Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fed zůstává přísný. Snížení úrokový sazeb oddálil na příští rok

Gerome Powell
Profimedia
 ČTK

Americká centrální banka (Fed) ve středu na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru ponechala základní úrokovou sazbu podle očekávání beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta, což je nejvyšší úroveň za 22 let.

Reklama

Úroky měnový výbor nezměnil již třetí seanci za sebou. Současně banka naznačila, že její zpřísňování měnové politiky je u konce a v příštím roce náklady na úroky sníží. Vyplývá to z dnešního prohlášení Fedu.

Bankéři v prohlášení uvedli, že inflace za poslední rok zpomalila a že budou sledovat ekonomiku, aby zjistili, zda je zapotřebí „nějaké“ dodatečné zvýšení sazeb. To přímo naznačuje, že po měsících agresivního zpřísňování měnové politiky a příklonu ke zvyšování sazeb nebude nutné je znovu zvyšovat.

Celkem 17 z 19 představitelů Fedu předpokládá, že základní úroková sazba bude do konce roku 2024 nižší než nyní. Medián projekcí ukazuje, že sazby se sníží o tři čtvrtiny procentního bodu, což by mohlo znamenat tři snížení o čtvrt procentního bodu. Žádný z představitelů Fedu nepředpokládá, že by sazby byly do konce příštího roku vyšší. Investoři podle agentury Reuters před zasedáním sázeli na to, že Fed do konce příštího roku sníží základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod.

Představitelé Fedu sice mají nadále možnost v příštích měsících znovu zvýšit základní jednodenní úrokovou sazbu, pokud inflace znovu zrychlí, to se však vzhledem k nedávným údajům o inflaci, která se postupně přibližuje k cíli centrální banky, zdá být stále méně pravděpodobné. Ekonomické projekce se jako celek drží scénáře "měkkého přistání" a bankéři doufají, že inflace bude nadále zpomalovat a ekonomice se podaří vyhnout recesi a prudkému růstu nezaměstnanosti.

Fed začal zvyšovat úroky v březnu 2022 a se zvyšováním přestal letos v červenci. Základní úroková sazba za tu dobu stoupla o 5,25 procentního bodu, což je považováno za jednu z nejrychlejších reakcí Fedu na vysokou inflaci.

Jak zareaguje ČNB?

Klesnou sazby České národní banky ještě letos, nebo až zkraje příštího roku? Sílí hlasy, že by ČNB skutečně sazby sníží ještě letos, tedy 21. prosince, na svém letošním posledním měnově-politickém zasedání.

Inflace v české ekonomice je neústupnější, než se čekalo. Meziroční inflace vykázala v listopadu úroveň 7,3 procenta. Česká národní banka přitom ve své aktuální prognóze počítala s inflací čítající „jen“ 7,1 procenta. Listopadová inflace je rovněž mírně vyšší, než s jakou počítal trh – ten předpokládal inflaci ve výši 7,2 procenta. Což by napovídalo, že centrální bankéři odloží rozhodnutí snížit sazby až do příštího roku. Jedno je ale jisté. I kdyby došlo na snížení sazeb již v prosinci, půjdou na to centrální bankéři zvolna a opatrně, žádné skokové propady. V tomto smyslu se už vyjádřil i sám guvernér ČNB Aleš Michl

Guvernér ČNB Aleš Michl

Stanislav Šulc: Inflace 7,3 procenta dál motá hlavu ekonomům. Pokles sazeb ČNB spíš oddálila

Již tuto středu odstartuje týden, během něhož zasednou po celém světě centrální bankéři. A budou rozhodovat o tom, s jakou měnovou politikou zakončí svět 2023. Obecně se očekává, že ve většině významných ekonomik zůstanou sazby na stávajících úrovních. Výjimku tvoří latinsko-americké státy, Norsko a také Česká republika. Rozhoupou se radní ČNB ke snížení sazeb? O jakých poklesech se spekuluje? A jak se na tom podepsala dnes zveřejněná inflace ve výši 7,3 procenta?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru (na snímku sídlo Evropské centrální banky).

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme