Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

S blížícím se ročním výročím Putin mění rétoriku a připravuje Rusy na dlouhou válku

Ruský prezident Vladimir Putin nepřednesl novoroční projev tradičně v Kremlu, ale 31. prosince 2022 na blíže neurčené vojenské základně s vojáky v uniformách v pozadí.
ČTK / AP
Dušan Kütner

Původně zamýšlená blesková válka a změna poměrů na Ukrajině se ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi vymkla z rukou. Příští měsíc to bude rok, co ruská armáda podnikla bezprecedentní útok na sousední suverénní stát s cílem ovládnout nejen proruské regiony, ale i hlavní město Kyjev. S blížícím se výročím ale Putin změnil rétoriku a připravuje Rusy na dlouhou válku bez předstírání, že neovlivní běžný život v Rusku, uvedl v analýze deník The New York Times. Možná i proto, že konflikt potrvá až do příštích ruských prezidentských voleb v březnu 2024, dodal.

Reklama

Ruský vůdce Vladimir Putin upustil od předstírání, že život v Rusku navzdory válce pokračuje normálně. To je patrné mimo jiné z toho, jak rychle Kreml uznal masové ztráty, které mu Ukrajina minulý víkend způsobila útokem na Makijivku v Rusy ovládaném Doněckém regionu, uvedl The New York Times.

Na oficiálních záběrech, které Kreml zveřejnil na Silvestra, je vidět Putin, jak si povídá s vojáky a nabádá je: „Nemůžeme nic vzdát. Musíme jen bojovat, jen stále pokračovat.“ A pak dodal: „Samozřejmě, je toho ještě hodně, co je potřeba udělat.

Proti ruské invazi demonstrovali lidé na různých místech světa, jako například v izraelském Tel Avivu.

Putin jako novodobý Hitler, Zelenskyj jako Churchill. Nejvlivnější osobnosti letošního roku zplodila válka

Když prestižní časopis Time v roce 1938 dal na svou titulní stranu jako Osobnost roku nacistického vůdce Adolfa Hitlera, vyvolalo to vlnu kritiky až opovržení. Časopis, který se tradice interní redakční ankety Person of the Year drží dodnes, argumentoval tím, že Hitler měl v daném roce největší vliv na dění v Evropě, i když jednoznačně negativní. Ze stejného důvodu patří mezi nejvlivnější osobnosti roku 2022 i ruský prezident Vladimir Putin, neboť důsledky jeho bezprecedentní invaze na Ukrajinu včetně ekonomických dopadů pocítila celá Evropa i země mimo ní.

Přečíst článek

Jak se blíží roční výročí invaze Ruska na Ukrajinu, Putin upustil od svých dřívějších snah chránit veřejnost před bolestí války a nyní se snaží připravit Rusy a armádu na dlouhý boj. „Je mnohem méně uvolněný, mnohem méně optimistický," řekla ruská analytička Tatiana Stanovaja, která studuje Putinovu osobnost pro analytickou společnost R.Politik. „Cítíte z něj určitou úzkost, touhu mobilizovat všechny možné síly k dosažení jeho cílů."

Putin se tento týden během prodloužených ruských novoročních svátků držel v pozoru a neučinil žádné prohlášení o ukrajinském raketovém útoku na město Makijivka minulý víkend. Výsledná vlna kritiky od proválečných bloggerů na sociálních sítích byla namířena proti ruským velitelům a ušetřila samotného Putina, což je vzor patrný po celé měsíce hrubých chyb ruské armády.

Neobvykle rychlé potvrzení ztrát

Ruské ministerstvo obrany úterním prohlášení uvedlo, počet obětí úderu je 89 vojáků včetně zástupce velitele pluku. Ukrajinští představitelé tvrdí, že počet obětí je mnohem vyšší. Ani jedno tvrzení však není možné nezávisle ověřit. 

Úklid trosek budov ve městě Makijivka na Rusy kontrolovaném území Doněckého regionu po útoku ukrajinských raket. Rusko přiznalo ztrátu 90 vojáků. ČTK / AP

Neobvykle rychlá reakce ruského ministerstva obrany, které den po útoku uznalo masové ztráty v Makijivce a slíbilo poskytnout „veškerou nezbytnou pomoc a podporu“ rodinám obětí, ukázala, že Kreml se snaží být vůči veřejnosti otevřenější, než jak tomu bylo v prvních měsících války. To stojí v příkrém kontrastu s potopením vlajkové lodi ruské černomořské flotily Moskvy loni v dubnu. Kreml nikdy nepřiznal, že jej zasáhly ukrajinské rakety, ani neaktualizoval údaj o jednom zabitém námořníkovi a 27 nezvěstných, frustrujících rodinné příslušníky posádky.

Vše o dopadech ruské invaze na Ukrajinu čtěte zde

Po většinu minulého roku Putin šířil atmosféru sebevědomí a zároveň dovolil, aby život v Rusku pokračoval jako obvykle. Jeho dohoda s veřejností byla přímočará: Nechte politiku a boj na nás a nebudete pociťovat výraznou bolest z naší oprávněné „zvláštní vojenské operace“ na Ukrajině. To skončilo v září, kdy ukrajinská protiofenzíva ohromila Kreml a Putin nařídil vojenskou odpověď, kterou ruští zastánci války označili za dlouho opožděnou. A nyní Putin zdvojnásobuje své úsilí zatáhnout ruskou společnost dále do válečného úsilí.

Nejsilnější zbraní Kremlu je státní televize. Jak zneužívá amerických zpráv ve prospěch Putina?

Nejsilnější domácí zbraní Kremlu je státní televize. Aneb jak vytvořit příběh, že Putin válku vyhrává

Zatímco ruské tanky po rychlém únorovém útoku na Ukrajinu v poslední měsících uvízly v bahně východní Ukrajiny a v samotném Rusku lidé pociťují tvrdé dopady války na běžný život včetně nenáviděné mobilizace, jedna část Kremlu funguje přesně: televizní propaganda. A není to jen obyčejná propaganda, kterou Všeruská státní televizní a rozhlasová společnost (VGTRK) vyrábí z tuzemských zdrojů – na pomoc si ve velkém bere záběry a prohlášení z amerických a čínských televizí vytrhané z kontextu, jen aby vytvořila dojem, že Rusko vítězí, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Nový přístup se projevil v sobotu, kdy Putin porušil tradici a pronesl svůj hojně sledovaný silvestrovský projev nikoli v Kremlu, ale na vojenské základně s lidmi v uniformách v pozadí (na hlavním snímku). Každý novoroční projev pro miliony ruských domácností je obvykle plný apolitických frází. Tentokrát Putin naservíroval svůj příběh o Západu usilujícím o zničení Ruska. „Západ lhal o míru, když se připravoval na agresi. Cynicky využívají Ukrajinu a její lid k oslabení a rozdělení Ruska," prohlásil. Byl to zatím poslední a možná nejpozoruhodnější případ, kdy se pan Putin snažil připravit Rusy na dlouhou válku.

Ruské ambice výrazně klesly

Američtí představitelé uvedli, že se Kreml konečně začíná učit ze svých chyb na bitevním poli. Rusko zlepšuje svou obranu a posílá více vojáků do předních linií. Řízením války pověřilo jediného generála, který dokázal v listopadu zorganizovat ústup z ukrajinského města Cherson s minimálními ztrátami. Ruští velitelé také veřejně oznamují, že drží na uzdě vojenské ambice. Generál Valerij Gerasimov, náčelník ruského generálního štábu, řekl 22. prosince, že „současné zaměření Ruska se omezuje na pokus o dobytí zbytku Doněcké oblasti na východní Ukrajině“.

Ruský prezident Vladimir Putin

Vše nejlepší do nového roku, přátelé, popřál Putin třem evropským politikům. Zeman mezi nimi chybí

Ruský prezident Vladimir Putin popřál vše dobré jen třem evropským lídrům. Miloš Zeman mezi nimi protentokrát není.

Přečíst článek

„Je tu méně triumfalismu," řekl deníku Ruslan Levjev, ruský vojenský analytik z analytické skupiny Conflict Intelligence Team. Řekl, že ho překvapilo, jak rychle ruské ministerstvo obrany uznalo ztráty v Makijivce, a poznamenal, že ministerstvu obvykle trvá dny, než připustí velký počet obětí – pokud tak vůbec udělá.

Šíří se zvěsti o další mobilizaci

Zdá se, že sám Putin se znovu zaměřuje na domácí frontu: okamžitě se snaží odvrátit jakoukoli potenciální nespokojenost s hroznými následky války a snaží se mobilizovat Rusy, aby ji aktivněji podporovali. V Rusku se tak nyní šíří zvěsti, že Putin brzy nařídí novou vojenskou mobilizaci, aby dostal více lidí na frontu. Ta první, nařízená v září, se přitom u mnohých Rusů setkala s odporem a snažili se jí vyhnout.

Ruský prezident Vladimir Putin (na snímku z 19. října 2022)

Putinův účet za Ukrajinu: Nejdražší je technika, platy vojáků a odškodné za mrtvé

Rusko za devět měsíců na přímých výdajích utratilo za válku na Ukrajině 82 miliard dolarů (1,9 bilionu korun), uvedlo ukrajinské vydání ekonomického časopisu Forbes.

Přečíst článek

Západní představitelé odhadují, že v bojích bylo zabito nebo zraněno více než 100 tisíc ruských vojáků a ruská centrální banka tvrdí, že ekonomika země se v roce 2022 propadla o tři procenta. Utrpení, které Rusku přinesla válka, se však prozatím nepřetavilo do rozšířené nespokojenosti. Ekonomika byla odolnější vůči západním sankcím, než mnozí očekávali, zatímco kremelská televizní propaganda účinně pomohla přesvědčit mnoho Rusů, že invaze na Ukrajinu je, jak tvrdí Putin, obranná válka vnucená Rusku Západem.

Čekání na masovější protesty

Zatímco na sociálních sítích panovalo všeobecné pobouření nad smrtí ruských vojáků v Makiivce, v Rusku samotného Putina ohledně incidentu kritizovali jen málo – a ve státní televizi to zůstalo z velké části nezmíněno. A i vojenští bloggeři uvedli, že vysoký počet obětí mohl být minimalizován, pokud by velící důstojníci dodržovali základní opatření, jako je rozmístění nedávno příchozích vojáků na bezpečnějších místech namísto jejich shlukování poblíž munice.

Ukrajinský voják kráčí zákopem na válečné linii bojů na východní Ukrajině

Ruský internet zaplavily inzeráty na kopáče zákopů. Ať slíbí cokoliv, utečte, reagují lidé se zkušeností

Na ruských sociálních sítích a internetových stránkách s nabídkami práce se objevily inzeráty shánějící pracovníky pro budování zákopů a opevnění v okupované ukrajinské Záporožské a Luhanské oblasti a v Belgorodské oblasti na západě Ruska. Informuje o tom zpravodajský portál Meduza.

Přečíst článek

Někteří analytici se ale domnívají, že stále může přijít vlna protestů. Ruský politolog Michail Vinogradov poznamenal, že odpor veřejnosti k vojenským obětem při sovětské invazi do Afghánistánu v 80. letech „nenastal se hned v prvním roce války“. A to by se mohlo Putinovi vymstít – na březen roku 2024 jsou naplánovány další prezidentské volby a je velmi pravděpodobné, že nyní sedmdesátiletý Putin bude opět kandidovat.

„Rok 2023 bude do určité míry rozhodující a určí, jakým směrem se situace vychýlí," řekla Stanovaja z analytické společnosti R.Politik. 

Graffiti na zdi v Bělehradě, které připomíná dceru ultranacionalistického ruského ideologa Alexandra Dugina Darju Duginovou, která v srpnu zahynula v Moskvě při bombovém atentátu.

Na Bělehrad! Rusové našli i v protiruské Evropě útočiště, do Srbska jich přišlo sto tisíc

Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu mnoho Rusů opustilo svůj domov a hledalo útočiště ve světě. Míst, kde by je ve velké míře protikremelsky naladěný svět přijal, není zase tak mnoho. Ti movitější ve velkém zamířili do Dubaje, mnozí další našli konečně nové působiště i v Evropě. Do srbského Bělehradu s 1,4 miliony obyvatel jich po únorovém začátku invaze až dosud zavítalo na sto tisíc – a mnozí z nich se nyní rozhodli v Srbsku zůstat a shánějí trvalé bydliště a práci, napsal server Bloomberg.

Přečíst článek

ruský voják, ilustrační foto

Rusové se shánějí po soukromých bunkrech. Ale nemají na ně

V Rusku se po začátku války na Ukrajině několikanásobně zvýšila poptávka po soukromých bunkrech, uvedl ruský server RBK s odvoláním na vyjádření společností, které je nabízejí. Největší nárůst zájmu firmy zaznamenaly poté, co ruský prezident Vladimir Putin 21. září vyhlásil v Rusku částečnou mobilizaci.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme