Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Finance musí nastavit plán konsolidace, jinak hrozí horší rating

Alena Schillerová, ministryně financí
ČTK
Lukáš Kovanda

Tempo prohlubování schodku státního rozpočtu bylo v červenci poměrně mírné. Nic to však nemění na tom, že tuzemský státní rozpočet letos vykáže historicky rekordní schodek přes 400 miliard. Ministerstvo financí musí přijít s plánem konsolidace, protože ratingové agentury nebudou shovívavé věčně.

Reklama

Schodek státního rozpočtu se dál prohlubuje, v červenci stoupl na necelých 280 miliard korun z červnových 265 miliard. Do konce roku se očekává, že naroste ještě o dalších skoro 150 miliard. 

Ministerstvo financí si v prvním letošním pololetí bezproblémově zajistilo většinu celoroční výpůjční potřeby, což zčásti vysvětluje poměrně výrazný nárůst schodku státních financí během letošního jara. Ve druhém pololetí je třeba počítat s celkově slabší razancí dalšího prohlubování schodku, což potvrzují právě už červencová čísla. Pravděpodobné je ovšem zrychlení prohlubování deficitu k samému konci letoška.  

České veřejné finance se potenciálně mohou poměrně snadno vrátit na dráhu udržitelného vývoje. Je ale třeba přijít co možná nejdříve s věrohodným plánem jejich konsolidace pro příštích deset let. Tento plán však zatím nepředstavila ani stávající vláda, a ani žádná z politických stran a uskupení zatím ve svém předvolebním programu, pokud byl již zveřejněn, nenabízí uspokojivé řešení.   

Česká vláda – ať už tato či příští – se nebude věčně moci spoléhat na shovívavost ratingových agentur. Například Německo už pro příští rok plánuje po přepočtu na velikost ekonomiky více než dvakrát nižší schodek svých státních financí než ČR. Je tedy nutné, aby Česko v souladu s plánem konsolidace začalo urychleně pracovat na redukci svého deficitního financování, jinak může už ve druhém pololetí příštího roku dojít ke zhoršení ratingového výhledu některé ze světově významných ratingových agentur a v roce 2023 pak i ke zhoršení samotného ratingu. 

Výstavba bytů Praha, ilustrační foto

Přehledně: Jak chtějí strany zajistit dostupné bydlení pro každého

Bydlení levné, dostupné, na hypotéku nebo se státním příspěvkem. Pokud lze považovat předvolební programy za základ politického programu, příští vláda rozhodně pomůže lidem k bytu či domu.

Přečíst článek

Daňové přiznání, ilustrační foto

Přehledně: Jak to bude s daněmi po volbách

Překvapením je široká podpora daní motivujících k ekologičtějšímu způsobu života.

Přečíst článek

Evropská centrální banka, ilustrační foto

Euro jako volební tahák? Kdo ho chce a kdo je proti

Newstream prošel programy relevantních politických stran a volebních uskupení. A přináší vám přehledně přístup jednotlivých partají k přijetí společné evropské měny.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Stanjura: Válečná daň se bude vztahovat až na tři sektory. Banky a energetika už to mají jisté

Přečíst článek
Stanjura a Fiala

Vláda „prázdných gest“ letos vykáže schodek 330 miliard korun, míní ekonom Kovanda

Přečíst článek
Daňové přiznání

Daně v digitální éře měly být snadné. Pro Slováky a další cizince to ale neplatí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme