Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Babiš a Maláčová uplácejí důchodce. Piráti vytáhli uhlí

Piráti
ČTK
Dalibor Martínek

Dlouho se čekalo, jak Piráti zareagují na předvolební závody Andreje Babiše (ANO) a Jany Maláčové (ČSSD) v uplácení důchodců různými přídavky a příplatky. Piráti teď, jak se zdá, vytáhli svůj předvolební trumf pro mladé. Je to poněkud netradiční předvolební komodita - uhlí.

Reklama

Ne že by chtěli rozdávat uhlí zdarma. To by asi mohlo mít volební úspěch tak před sto lety, kdy chudí lidé sbírali na kolejích kousky tohoto topného nerostu vypadlého z vagonů. Jak známe z angažované literatury či bolševických filmů na motivy tvorby Marie Pujmanové či Petra Bezruče.

Piráti naopak chtějí s uhlím skoncovat. A tím se patrně zavděčit aktuální společenské poptávce zejména mladší generace. Pirátská poslankyně Dana Balcarová, která se účastnila včerejšího on-line setkání takzvané uhelné komise, na twitteru oznámila, že komise začne pracovat na scénářích, podle nichž by výroba elektřiny z uhlí skončila už před rokem 2030. Tedy za pár let. Mimochodem, pálením uhlí se v Česku vyrobí asi čtyřicet procent spotřebované elektřiny.

Vstříc vyšším ambicím

Balcarová je šéfkou parlamentního výboru pro životní prostředí, tedy žádná lehká váha. Uhelná komise, což je vehikl Babišova ministra pro všechno Karla Havlíčka, nedávno navrhla, že by se s uhlím v Česku skončilo do roku 2038. To ekologičtí aktivisté, a také dva členové této komise nominovaní za ekologické organizace, kritizovali jako málo ambiciózní. Balcarová nyní tvrdí, že by to mohlo být mnohem dříve.

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Viliam Buchert: Česká levice může „umřít“ už při říjnových volbách

Za necelé tři měsíce se poprvé v historii Česka může stát, že v Poslanecké sněmovně nebudou klasické levicové strany. Sociální demokraté i komunisté tvrdě doplácejí na spolupráci s Andrejem Babišem (ANO).

Přečíst článek

Její tvrzení, že se tímto úkolem bude poradní orgán zabývat, ale hned včera popřel ministr Havlíček, jeden z šéfů uhelné komise. Ta se podle něj takovým scénářem nezabývá. Nicméně pirátka Balcarová na dnešní tiskové konferenci strany své tendence dát uhlí k ledu dříve potvrdila. „Určitě míříme na dřívější termín, než je rok 2033. Odvíjí se to od ceny emisní povolenky,“ reagovala na dotaz newstream.cz.

Za planetu!

Záhadou zůstává, jak chtějí Piráti výpadek dvou pětin výroby elektřiny nahradit. „Výraznou podporou solárních elektráren. Dvacet procent energie v současnosti vyvážíme a navíc je Česko známé tím, že energiemi velmi plýtvá. Máme ohromné rezervy. Se zvýšením efektivity může dojít k výrazným úsporám,“ reagovala poslankyně na dotaz, jak Česko vyrobí elektřinu, kterou nevyrobí pálením uhlí.

Vzhledem k tomu, že Piráti v současné době usilovně pracují i na rozvratu dostavby jaderné elektrárny Dukovany – senátor za Piráty Lukáš Wagenknecht včera oznámil, že skupina senátorů podá pozměňovací návrhy proti předražení potenciální dostavby – se dá očekávat, že žádná kompenzace výroby elektřiny nebude. Prostě si něco vypneme. Možná chtějí Piráti říci své cílové voličské skupině, že si svá elektroauta či elektrokoloběžky prostě nabíjí jen na šedesát procent. Záchrana planety za to stojí.

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Viliam Buchert: Babišovo „kandiduju naposledy“? To je jako příslib notorika

Andrej Babiš tvrdí, že vůbec není politikem. Současně ale ve své nové knize říká, že v říjnových volbách kandiduje naposledy. Věřit mu, jako obvykle, proto nemůžeme.

Přečíst článek

Ministryně financí Alena Schillerová a premiér Andrej Babiš (oba ANO)

Stanislav Šulc: Unie pošle peníze. My vyšleme bagry

Národní plán obnovy by měl důsledněji vnímat budoucí povahu ekonomiky. Na to ale zatím nejsme zralí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme