Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Amerika přetahuje ruské vědce. Dlouze přemlouvat je nemusí

Laboratoř
iStock
Josef Tuček

Spojené státy připravují kampaň, aby nalákaly ruské vědce a technické odborníky na práci do Spojených států. Spousta expertů však z Ruska odchází už nyní. 

Reklama

Připravovaný program někteří pozorovatelé přirovnávají akci s názvem Paperclip (kancelářská sponka), při níž USA po druhé světové válce přepravily do USA více než 1 600 německých vědců a techniků a zaměstnaly je v americkém výzkumu. 

Mezi nimi byli například raketoví inženýři Wernher von Braun a Kurt Debus. Původně konstruovali dálkové střely V-1 a rakety V-2 vysílané za války ničit evropská města. V USA pak byli klíčoví pro projekt Apollo, který dopravil lidi na Měsíc.

Rozdíl tu ovšem je. Po skončení války si němečtí odborníci mohli „vybrat“ mezi odchodem do Ameriky, padnutím do rukou Sovětů, kteří si experty z poražené země rovněž odváželi domů, případně skončit před válečným soudem. 

Dnes stojí nabídka jinak – zůstat doma v nevyzpytatelném Putinově Rusku, anebo zvolit kariéru a čistší svědomí za oceánem.

Snadnější přestěhování

První zprávu o plánu na lákání ruských mozků přinesla agentura Bloomberg, ze svých zdrojů ji později potvrdil bruselský zpravodajský server Science|Business. 

Podle informací serveru je projekt součástí návrhu doplňkového zákona o výdajích na válku na Ukrajině v celkové výši 33 miliard dolarů, který americký prezident Joe Biden poslal 28. dubna do Kongresu. 

Ruská laboratoř

Sankce začínají komplikovat ruský vědecký výzkum. Laboratoře potřebují techniku i materiály ze Západu

Sankce namířené proti Rusku samozřejmě ještě nemohly dosáhnout plné síly, ale ruská věda si je začíná uvědomovat. Západní firmy přestaly dodávat vědecké přístroje a materiály pro laboratoře, protože jim v tom brání zákazy, současně je nemají jak do Ruska dopravit a ještě nevědí, zda by za ně dostaly zaplaceno. A zdá se, že ani Čína nemůže ruským vědcům spolupráci se Západem nahradit.

Přečíst článek

Část této sumy by měla umožnit technicky kvalifikovaným Rusům s magisterským nebo doktorským (Ph.D.) titulem v řadě oborů přistěhovat se do USA bez dosavadní povinnosti mít už předem v zemi zajištěnou práci.

Museli by však projít bezpečnostní prověrkou. V minulých letech bylo několik amerických vědců a amerických vědců čínského původu obviněno z předání utajovaných odborných informací Číně; ne všechna obvinění však byla potvrzena.

Podpora v USA, v Ženevě a možná i jinde

Americké vědecké organizace v současné době vypracovávají podrobnosti programu. Zájem je například o odborníky na polovodiče, vesmírné technologie, kybernetickou bezpečnost, výpočetní techniku, jaderné inženýrství, umělou inteligenci a pokročilé výrobní technologie.

Ale nemusí jít pouze o přesun expertů na území USA. V plánu je i nabídnout ruským fyzikům, kteří pracují u Ženevy v Evropské organizaci pro jaderný výzkum (CERN) na výzkumu částic a poznávání vlastností hmoty, potřebné prostředky, aby tam mohli zůstat, až jim propadne vízum. 

Když dostane sameček komára tropického (na snímku) v laboratoři do těla gen, který ovlivňuje potomstvo, jím zplozené narozené samičky umírají, aniž se stačily rozmnožit, samečkové gen šíří dál a populace komárů se zmenšuje.

Jak se zbavit komárů? Vědci se snaží naučit je bojovat proti sobě, či nasadit bakterie

Za nejnebezpečnější živočichy – hned po lidech –jsou často označováni komáři. Přenášejí totiž vážné nemoci. A ještě k tomu jsou otravní, kazí zisky rekreačnímu průmyslu, vadí hospodářským zvířatům. Co s nimi? Část vědců říká – zbavme se jich. A využijme při tom třeba genetického inženýrství. 

Přečíst článek

První možností je, že by pro ruské fyziky dodaly prostředky členské země CERN, druhou pak, že by je přímo zaměstnaly americké vědecké organizace. USA i Rusko mají v CERNu status pozorovatelské země, ale Rusku byl po napadení Ukrajiny pozastaven.

Jestli se plány na to, aby ruští vědci mohli zůstat v zahraničí, připravují i pro jiné výzkumné ústavy, není zatím jasné.

Chartery do Jerevanu

Po vypuknutí války na Ukrajině evropské země zpravidla pozastavily vědeckou spolupráci s Ruskem. Evropská unie ovšem sdělila, že připravuje plány na pomoc ruským výzkumníkům prostřednictvím cestovních grantů a jiných podpor. 

V USA vláda nedala žádná oficiální doporučení univerzitám a vědeckým institucím o tom, jak mají ke spolupráci s Ruskem přistupovat. Některé organizace, například Massachusettská technika, své styky s ruskými partnery ukončily nebo omezily samy.

Moskevská burza, ilustrační foto

Jak investovat za války? Do akcií německých zbrojařů, amerických bank nebo krvácejících ruských podniků

Válka na Ukrajině, stupňující se sankce Západu a ruská odvetná opatření přepisují všechna letošní doporučení, jak a do čeho investovat. Pohnutá doba navíc přináší docela nečekané věci. Pro ty, kdo mají dostatek odvahy.

Přečíst článek

Zdá se však, že ruští techničtí odborníci opouštějí domovskou zemi i bez jasné perspektivy. List New York Times popisuje, že Konstantin Sinjušin, původně ruský podnikatel, který se už v roce 2020 přestěhoval do lotyšské Rigy, zorganizoval po napadení Ukrajiny dva charterové lety pro technologické odborníky, aby mohli opustit Rusko. 

Mířili do arménského Jerevanu. Podle New York Times další desetitisíce ruských odborníků odcestovaly do Gruzie, Turecka, Spojených arabských emirátů a dalších zemí, kam mohli s ruským pasem přijet.

Bez mezinárodní spolupráce se věda neobejde ani v Rusku

Co to udělá s ruskou vědou? Podle počtu kvalitních vědeckých publikací je ruská věda čtvrtou nejsilnější na světě, vyniká zvláště v oblasti materiálů, umělé inteligence a energetiky. 

Pro všechny špičkové vědce je však nezbytná mezinárodní spolupráce. Podle Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO) vzniklo 24 procent publikovaných ruských vědeckých prací v letech 2017 až 2019 ve spolupráci se zahraničními vědci, zejména s americkými a německými.
Přerušení spolupráce se světem a odchod nejlepších ruských mozků do zahraničí tedy přináší zhoršení stavu výzkumu v Rusku. A naopak jeho zlepšení na Západě.

Chcete, aby vám věda předpověděla nezvratný osud? Snad ani ne

Vědci pracují na tom, aby dokázali v dlouhém předstihu zjistit, zda člověk bude v blízké či vzdálenější budoucnosti trpět Alzheimerovou nemocí. Už proto, že by tím zdravotnictví ušetřilo spoustu peněz. Jinou věcí je, jestli se budoucí pacient chce opravdu dozvědět, co ho čeká.

Přečíst článek

>>>>>> Zajímáte se o aplikaci vědy v byznysu? Pak by vám neměli uniknout příspěvky Josefa Tučka <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme