Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Komunistická minulost a pře o válku. Pavel s Babišem ale chtějí spojovat

Petr Pavel (vlevo) a Andrej Babiš v televizní debatě.
ČTK
 ČTK

Oba prezidentští kandidáti Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO) chtějí spojovat rozdělenou společnost. Řekli to v televizní debatě televize CNN Prima News. Poté se stejně jako v předchozích diskusích přeli o válce. Mluvili pak také o své minulosti, víře či o bezpečnostních otázkách. Armádní generál ve výslužbě Pavel přinesl svému protikandidátovi, lídrovi opozičního hnutí ANO Babišovi zarámovaný článek o kolektivní obraně v NATO. Narážel tak na Babišovo vyjádření v nedělní debatě. Opoziční politik prohlásil, že že by případně neposlal jako prezident vojáky na pomoc napadenému Polsku a Pobaltí.

Reklama

Oba kandidáti mluvili o tom, že by chtěli společnost spojovat. Pavel zmínil, že volby nevnímá jako souboj svých a ostatních voličů. „Jako voják jsem sloužil všem, nebudu dělat žádnou změnu,” řekl Pavel. Babiš by podle svých slov chtěl být také prezidentem všech občanů. „Chtěl bych udělat hrubou čáru a společně se domluvit s panem premiérem (Petrem) Fialou (ODS) a snažit se spojovat. Myslím, že bych to dokázal,” řekl šéf opozičního hnutí ANO.

Koláž diskutovaných témat protichůdných kandidátů generála Petra Pavla a Andreje Babiše v předvolební kampani před druhým kolem voleb na prezidenta České republiky v Praze dne 19. ledna 2023.

DRUHÉ KOLO ON-LINE: Andrej Babiš uznal svou prohru a vyzval své příznivce, aby ji akceptovali

Finále třetí přímé volby prezidenta ČR je tady. Hlasování o tom, zda bude novým prezidentem generál Petr Pavel, nebo expremiér Andrej Babiš (ANO), začalo dnes v 08:00. Budoucí hlavu státu mohou jako první vybírat z auta lidé v izolaci kvůli koronaviru, pokud přijedou na stanoviště, jichž je pět v Praze a po jednom v každém z okresů. Takzvaná drive-in stanoviště budou otevřena do 17:00. Sledujte níže on-line přenos ke druhému kolu, který potrvá až do neděle.

Přečíst článek

Oba kandidující se proti svému soupeři v kampani ale naopak vymezují. Pavel na svých billboardech poukazuje na chaos, podle Babiše zase voják vtáhne zemi do války. Pavel připomínal Babišovi jeho řízení státu za covidové epidemie. Označil ho za „představitele chaosu”. Babiš si pak nemyslí, že by v kampani strašil válkou on sám, ale dělá to podle něj mnoho jiných. Řekl, že na nedělní dotaz na vyslání vojáků na pomoc Polsku a Pobaltí v případě napadení špatně reagoval.

Debata kandidátů na prezidenta Andreje Babiše (vpravo) a Petra Pavla (vlevo) na CNN Prima NEWS, 25. ledna 2023, Praha.

Stanislav Šulc: V sobotu mesiáš nepřijde. Z voleb vzejde zase jen prezident

Aktuální dění nejen na sociálních sítích naznačuje, že Česká republika se ocitá v přelomovém okamžiku srovnatelném se 17. listopadem či zrodem samostatného Československa. Ne, není tomu tak. Jde jen o obyčejné volby. Nic víc. A vzejde z nich jenom nový prezident. Tedy úředník s průměrnými pravomocemi a relativně velkou symbolickou mocí. 

Přečíst článek

Oba volební soupeři se shodli na tom, že by jako prezidenti navštívili ukrajinské hlavní město Kyjev. Pavel řekl, že pokud by byl zvolen, na cestu na Ukrajinu by se chtěl vypravit společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) zrušil dnešní výjezd do Hradce Králové a oznámil, že do druhého kola volby, které se uskuteční v pátek a sobotu, už kvůli výhrůžkám nepovede kontaktní kampaň.

Dalibor Martínek: Kulku a flintu už jsme měli. S čím ještě přijde Babiš? Zbývá fake inzerát v Blesku

Škoda, že prezidentské volby nejsou už dnes, teď hned. Předvolební kampaň už dře břichem o dno. A to nás čeká ještě několik dní této čím dál šílenější, ale vlastně ve své bláznivosti už monotónní show. Proboha, ještě budou dvě televizní debaty!

Přečíst článek

Pavel s Babišem diskutovali také o své minulosti a členství v KSČ. Pavel řekl, že svou minulost nikdy nezlehčoval, postavil se k ní otevřeně a své členství označil za chybu. Poznamenal, že nikoho nepoškodil, omluvil se ale těm, kterým komunistický režim ublížil. Babiš odmítl, že by byl pracovníkem komunistické Státní bezpečnosti (StB), jak uvádí dochované archivní materiály. Zopakoval své tvrzení, že závazek ke spolupráci podepsal jiný pracovník StB. Odmítl i Pavlovo obvinění, že by v počátku budování Agrofertu spolupracoval s bývalými členy komunistické státní bezpečnosti.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme