Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Kulku a flintu už jsme měli. S čím ještě přijde Babiš? Zbývá fake inzerát v Blesku

Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) zrušil dnešní výjezd do Hradce Králové a oznámil, že do druhého kola volby, které se uskuteční v pátek a sobotu, už kvůli výhrůžkám nepovede kontaktní kampaň.
ČTK
Dalibor Martínek

Škoda, že prezidentské volby nejsou už dnes, teď hned. Předvolební kampaň už dře břichem o dno. A to nás čeká ještě několik dní této čím dál šílenější, ale vlastně ve své bláznivosti už monotónní show. Proboha, ještě budou dvě televizní debaty!

Reklama

Jasně, nejde s tím nic dělat, budeme se volbami muset protrpět až do konce. Někoho to dokonce stále baví. Poslední televizní debatu sledovalo přes 1,7 milionu Čechů.  

Těžko si však představit, že by velké předvolební finále přineslo něco převratného. Většina lidí je už rozhodnuta, karty jsou rozdané, vše už zaznělo. Kandidáty jsme viděli zleva zprava. S každým dalším dnem už zaznívají nebo se objevují jenom čím dál větší bizarnosti. A média se jich lačně chytají, celou tu kaši natahují a gradují.

Kandidát na prezidenta Petr Pavel se setkal s občany před druhým kolem voleb, 19. ledna 2023, Masarykovo náměstí, Ostrava.

AKTUALIZOVÁNO: Favorit voleb Pavel si drží nad Babišem výrazný náskok, shodují se průzkumy

Druhé kolo volby prezidenta by nyní s výrazným náskokem vyhrál bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel. Získal by 58,8 procenta hlasů, zatímco jeho protikandidát, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš 41,2 procenta. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos. Obdobně dopadl aktuální průzkum agentury Median.

Přečíst článek

Vše už bylo řečeno. Opakovaně

Teď tedy chtějí Babiše s celou jeho rodinou zastřelit. Babiš kvůli výhružkám zrušil úterní výjezd do Hradce Králové. Oznámil, že do voleb už nepovede kontaktní kampaň. Nechci se domýšlet, co se dozvíme ve čtvrtek na Nově. Každá malichernost, plakát, tweet, každá sprosťárna na sociálních sítích nebo Babišův myšlenkový výron se počítá, vzbuzuje emoce, zvedá sledovanost, zvyšuje napětí. Stává se objektem mediálního rochnění a nafukování. Tak to přece chceme. Show přebyla podstatu, už zbývá jenom ta show.

Přitom každý, kdo Babiše odsuzuje za vyhrocenou kampaň, za manipulace, podpásové útoky na Pavla, za selektivní paměť, za celou jeho podivnou podnikatelskou kariéru, mocichtivost nebo za občasné myšlenkové přemety, za nechutnou předvolební práci jeho týmu, už těžko otočí na základě poslední veřejné debaty.

Dalibor Martínek: Praha není proti vesnici nebo Budu spojovat společnost. Největší lži prezidentských voleb

Vyzyvatel Babiš chodí mátožně po ringu a zkouší pořád dokola stejnou kombinaci. Pravý direkt – zavleče nás do války, a levý direkt – je kandidátem vlády. Favorit Pavel jen lehce vyklusává, jednoduše chabé údery protivníka vykrývá. Dokonce má chvilkami čas se usmát či lehce pokynout do publika, které již tuší, jak tento duel dopadne. Že by ještě vyčpělý veterán před gongem vytasil nečekaný úder? Spíš to vypadá, že rezignovaně kráčí k nevyhnutelnému.

Přečíst článek

Nic na tom nezmění ani sto pátá pitva Pavlovy komunistické minulosti, ani Babišovy narážky na Pavlovu ekonomickou či mezinárodní nekompetentnost. I Babiš už to ví. Zbývá snad už jen fake inzerát v Blesku, který by odhalil, že Pavlovi předci žádali po Brežněvovi okupaci Československa nebo něco podobně úchylného, jako vytáhli Zemanovi příznivci na poslední chvíli na Schwarzenberga v roce 2013.

Ani to by však očekávaný výsledek nezvrátilo. Rozdíly v preferencích jsou už příliš velké, je hotovo. Tohle slyší Pavlův tým velmi nerad, potřebuje, aby lidé přišli, aby byli v napětí. Nebojte, antibabišovci přijdou.

Je to show. Podstata se vytratila

Na druhé straně, nikdo neobrátí víru Babišových skalních, kteří došli k myšlence, že jedině tento miliardář je ochrání před chudobou, rozdá peníze samoživitelkám a zlevní elektřinu. Možná zlevní i potraviny, svůj chleba nebo svá kuřata. I když to spíš asi ne, mohlo by se to promítnout do hospodářského výsledku jeho firmy.

Fanoušci bláznivých reality show mají před sebou ještě pár výživných dní. Užijte si to, začátek příštího týdne už bude zase fádní. My ostatní upřeme pozornost na podstatnější stránky života už teď a nějak to do voleb přečkáme.

Přímá volba prezidenta nabírá čím dál šílenější rozměry. Nebylo by po tomto experimentu na čase vrátit se k osvědčené parlamentní volbě? A trošku osekat pravomoci hradního pána? Když už tento historický relikt, úřad prezidenta, nedokážeme zrušit.

Stanislav Šulc: Tři důvody, proč nemám rád přímou volbu

Přímá volba prezidenta je hodně ošementná záležitost. Proč? Tady jsou tři hlavní důvody, které byly zřejmě ještě před samotným uzákoněním přímé volby. Výsledkem bude vždy rozdělená společnost.

Přečíst článek

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Praha není proti vesnici nebo Budu spojovat společnost. Největší lži prezidentských voleb

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Dravec Babiš proti hrdinovi Pavlovi. Najde se ještě něco ve složkách?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme