Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brusel se postavil proti obří akvizici cloudové firmy VMware americkým výrobcem čipů Broadcom

Broadcom
iStock

Akvizice poskytovatele cloudových služeb VMware americkým výrobcem čipů Broadcom za 61 miliard dolarů (1,36 bilionu korun) by podle Evropské komise (EK) mohlo omezit hospodářskou soutěž. EK o tom informovala v tiskové zprávě. Její předběžné stanovisko je výsledkem hloubkového šetření, které zahájila koncem minulého roku.

Reklama

Komise uvědomila společnost Broadcom o své námitce, že by transakce mohla omezit hospodářskou soutěž na globálních trzích dodávek takzvaných adaptérů hostitelské sběrnice Fibre Channel (FC HBA) a úložných adaptérů tím, že by omezila přístup hardwaru konkurentů k softwaru společnosti VMware.

Broadcom dostane šanci Brusel přesvědčit

Společnost Broadcom uvedla, že je i nadále přesvědčena, že převzetí nepředstavuje žádný problém v oblasti hospodářské soutěže. Podnik má za to, že ke stejnému závěru dojdou po přezkumu i regulační úřady. Uzavření transakce firma očekává „ve fiskálním roce 2023“. Broadcom má možnost odpovědět na námitky EK a požádat o ústní slyšení.

Společnost Samsung

Samsungu klesl provozní zisk o 96 procent, firma omezí výrobu čipů

Jihokorejské společnosti Samsung Electronics klesl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 96 procent na 600 miliard wonů (9,8 miliard korun), a dostal se tak na 14leté minimum. Firma to odhaduje v předběžných výsledcích hospodaření, popad zisku vyplynul z poklesu světového trhu s polovodiči. Samsung proto oznámil, že citelně sníží výrobu čipů, informovala agentura Reuters.

Přečíst článek

Broadcom akvizici oznámil loni v květnu. Podle tehdejšího společného vyjádření firem má nákup posílit aktivity Broadcomu v oblasti podnikového softwaru. Jde o jednu z největší akvizicí v loňském roce.

Dohoda loni přišla zhruba šest měsíců poté, co americká společnost Dell Technologies vyčlenila svůj 81procentní podíl ve VMware. Zakladatel firmy Dell Michael Dell spolu s investiční firmou Silver Lake, která mu pomohla v roce 2013 udělat z firmy Dell soukromou společnost, vlastní ve VMware více než 50procentní podíl.

Správní rady obou společností dohodu schválily. Očekává se, že současní akcionáři Broadcomu budou ve sloučené firmě vlastnit zhruba 88 procent akcií. Na současné akcionáře VMware připadne zbývajících 12 procent. Divize Broadcom Software Group se má po dokončení transakce přejmenovat na VMware.

Německá společnost Infineon dostala povolení postavit v Drážďanech za pět miliard eur (118,4 miliard korun) závod na výrobu čipů.

Čipovou dietu pomůže řešit fabrika Infineonu u Drážďan za pět miliard eur

Německá společnost Infineon dostala povolení postavit v Drážďanech za pět miliard eur (118,4 miliard korun) závod na výrobu čipů. Se zahájením výroby se počítá od roku 2026. Výrobce čipů používaných v automobilech a datových centrech uvedl, že půjde o největší jednorázovou investici v jeho historii.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Evropa má problém. Německo, motor Evropy, ztrácí výkon a paktuje se s Čínou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme