Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brusel přispěje Česku na nezávislost na ruské ropě téměř 20 miliardami

Brusel přispěje Česku na nezávislost na ruské ropě téměř 20 miliardami
Saudi Aramco
 ČTK

Zástupci členských zemí Evropské unie se předběžně dohodli s Evropským parlamentem na konečné podobě plánu REPowerEU, který má unii pomoci vymanit se ze závislosti na ruských fosilních palivech. Program přináší pro tento účel nové granty v celkové výši 20 miliard eur (skoro 490 miliard korun), které budou státy čerpat skrze dodatky k takzvaným plánům obnovy reagujících na pandemii. Česku by z nich mělo připadnout zhruba 17 miliard korun.

Reklama

Dohodu na spuštění klíčového programu oznámilo v noci na dnešek české předsednictví v Radě EU, které členské státy při vyjednávání s parlamentem zastupovalo. „Splnili jsme, co jsme slíbili: REPowerEU vstoupí v platnost na začátku příštího roku," uvedl jeden z vyjednavačů EP Siegfried Mureşan.

Reakce EU na ruskou invazi na Ukrajině

Evropská komise s návrhem přišla v květnu v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Cílem iniciativy je zbavit unii energetické závislosti na Rusku skrze spolupráci s jinými dodavateli, silnější využívání obnovitelných zdrojů nebo zvyšování energetické účinnosti.

ČEZ dá 20 miliard na rozšíření distribuční sítě. Vezme si rekordní úvěr od Evropské investiční banky

ČEZ dá 20 miliard na rozšíření distribuční sítě. Kvůli klimatickým cílům i energetické bezpečnosti

Evropská investiční banka (EIB) poskytne české energetické společnosti ČEZ úvěr 790 milionů eur (zhruba 19,2 Firma to uvedla s tím, že podle ní jde o dosud nejvyšší půjčku od EIB pro subjekt z České republiky.

Přečíst článek

Jednotlivé členské země budou nyní předkládat plány naplnění těchto cílů v dodatečné kapitole svých plánů obnovy po covidové pandemii. Europoslanci se s Radou EU mimo jiné dohodli, že 30 procent přidělených prostředků mají státy vynaložit na projekty přeshraničního významu. Pětinu požadovaných peněz mohou vlády získat předem, což má podpořit rychlou realizaci plánů.

Členské státy mohou také žádat o půjčky z původního pandemického fondu obnovy. Pokud jde o nových 20 miliard v grantech, ty budou nakonec ze 60 procent hrazeny z Inovačního fondu, v němž jsou příjmy z prodeje emisních povolenek určené na podporu ekologických technologií. Zbylých 40 procent chtějí země získat rychlejším prodejem části povolenek.

Kateřina Morrisová

Plyn neodepisujme. Je potřeba získat ho z bezpečných zdrojů, tvrdí Kateřina Morrisová z GasNet

Dnešní i budoucí poptávku po energiích není Česká republika schopna uspokojit bez plynu, tvrdí manažerka společnosti GasNet. „Čísla mluví jasně. Zatímco v minulém roce činila spotřeba elektřiny ČR necelých 74 TWh, plynu jsme potřebovali okolo 100 TWh. Takové množství energie nelze jednoduše nahradit. Domácnosti, průmysl, firmy a celá společnost potřebují spolehlivé a stabilní dodávky v průběhu celého roku,“ dodává Kateřina Morrisová.

Přečíst článek

Princip rozdělení dotací mezi jednotlivé členy podle Rady EU zůstal v souladu s jejím stanoviskem z října. Z toho vyplývalo, že Česká republika bude mít nárok na přibližně 16,7 miliardy korun.

Dohodu z nočního jednání musí ještě europoslanci i členské země potvrdit samostatně, aby mohla vstoupit v platnost.

První energetický test je tady. Ze severu míří do Evropy arktický mráz

První energetický test je tady. Ze severu míří do Evropy včetně Česka arktický mráz

Teploty v severských zemích a ve střední a východní Evropě včetně Česka mají v nadcházejících dnech klesnout blízko nebo pod bod mrazu. Bude to první zkouška pro kontinent, jehož vlády i experti předpokládají, že letošní zima bude významným zátěžovým testem pro křehké systémy evropského trhu s energií v době zbavování se závislosti na ruských zdrojích, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Alexandr Vondra: Kašlu na uhlíkovou stopu, české zájmy létám hájit do Bruselu letadlem

Přečíst článek
Prudký růst ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat

AKTUALIZOVÁNO: Za prudkým růstem ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat. ČSÚ by přivítal změnu metodiky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme