Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Moskva slaví konec 2. světové války. Naznačí Putin, jak se bude vyvíjet invaze na Ukrajinu?

Moskva se připravuje na oslavy konce 2. světové války.
ČTK/AP
 ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin v Moskvě přednese u příležitosti 77. výročí porážky nacistického Německa projev, který bude ve světě ostře sledován s ohledem na další vývoj války na Ukrajině. Přes ekonomické dopady na zemi za ním Rusové stojí a jeho preference stále stoupají.

Reklama

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov minulý týden popřel, že by se prezident chystal 9. května vyhlásit Ukrajině oficiálně válku. Zároveň popřel, že v tento den Rusko vyhlásí všeobecnou mobilizaci.

Moskva a další ruská města si každoročně vítězství nad nacismem připomínají velkolepými vojenskými přehlídkami. Letos nebyli do Moskvy pozváni žádní zahraniční představitelé a také vojenské techniky a vojáků bude podle médií na přehlídce méně než v loňském roce.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken (vpravo) při návštěvě Kyjeva. Na snímku s ukrajinským prezidentem  Volodymyrem Zelenským (uprostřed) a ministrem obrany USA Lloydem Austinem.

Suverénní Ukrajina? Bude tady déle než Putin, tvrdí šéf americké diplomacie

Rusko selhává ve svých válečných cílech, Ukrajina je úspěšná, prohlásil po návštěvě Kyjeva americký ministr zahraničí Antony Blinken. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

Přečíst článek

Do přehlídky se ale zapojí účastníci ruské invaze na Ukrajinu, kterou Moskva označuje jako speciální operaci s cílem demilitarizace a „denacifikace“ sousední země.

Ruský prezident Vladimir Putin bude chtít podle západních představitelů využít symbolického významu, který v Rusku svátek 9. května představuje. Ve snaze vyzdvihnout alespoň dílčí úspěchy Ruska na Ukrajině může šéf Kremlu například oznámit úplné ovládnutí města Mariupol nebo učinit kroky pro připojení separatistických regionů na východě Ukrajiny. Mohl by také poukázat na eskalaci konfliktu a zdůraznit potřebu většího nasazení.

V Moskvě je cítit úzkost, ale také odhodlání

Mezi Moskvany je v době příprav oslav konce druhé světové války znát úzkost, ale také odhodlání a víra v posílení domácí ekonomiky oslabené západními sankcemi, napsala agentura Reuters. 

Západní sankce, uvalené na Rusko po jeho vojenské agresi vůči sousední Ukrajině, zemi podle Reuters uvrhly do nejhorší ekonomické krize od rozpadu Sovětského svazu. Kreml však tvrdí, že stát vybuduje vlastní produkci a najde si nové trhy v Asii.

Někteří Rusové litují zpřetrhaných svazků s příbuznými na Ukrajině.  „Citově to na vás působí, mám na Ukrajině dvě sestry. Mluvit s nimi je teď velmi těžké, mají tam svou vlastní informační válku,“ řekla agentuře žena, která rozhovor poskytla pod změněným jménem Larisa. Podle ní nyní v ruské společnosti vzrůstá vlastenectví. „V Rusku je teď s ohledem na dění patrná sounáležitost. Mohu říci, že roste vlastenectví,“ řekla Larisa oslovená v parku Patriarší rybníky.

Hrozí nedostatek materiálu pro výrobu toaletního papíru

Osmdesátky. Už zase nebude toaleťák. A zase za to může Rusko

Kvůli válce na Ukrajině i sankcím hrozí nedostatek buničiny, ze které se vyrábí řada základního zboží, jako je toaletní papír, jednorázové pleny nebo papírové kapesníky. Šokující informaci přinesl Walter Schalka, šéf společnosti Suzano patřící k největším výrobcům buničiny na světě.

Přečíst článek

Podle průzkumů většina Rusů válku na Ukrajině podporuje a Putinovi vzrostly preference o 14 procentních bodů na 81,5 procenta.

Muž jménem Dmitrij míní, že ve městě panuje neustálé napětí a Moskvanka Jevgenija řekla, že pro ni je ukrajinský konflikt „velká psychologická rána“. „Téměř všichni mí blízcí to cítí také tak,“ řekla a poukázala na to, že v Moskvě přibývá nabídek na prodej nemovitostí.

Den vítězství je v Rusku veřejný svátek a připomíná se při něm 27 milionů válečných obětí Sovětského svazu. Putin nedávno prohlásil, že se Západ snaží historii revidovat a význam Sovětů na porážce nacistů zredukovat. Ukrajinskou operaci podle svých slov zahájil, aby na Ukrajině skoncoval s nebezpečnými nacionalisty.

Burdž Chalífa

Nejenom jednotlivci, ale i firmy. Rusové ve velkém prchají do Dubaje

Bohatí Rusové do Dubaje nejezdí jen kvůli nákupu nemovitostí, ve velkém tam přesouvají i celé firmy, upozorňuje server BBC.

Přečíst článek

Laboratoř

Amerika přetahuje ruské vědce. Dlouze přemlouvat je nemusí

Spojené státy připravují kampaň, aby nalákaly ruské vědce a technické odborníky na práci do Spojených států. Spousta expertů však z Ruska odchází už nyní. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme