Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

DRUHÉ KOLO ON-LINE: Andrej Babiš uznal svou prohru a vyzval své příznivce, aby ji akceptovali

Koláž diskutovaných témat protichůdných kandidátů generála Petra Pavla a Andreje Babiše v předvolební kampani před druhým kolem voleb na prezidenta České republiky v Praze dne 19. ledna 2023.
ČTK
 nst
nst

Finále třetí přímé volby prezidenta ČR je tady. Hlasování o tom, zda bude novým prezidentem generál Petr Pavel, nebo expremiér Andrej Babiš (ANO), začalo dnes v 08:00. Budoucí hlavu státu mohou jako první vybírat z auta lidé v izolaci kvůli koronaviru, pokud přijedou na stanoviště, jichž je pět v Praze a po jednom v každém z okresů. Takzvaná drive-in stanoviště budou otevřena do 17:00. Sledujte níže on-line přenos ke druhému kolu, který potrvá až do neděle.

Reklama

<div id="ctklivefeed" data-source="https://liveb2.ctk.cz/LiveEventFeed/Index?uid=6151e12d5935a31968286b31&eid=63b53c365935a317e8d3912d"></div><script src="https://liveb2.ctk.cz/Scripts/pym1.js" type="text/javascript"></script>


Vítězem prvního kola letošních prezidentských voleb se stal díky mohutnému finiši Pavel, generála ve výslužbě volilo 35,40 procenta lidí. Babišovi dalo hlas 34,99 procenta voličů. Vyplývá to z konečných výsledků hlasování Českého statistického úřadu.

Průzkumy i sázkové kanceláře považují za favorita Pavla, expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš má podle nich nízké šance. Každopádně rozhodnou voliči v pátek a v sobotu.

Internet se baví někdy až hořkým humorem na téma obou kandidátů na prezidenta.

FOTOGALERIE: Česká předvolební soda. Internet se baví vtipy na Babiše, Pavla a další

Předvolební kampaň před prvním a zejména druhým kolem přímé volby prezidenta se podle expertů a politologů nese ve velmi tvrdém duchu, hovoří se až o „kýblech špíny“, zejména ze strany Andreje Babiše, kterému je podle odhadů dávána menší šance než Petru Pavlovi. A ohlas na sociálních sítích je jako vždy nemalý. Podívejte se na nejpovedenější internetové parodie volebních hesel či srovnávání obou kandidátů.

Přečíst článek

Vše o volbě prezidenta ČR čtěte zde:

Volit přišlo 68,24 procenta lidí, v roce 2018 v prvním kole volilo 61,9 procenta. Pavel dostal hlasy 1 975 056 voličů, druhého Babiše volilo o necelých 23 tisíc lidí méně.

zdroj: ČTK, ČSÚ

V sobotu ve dvě se zavřou volební místnosti. A pak se začne počítat.

V sobotu ve dvě zazní výstřel startéra. Praha nerozhodne, přesto závod strhne ciferníky

Víte, co je nejzajímavější částí prezidentských voleb? Jsou to podle vás televizní debaty? Osobní útoky kandidátů, pokrmy z marketingových kuchyní? Či konečný výsledek? Chyba lávky, ani jedno z toho. Tím nejzajímavějším, elektrizujícím, co na volbách nejvíc přitahuje, je napětí. Nejzajímavější pasáží proto bude několik hodin poté, kdy se v sobotu ve čtrnáct hodin zavřou volební místnosti. V tom okamžiku začnou pomyslné dostihy.

Přečíst článek

Debata kandidátů na prezidenta Andreje Babiše (vpravo) a Petra Pavla (vlevo) na CNN Prima NEWS, 25. ledna 2023, Praha.

Stanislav Šulc: V sobotu mesiáš nepřijde. Z voleb vzejde zase jen prezident

Aktuální dění nejen na sociálních sítích naznačuje, že Česká republika se ocitá v přelomovém okamžiku srovnatelném se 17. listopadem či zrodem samostatného Československa. Ne, není tomu tak. Jde jen o obyčejné volby. Nic víc. A vzejde z nich jenom nový prezident. Tedy úředník s průměrnými pravomocemi a relativně velkou symbolickou mocí. 

Přečíst článek

David Ondráčka: Krajina po bitvě. Co bude po prezidentské kampani

Prezidentem se stane Petr Pavel, jsem o tom přesvědčen, píše ve svém komentáři protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. Poslední týden kampaně ale bude výživný. Ondráčka nabízí několik tezí, co se může dít, až opadne vřava kampaně a rozdivočené emoce. Jak bude vypadat krajina po bitvě.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme