Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové se shánějí po soukromých bunkrech. Ale nemají na ně

ruský voják, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

V Rusku se po začátku války na Ukrajině několikanásobně zvýšila poptávka po soukromých bunkrech, uvedl ruský server RBK s odvoláním na vyjádření společností, které je nabízejí. Největší nárůst zájmu firmy zaznamenaly poté, co ruský prezident Vladimir Putin 21. září vyhlásil v Rusku částečnou mobilizaci.

Reklama

„Po 21. září počet poptávek na našem webu vzrostl o 430 procent,” sdělil zakladatel projektu BunkerHouse Nikita Maležik.

Největší zájem o soukromé kryty je v oblastech na jihu Ruska - poblíž hranic s Ukrajinou. Na realizaci bunkru ale dojde kvůli omezeným finančním možnostem potenciálních klientů málokdy.

„Uskuteční se jednotky (projektů). Lidé obvykle chtějí levnější varianty, jenže my působíme ve vyšším cenovém segmentu,” sdělil generální ředitel firmy Specgeoprojekt Danila Andrejev. Potenciální klienti se na jeho firmu typicky obracejí například se žádostí o předělání sklepa. Jenomže pro společnost se sídlem v Moskvě není praktické přijímat zakázky ve vzdálenějších regionech. Většinou tak realizuje zakázky v Moskvě a okolí nebo v blízkosti Petrohradu.

Američané kvůli pandemii skupují bunkry. Klidně i za miliony dolarů

Američané se kvůli pandemii „stěhují” pod zem. Poptávka po bunkrech tam několikanásobně vzrostla. Lidé navíc kupují i mnohem dražší objekty.

Přečíst článek

Nabízených typů bunkrů je velké množství. Může jít zjednodušeně řečeno o kovový sud, který má uvnitř veškeré potřebné zařízení a který lze zapustit na pozemku klienta pod zem. Může jít o přestavěný sklep nebo i o plnohodnotný podzemní dům.

„Objekty civilní obrany musejí podle norem zajistit podmínky pro přežití lidí na 48 hodin. My stavíme bunkry, v nichž lze strávit několik týdnů, a dokonce měsíců. U takových je ale nutné vzít v potaz zásoby potravin, znečištění okolního prostředí i psychický stav lidí, kteří budou trávit dlouhou dobu v ohraničeném prostoru. Takže řeč jde většinou o dnech,” sdělil šéf Specgeoprojektu.

Byty na prodej

Hypotéky jsou nejdražší za 20 let. Lidé na ně už nemají

Úroky hypoték v říjnu pokračovaly v mírném růstu na nejvyšší úroveň za 20 let. Objemu poskytnutých úvěrů na bydlení se meziročně propadl o 82 procent.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme