Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak na houpačce. Cena elektřiny během tří dnů klesla o polovinu

Elektrické vedení, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce, která je pro Evropu klíčová, za tři dny klesla o více než 50 procent. Při dnešním obchodování sestoupila až na 486 eur (zhruba 11 900 korun) za megawatthodinu (MWh), zatímco v pondělí poprvé překonala 1000 eur za MWh. Informuje o tom agentura Bloomberg.

Reklama

Za poklesem podle analytiků stojí předpokládané kroky Evropské unie ke snížení cen energií. Cena elektřiny pro německý trh je ale navzdory tomuto poklesu pořád zhruba na desetinásobku sezonního průměru z posledních deseti let.

Premiér ČR Petr Fiala (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkala (nest. za STAN)

Stanislav Šulc: Ministr Síkela chce hledat Čechy ohrožené energetickou krizí. Našli jsme je za 3 minuty

Konečně. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela slíbil razantní navýšení pomoci lidem před blížící se topnou sezonou. Zaměřit se chce na ty skutečně zranitelné a slíbil jejich „urychlenou identifikaci“. Zkusili jsme to. Trvalo to pouhé minuty. A státu by to mělo trvat ještě kratší dobu.

Přečíst článek

EU nyní zvažuje různá opatření ve snaze omezit růst nákladů na energie, který má negativní dopady na unijní ekonomiku. Drahá energie už vede k omezování produkce v řadě odvětví, například v ocelářství a výrobě hnojiv.

Nejistota na trhu

"Předpokládaná intervence EU na trhu je vnímána jako velmi negativní pro ceny, přestože stále panuje velká nejistota ohledně toho, jaké kroky EU podnikne a jak přesně budou vypadat," uvedli analytici společnosti Energi Danmark.

Zástupkyně šéfa ředitelství pro energetiku Evropské komise (EK) Mechthild Wörsdörferová uvedla, že opatření by mohla zahrnovat zastropování cen energií či zdanění mimořádných zisků firem z energetického sektoru. Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová podle ní představí plán možného postupu 14. září.

elektroměr, elektřina

Bláznivé rekordy. Elektřina na burze v Praze i v Německu stojí přes 1000 eur za MWh

Cena české elektřiny v základním zatížení s dodávkou na následující rok dnes přesáhla 1000 eur (zhruba 24 600 korun) za megawatthodinu (MWh). Na Twitteru to oznámila středoevropská energetická burza Power Exchange Central Europe (PXE) sídlící v Praze. Nad tuto hranici se dnes dostala také velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce.

Přečíst článek

Ceny energií se v letošním roce výrazně zvýšily v souvislosti s útokem ruských vojsk na Ukrajinu. Za zdražováním stojí zejména omezování dodávek ruského plynu.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v říjnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku se v pátek vyšplhala až do blízkosti 350 eur za MWh. Od té doby výrazně klesla a dnes odpoledne se nacházela v blízkosti 244 eur za MWh. Stále však zůstává mnohonásobně vyšší než před rokem, kdy se pohybovala pod 30 eury za MWh.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Plovoucí zásobník a zařízení pro regasifikaci plynu Hoegh Esperanza během otevření terminálu LNG (Liquefied Natural Gas) ve Wilhelmshavenu, Německo, v sobotu 17. prosince 2022.

Německu kříží cestu k nezávislosti na ruském plynu nečekaná překážka: bomby z dob nacistů

Přečíst článek
Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme