Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Europoslanci dali zelenou plánům na zastavení čipového hladomoru v unii

Komponenty, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Evropská unie by měla do konce desetiletí zdvojnásobit svůj podíl na světové výrobě polovodičů na 20 procent a zajistit několik desítek miliard eur investic do jejich podpory. Evropští poslanci schválili normu, jejímž cílem je snížit závislost EU na dovozu klíčových součástek pro elektroniku či automobilový průmysl z asijských zemí. V Evropě by díky ní měly vyrůst nové podniky a měla by předejít výpadku v jejich dodávkách.

Reklama

Návrh, jehož podobu již na jaře dohodli zástupci EP s členskými státy, podpořila výrazná většina 587 poslanců z 635 přítomných.

Evropské výrobce elektroniky či automobilů začal v posledních dvou letech v souvislosti s pandemií COVID-19 a prudkým růstem poptávky při následném hospodářském oživení trápit nedostatek polovodičů. Při jejich dovozu jsou evropské státy závislé především na Tchaj-wanu či dalších asijských zemích. Evropská unie se proto rozhodla přijít s plánem podpory tohoto odvětví, který je součástí širší strategie snižování závislosti na dovozu klíčových surovin a technologií.

Germanium, chemický prvek využívaný v elektormobilitě

Čína vs. Evropa: 2:0. Asijská velmoc drží těžké trumfy v elektromobilitě. Galium a germanium

Čínské úřady rozhodly o kontrolách množství galia a germania, které se ze země vyvezou. Podle agentury Reuters přitom jde o dvě velmi důležité chemické látky, které se využívají v elektromobilitě. Strach evropských automobilek z čínské konkurence tak dostal další rozměr.

Přečíst článek

„Evropa je připravena čelit budoucím výzvám v polovodičovém průmyslu, přičemž prioritou je strategická autonomie, bezpečnost a příznivé podnikatelské prostředí," řekl ke schválenému návrhu jeho rumunský zpravodaj Dan Nica ze socialistické frakce.

Podpora jeden bilion korun

Evropský blok hodlá na podporu vývoje a výroby čipů z veřejných i soukromých peněz zajistit 43 miliard eur (přes bilion korun). Někteří europoslanci požadovali větší objem peněz s odkazem na to, že vybudovat jeden podnik vyrábějící polovodiče vyjde podle odhadů až na 20 miliard. Část členských zemí však byla proti dalšímu zadlužování EU, a konečný kompromis proto počítá s touto částkou.

Celkem 3,3 miliardy eur mají pocházet přímo z unijního rozpočtu v rámci výzkumné iniciativy nazvané Čipy pro Evropu. Další peníze mají jít na podporu soukromých investic při výrobě čipů pro členské země. Unie chce v rámci dohodnutých pravidel také lépe monitorovat případný nedostatek polovodičů a efektivněji koordinovat reakci v krizových situacích.

ČIpy nebudou. Foxconn ruší mnohamiliardový plán na společný podnik s indickou Vedantou

Čipy nebudou. Foxconn ruší mnohamiliardový plán na společný podnik s indickou Vedantou

Největší smluvní výrobce elektroniky na světě, tchajwanská společnost Foxconn, ruší plán na společný podnik s indickým konglomerátem Vedanta za 19,5 miliardy dolarů, v přepočtu 424 miliard korun. S odkazem na sdělení Foxconnu o tom informuje agentura Reuters, podle které krok tchajwanské firmy naruší plány premiéra Naréndry Módího na výrobu čipů v Indii.

Přečíst článek

Toyota vyrobila rekordní počet aut. Pomohla lepší dostupnost čipů

Čipový hladomor skončil. Toyota v dubnu vyrobila rekordní počet aut

Největší japonská automobilka Toyota Motor v dubnu zvýšila celosvětovou výrobu meziročně o 13,8 procenta na 787 tisíc vozů, což je dubnový rekord. Za rekordním výsledkem je zlepšení dostupnosti mikročipů a také zotavení po pandemii covidu-19. Vyšší byl v dubnu také prodej vozidel, oznámila firma.

Přečíst článek


 
Reklama

Související

Brusel posvětil plán americké firmy GlobalFoundries a nizozemské společnosti STMicroelectronics na stavbu další továrny na polovodiče v EU za téměř dvě stě miliard

Brusel posvětil stavbu další továrny na polovodiče v EU za téměř dvě stě miliard

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme