boji o stavební zákon vítězí starostovská lobby

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme