Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Osmdesátky. Už zase nebude toaleťák. A zase za to může Rusko

Hrozí nedostatek materiálu pro výrobu toaletního papíru
ČTK
 ČTK

Kvůli válce na Ukrajině i sankcím hrozí nedostatek buničiny, ze které se vyrábí řada základního zboží, jako je toaletní papír, jednorázové pleny nebo papírové kapesníky. Šokující informaci přinesl Walter Schalka, šéf společnosti Suzano patřící k největším výrobcům buničiny na světě.

Reklama

Invaze ruských vojsk na Ukrajinu má negativní dopady také na zásoby dřevoviny po celém světě. V ohrožení tak jsou i dodávky, což by mohlo způsobit růst cen základních produktů, jako jsou papírové kapesníky nebo toaletní papír. Agentuře Bloomberg to řekl šéf společnosti Suzano Walter Schalka. Firma patří k největším světovým výrobcům buničiny.

Rusko je důležitým zdrojem dřeva pro Evropu, tento obchod byl však po invazi úplně zablokován, upozornil Schalka. Ruské dřevo také přišlo o globální certifikaci. To znamená, že producenti dřevoviny v Evropě, zvláště ve Skandinávii, budou mít omezené možnosti produkce.

„Zásoby dřevoviny se postupně snižují, až mohou dosáhnout bodu zlomu, tedy nedostatku dřevoviny,“ řekl Schalka. „To se může stát.“

Škoda Auto, ilustrační foto

Tisknou se biliony peněz, ale není co za ně koupit. A to je inflace

V pandemii fabriky na auta zavřely, případně omezily výrobu. Přišel čipový hladomor. Nyní zase kvůli válce na Ukrajině nejsou kabelové svazky. Počet vyrobených aut proto klesá. Za „starých časů“ by automobilky část pracovníků propustily, právě kvůli omezení výroby. Proč držet zaměstnance, kteří nic nedělají? Jenže „staré časy“ minuly – nyní se tisknou biliony peněz a prohlubuje se rekordně dluh, přičemž se vzniklé peníze shazují z pomyslných helikoptér mezi lidi i firmy.

Přečíst článek

Ceny dřevoviny raketově rostou

Tyto faktory spolu se silnou poptávkou způsobily, že ceny dřevoviny v Číně od začátku roku vzrostly přibližně o 40 procent, vyplývá ze zprávy finanční společnosti BTG Pactual. Napjatý trh s dřevovinou, která se používá k výrobě obalů, plenek či toaletního papíru, je další ranou pro spotřebitele, kteří se potýkají s růstem cen všeho možného, od potravin po pohonné hmoty.

Ruští producenti dřevoviny mají nedostatek některých surovin a jeden z velkých producentů byl donucen dočasně zastavit činnost. Protože invaze na Ukrajinu pokračuje, očekává se další výpadek dodávek v oblasti Černého moře.

>>>>VŠE O INFLACI A ZDRAŽOVÁNÍ ČTĚTE ZDE<<<<

Na vzestupu je poptávka po dřevovině z Latinské Ameriky, ale producenti v regionu nemají prostor pro nové objednávky. Pracují totiž na plnou kapacitu a odběr mají zajištěn. Společnost Suzano zažívá mnohem vyšší poptávku, než je schopna uspokojit, dodal Schalka.

Vzhledem k tomu, že papír, zvláště ten pro hygienické potřeby, je základním zbožím. Dopady inflace na poptávku tak budou jen mírné. Plné dopady války na Ukrajině se však podle Schalka teprve projeví.

Česká národní banka, ilustrační foto

ČNB čeká letos inflaci přes 13 procent, ekonomika poroste zvolna

Česká národní banka výrazně zvýšila odhad inflace. Letos ji čeká na průměrných 13,1 procenta. Únorová prognóza přitom počítala s 8,5procentní inflací. Ekonomové také zhoršili odhad letošního růstu HDP na 0,8 procenta. Vyplývá to z nové makroekonomické prognózy, kterou představil guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Přečíst článek

Aleš Michl

Novým guvernérem ČNB má být Aleš Michl

Prezident Miloš Zeman už podle zatím neoficiálních informací vybral nového guvernéra. Měl by se jím stát současný člen bankovní rady Aleš Michl, píší Seznam Zprávy s odkazem na zdroje obeznámené s jednáním prezidenta s jednotlivými kandidáty.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

mezinárodní obchod, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Přepravní a výrobní krize si vybírá svou daň. Výrobní inflace se urvala

Přečíst článek
průmyslová výroba, ilustrační foto

Výrobní inflace roste nejrychleji takřka za 30 let. Může za to skokové zdražení materiálů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme