Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přehledně: Penze. Horké téma, které může prohrát volby

Andrej Babiš (ANO) a Jana Maláčová (ČSSD)
ČTK
Dalibor Martínek

Když jste politická strana a blíží se volby, není těžší úkol než formulovat program pro důchodce. Je to jako tanec v místnosti plné střepů. Ještě horší. A přesto se to po vás chce. Což je pochopitelné, jde o půl bilionu veřejných výdajů ročně, a dva a půl milionu voličů. Takže, co s tím?

Reklama

V zásadě máte dvě možnosti. Bojovat o voliče důchodce, jakkoliv to není jednolitá skupina lidí. Třeba jim slibovat víc peněz. Nebo toto téma potichu vynechat. Pokud by vás napadala jiná varianta, nějaká reforma penzí či podobné skopičiny, nechte to na dobu, až nebudou volby. Až je budete mít vyhrané. Jinak byste také nemuseli sedět v parlamentu.

První varianta má dvě úskalí

Prvním je, že tuto strategii plně obsadilo duo Jana Maláčová a Andrej Babiš. Ti dokonce nejen slibují, ale rovnou platí. Sice ne ze svého, ale jak známo, z cizího krev neteče. Za loňský rok, třetí rok vládního řádění této dvojice, byl schodek mezi výdaji a příjmy důchodového systému přes čtyřicet miliard korun. To nebrání ANO a ČSSD dál prosazovat nahodilá zvyšování penzí či jednorázové přídavky. Naposledy před Vánocemi pět tisíc korun pro tři miliony lidí, bratru patnáct miliard.

„Česká správa sociálního zabezpečení ode mě dostala za úkol tuto pomoc k lidem dostat co nejrychleji,“ hlásila Maláčová loni v listopadu. Dluhy nakonec zaplatí v daních vnoučata současných důchodců. Nebo také ne, nikdo neví, západní svět jde neznámou trasou.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD)

Lukáš Kovanda: Důchody budou ještě vyšší, v průměru o 800 korun

Důchody budou zase ještě vyšší. Valorizovaná složka se kvůli inflaci zvyšuje ze 460 na 500 korun, důchodci si v průměru tedy polepší o 800 korun.

Přečíst článek

Jenom šílenec by však ve volebním klání soutěžil s touto dvojkou sliby ještě silnějšího kalibru. Maláčová a Babiš na tomto poli odvedli maximum práce. Navíc, těžko říct, zda by takový přístup měl efekt. Přestože je penzistů asi 2,5 milionu, všech voličů je víc než osm milionů. A protěžování jedné skupiny by u ostatních nemuselo zabrat.

Druhou potíží strategie zvyšování penzí je, že by mohla odradit voliče, kteří ještě kladou váhu na schopnost dobře hospodařit. Vypadali byste jako populisté, špatní hospodáři. Je tu voličská základna, které by se to nemuselo líbit. Důvtipní lidé by dokonce přišli na to, že byste následně museli někomu jinému vzít víc peněz na daních. Nebo třeba takzvaně zefektivnit fungování státu. Čili propouštět. To by voliči, v tomto případě státní zaměstnanci, asi neuvítali. A taková voličská předtucha by pro volební výsledek nemusela být dobrá.

Italský či Řecký přístup

Je fascinující, jak Babiš s Maláčovou ke stále většímu dluhu státu přistupují. Dalo by se říct italským, nebo až řeckým způsobem. Peníze utratíme pro vaše dobro, a v budoucnu se to nějak vyřeší. Jak? Pojďme se bavit o něčem jiném… Je to vlastně elegantní. A asi to bude mít jistý voličský úspěch.

Problém je, že dalšímu hráči nedává duo Babiš-Maláčová v tomto tématu prostor.

Takže druhá varianta. Nechte důchodce jako voličskou skupinu ležet. V zásadě logicky se tímto přístupem řídí Piráti (se STANem) i koalice Spolu. Ve svých programech využívají kolem tématu penzí a důchodců osvědčený marketingový fígl. Mluvit obecně, ve frázích, neurčitě. Nikoho tím nepotěšíte, ale hlavně neurazíte. Střepy, o které se nechcete pořezat.

Koalice Spolu má profesionálně vyvedené webové stránky, v tmavě modré, dobrý font písma, stručné a jasné. K důchodcům si tam při troše představivosti vztáhnete tezi „garantovaná dostupnost zdravotní péče.“ Asi to nemělo být o důchodcích, ale jiné teze o seniorech tam nejsou. A co znamená „garantovaná dostupnost“ ve státě, kde je zdravotní péče v zásadě hrazena z veřejných peněz, těžko říct. Dobrá práce, nač dráždit hada bosou nohou.

Peníze, ilustrační foto

Komentář Jany Havligerové: Důchody, oblíbená hračka politiků

Penzistům se každý měsíc objeví na kontě vyšší finanční částka, než jakou jim zaručuje zákonná valorizace důchodů.

Přečíst článek

TOP 09, člen koalice Spolu, ještě před rokem a půl mluvila o reformě penzí. Teď už správně mlčí. V programových tezích na stránkách strany se k penzím píše jen obecné, že stát „vhodnými nástroji podporuje všechny produkty individuálního penzijního spoření, které si občan zvolil.“ A když duo Babiš-Maláčová nedávno protlačilo další, tentokrát třistakorunové zvýšení penzí, vydali tiskovou zprávu. „V roce 2035 se dostane důchodový systém do kritické fáze a okolo roku 2050 nebude na důchody vůbec. To jsou jasné argumenty, proč důchodový systém řešit komplexní reformou.“ Tečka. O jakou reformou půjde? To se nechme překvapit.

Hra s různými překvapeními na konci

Piráti, podobně jako Spolu, koketují v plánech s takzvanou garantovanou penzí. Při pohledu na schodek penzijního systému a na raketové zadlužování státu se dá snadno dovodit, že takovýto garantovaný důchod by nebyl nijak zázračný. Spíše nižší, než je současný průměr kolem šestnácti tisíc korun. Je to jenom spekulace, protože výši takové penze nikdo nezformuloval. Logicky. Asi by to nebylo dobré předvolební poselství.

Ale ne, že by se Piráti nesnažili. Jen se místo jasného řešení penzijního systému dozvídáme perly, že: „Vytvoříme ucelený systém péče o člověka se sníženou soběstačností,“ nebo že „Zajistíme kvalitní péči v pobytových zařízeních.“ A tak dále, ideálů na tuny.

Pravda, co by to bylo za volby bez nějakých pěkných ideálů. Mimochodem, schodek státního rozpočtu je za prvních sedm měsíců roku 280 miliard korun.

Piráti

Dalibor Martínek: Babiš a Maláčová uplácejí důchodce. Piráti vytáhli uhlí

Dlouho se čekalo, jak Piráti zareagují na předvolební závody Andreje Babiše (ANO) a Jany Maláčové (ČSSD) v uplácení důchodců různými přídavky a příplatky. Piráti teď, jak se zdá, vytáhli svůj předvolební trumf pro mladé. Je to poněkud netradiční předvolební komodita - uhlí.

Přečíst článek

Alena Schillerová, ministryně financí

Lukáš Kovanda: Finance musí nastavit plán konsolidace, jinak hrozí horší rating

Tempo prohlubování schodku státního rozpočtu bylo v červenci poměrně mírné. Nic to však nemění na tom, že tuzemský státní rozpočet letos vykáže historicky rekordní schodek přes 400 miliard. Ministerstvo financí musí přijít s plánem konsolidace, protože ratingové agentury nebudou shovívavé věčně.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme