Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Je čas zastropovat cenu ruského plynu, řekla šéfka EK. Na limitu pro ropu se shodly země G7

Uniper
ČTK

Evropská unie by měla zastropovat cenu plynu přepravovaného potrubím z Ruska, aby zmírnila dopady manipulace trhem ze strany ruského prezidenta Vladimira Putina. Během cesty do Německa to prohlásila předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Země G7 se zároveň dohodly na zastropování cen ruské ropy, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Šéfka komise zároveň vyzvala k úsporám energií. Konkrétní plán by měla představit v polovině září.

„Jsem pevně přesvědčena, že už je na čase zastropovat cenu plynu z ruských plynovodů do Evropy,” řekla německá politička po jednání s vedením německých křesťanských demokratů (CDU). Dalšími způsoby, jak se vypořádat s růstem cen plynu i elektřiny, jsou podle ní vedle úspor také investice do obnovitelných zdrojů. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv na její slova reagoval oznámením, že Moskva v tom případě přestane plyn do unie dodávat. 

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Energetickou krizi porazíme uhlím, věří Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) předpokládá, že těžba uhlí v OKD bude pokračovat i po roce 2023, pokud bude alespoň ekonomicky neutrální. Společnost OKD by tak mohla vytěžit veškeré zásoby uhlí.

Přečíst článek

Cena plynu pro evropský trh s dodáním v říjnu se krátce po poledni ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku pohybovala kolem 213 eur (5215 korun) za megawatthodinu (MWh). Před rokem činila asi 29 eur a před dvěma lety asi 15 eur/MWh. Citelněji zvyšovat se začala už loni na podzim, na maximum v blízkosti 345 eur/MWh vystoupila krátce po únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu, ještě týž den ale klesla pod 200 eur za MWh. Ceny v TTF jsou pro evropský trh určující.

O možnosti zavést maximální ceny ruského plynu budou za týden hovořit ministři energetiky zemí EU, jejichž mimořádnou schůzku svolalo české předsednictví Rady EU. V reakci na rychlý růst cen o zastropování v posledních dnech mluví stále více zemí. Von der Leyenová by podrobnější postup měla představit 14. září, kdy přednese každoroční poselství o stavu EU.

Země G7 jsou pro cenový strop u ropy

Skupina sedmi nejprůmyslovějších zemí G7 dnes zároveň uvedla, že plánuje zavést cenový strop pro globální nákupy ruské ropy – opatření, o kterém USA doufají, že zmírní tlaky na energetickém trhu a sníží celkové příjmy Moskvy, z nichž financuje agresi na Ukrajině, uvedla agentura Bloomberg.

Elektrické vedení, ilustrační foto

Jak na houpačce. Cena elektřiny během tří dnů klesla o polovinu

Velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce, která je pro Evropu klíčová, za tři dny klesla o více než 50 procent. Při dnešním obchodování sestoupila až na 486 eur (zhruba 11 900 korun) za megawatthodinu (MWh), zatímco v pondělí poprvé překonala 1000 eur za MWh. Informuje o tom agentura Bloomberg.

Přečíst článek

"Potvrzujeme náš společný politický záměr dokončit a implementovat komplexní zákaz služeb, které umožní námořní přepravu ropy a ropných produktů ruského původu po celém světě," uvedli ministři financí G-7 ve společném prohlášení. „Poskytování takových služeb by bylo povoleno pouze v případě, že by se ropa a ropné produkty nakupovaly za cenu nebo pod cenou „cenového stropu", který určí široká koalice zemí, které zavedou cenový strop a budou jej dodržovat," dodali.

Ministři uvedli, že plánují zavést cenový strop v souladu s načasováním sankcí Evropské unie na ruskou ropu, které mají začít 5. prosince. Prohlášen neposkytlo dolarové rozpětí pro případný cenový strop. "Počáteční cenový strop bude teprve stanoven na zakladě řady technických vstupů a rozhodne o něm celá koalice před implementací v každé jurisdikci,“ uvedli ministři v prohlášení.

"Dnešní rozhodnutí pomůže zasadit velkou ránu ruským financím a bude bránit schopnosti Ruska vést nevyprovokovanou válku na Ukrajině a urychlí zhoršování ruské ekonomiky," uvedla v prohlášení americká ministryně financí Janet Yellenová.

Diplomaté budou muset přesvědčit členské státy Evropské unie, aby upravily šesté kolo sankcí platné od 5. prosince vůči Rusku kvůli invazi na Ukrajinu – a to se může ještě ukázat jako těžké, podotkl již dříve Bloomberg.

Přesvědčit Maďary bude těžké 

Maďarsko, které udržuje užší vztahy s Ruskem, několik týdnů zdržovalo dohodu o původním balíčku sankcí, když se blok snažil dosáhnout dohody o zacílení na ruský energetický sektor. Budapešť naznačila, že bude proti jakémukoli stropu cen ropy, což signalizuje další potenciálně nepříjemný politický boj. 

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek řekl, že Rusko nebude prodávat ropu zemím, které se připojí k potenciálnímu cenovému omezení jeho ropy. Místopředseda ruské vlády Alexandr Novak ve čtvrtek označil zavedení cenového stropu za "naprostou absurditu", která destabilizuje celé odvětví. Rusko podle něj nebude dodávat ropu ani ropné výrobky zemím, které stanovení cenového stropu podpoří.

Berlínská katedrála ve snaze připojit se k úsporám energií na konci července vypnula na maximální míru své noční osvětlení.

Chladnější kanceláře, zhasnuté památky a reklamy. Německo začalo povinně šetřit

V Německu dnes začalo platit vládní nařízení, jehož smyslem je uspořit energie. Mezi hlavní body patří ve veřejných budovách nevytápění chodeb a snížení teploty na pracovištích, výjimku mají sociální služby či školy a školky. Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck soubor těchto opatření považuje za nezbytný a opakovaně zdůrazňuje, že každá ušetřená kilowatthodina je krokem k překonání zimy a ke snížení závislosti na zemním plynu z Ruska.

Přečíst článek

Reklama

Související

Paříž představila vánoční osvětlení své nejznámější ulice, třídy Champs-Élysées. Letos se bude svítit úsporněji než obvykle, přesto ale světla ozářila 400 stromů.

Potemnělé Vánoce v Evropě. Další „obětí“ ruské invaze a energetické krize je vánoční osvětlení

Přečíst článek
Slovenský premiér Eduard Heger

Slovenský premiér Heger: V Bruselu jsme hlasovali proti kompromisu. Možná si necháme veškerou elektřinu. I tu prodanou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme