Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Unie chce uvalit sankce na přítelkyni Putina. Šéfka mediálního holdingu pobývá ve Švýcarsku

Vladimir Putin, prezident Ruska
ČTK
Petra Jansová
pej

Na sankčním seznamu Evropské unie se s největší pravděpodobností ocitne i někdejší ruská gymnastka Alina Kabaevová. Předsedkyně správní rady mediální skupiny National Media Group je totiž údajně velmi blízko Vladimiru Putinovi, upozorňuje agentura Bloomberg.

Reklama

Aktualizovaný sankční seznam musí ještě schválit evropské vlády. Jejich zástupci se kvůli šestému balíku sankcí sejít v pátek dopoledne, upozorňuje Bloomberg. EU má mimo jiné jednat i postupném zákazu dovozu ruské ropy.

Holding National Media Group vlastní podíly v téměř všech hlavních ruských médiích šířících kremelskou propagandu. Podle EU tak jednoznačně dávají svou podporu invazi na Ukrajinu.

ropovod Družba, ilustrační foto

Návrh nových sankcí EU proti Rusku počítá s ropným embargem. Slovensko a Maďarsko mají mít výjimku

Evropská komise navrhuje do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do Evropské unie. Oznámila to předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Návrh obsahuje vyjma ropného embarga i postihy pro další ruské banky.

Přečíst článek

Alina Kabaevová je údajně velmi „úzce spojena s Vladimirem Putinem“, i když Kreml v minulosti několikrát romantický vztah mezi ruským prezidentem a Kabaevovou popřel.m Osobní život šéfa Kremlu je pro ruská média tabu. Bulvární plátek, který kdysi vypustil neověřenou zprávu o jeho údajném vztahu s Kabajevovou, brzy zkrachoval.

Bývalá gymnastka byla do čela holdingu, který patří ruskému miliardáři Jiruiju Kovalčukovi, uvedena v roce 2014. 

Blok již dříve uvalil sankce na ruského prezidenta a jeho dvě dcery, které měl se svou bývalou manželkou Ljudmilou, s níž strávil v manželství 31 let.

Plynovod Jamal

Kreml couvá. Platba za plyn v rublech už není bezpodmínečně nutná

Kreml včera upřesnil podobu nového mechanismu platebního styku s odběrateli ruského plynu z takzvaných nepřátelských zemí, mezi něž patří i členské státy EU. Složí-li „nepřátelští“ obchodní partneři ruského plynárenského gigantu Gazprom svá eura, příp. dolary na devizový účet Gazprombanky, ruské státní banky, plyn poteče do EU i tehdy, pokud Gazprombanka nepřevede získané devizy v rubly. Znemožnění převodu ovšem v takovém případě nesmí být důsledkem případných dalších sankcí na Rusko uvalených.

Přečíst článek

Americký deník The Wall Street Journal minulý měsíc s odvoláním na nejmenované americké představitele uvedl, že Spojené státy se sankcemi vůči Kabajevové otálely kvůli obavám, že by to mohlo zvýšit napětí.

Olympijská vítězka z Atén a bývalá poslankyně za vládnoucí stranu Jednotné Rusko nyní pobývá se svými dvěma dětmi ve Švýcarsku, kde proti ní vznikla on-line petice. Tu dosud podepsalo téměř 75 tisíc lidí. Lidé v ní vyzývají švýcarské úřady k vyhoštění bývalé gymnastky, která se zde podle autorů petice ukrývá se svými dětmi.

Vladimir Putin

Okolí Putinových nejvěrnějších řídne. Svůj nesouhlas se ale bojí veřejně ukázat

Jako katastrofální chybu, která dopadne na ruskou ekonomiku a vrátí Rusko o desítky let zpět, hodnotí invazi na Ukrajinu čím dál víc vlivných Rusů ze státního aparátu i byznysu. O aktuální atmosféře, která panuje v Kremlu, hovořili s agenturou Bloomberg v obavě z trestu v utajení.

Přečíst článek

Roman Abramovič

Chudák Abramovič. Chtěl dojednat mír – a přišel o sedm miliard dolarů

Miliardář a stále ještě majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič měl snahu přispět k mírovému řešení na Ukrajině a osobně se na konci března zúčastnil vyjednávání v Istanbulu mezi delegacemi Ruska a Ukrajiny. Ale sankcím se stejně nevyhnul – na sankčním seznamu Velké Británie se objevilo i jeho jméno. Podle agentury Bloomberg mu byl zmrazen majetek v daňovém ráji na ostrově Jersey za sedm miliard dolarů, což je polovina jeho známého majetku.

Přečíst článek

Reklama

Související

Dvanáctý balík sankcí EU zahrnuje i Putinovu příbuznou, napsal EU Observer

Nový balík protiruských sankcí míří na žoldnéře i oligarchy, námitky má Slovensko a Maďarsko

Přečíst článek
Ruská ekonomika a systém vládnutí se ukázaly být mnohem silnější, než Západ předpokládal, chlubil se tento týden ruský vůdce Vladimir Putin.

Putinova Pevnost Rusko nečekaně odolává sankcím, ale návrat k prosperitě je daleko

Přečíst článek
Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Dodávky ruského plynu do EU letos klesly o třetinu. Putin hrozí, že Evropu odstřihne úplně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme