Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Důchody budou ještě vyšší, v průměru o 800 korun

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD)
ČTK
Lukáš Kovanda

Důchody budou zase ještě vyšší. Valorizovaná složka se kvůli inflaci zvyšuje ze 460 na 500 korun, důchodci si v průměru tedy polepší o 800 korun.

Reklama

Česká národní banka včera zvýšila svůj odhad letošní inflace. Růst spotřebitelských cen ke konci letošního roku bude dosahovat až takřka k úrovni čtyř procent. Inflace je ovšem už nyní rychlejší, než se předpokládalo. Dramaticky zdražují například stavebniny, ale také ojetiny, pohonné hmoty, služby, jídlo v restauracích. Na podzim zdraží elektřina, roste cena nemovitostí i bydlení. Ale také stoupá třeba cena piva či tabáku a některých potravin.  

Přitom míra růstu spotřebitelských cen vstupuje do vzorečku pro výpočet zákonně valorizovaných důchodů. Z důvodu vyšší inflace tak letos valorizovaná složka bude činit podle nejnovějších dat průměrně 497 korun. O tolik by měl být tedy valorizován průměrný starobní důvod. To je o více, než se dosud čekalo. Dosud totiž platilo, že důchody se budou valorizovat průměrně pouze o 458 korun.  

Vzhledem k tomu, že důchodci budou nad rámec valorizace dostávat od příštího roku již chválených 300 korun, měli by se celkově polepšit o 797 korun, tedy takřka o osm stovek. A nikoli jen o 758 korun, jak se dosud mínilo.

Peníze, ilustrační foto

Komentář Jany Havligerové: Důchody, oblíbená hračka politiků

Penzistům se každý měsíc objeví na kontě vyšší finanční částka, než jakou jim zaručuje zákonná valorizace důchodů.

Přečíst článek

Jana Maláčová

Maláčová prosadila dodatečné zvýšení penzí, opozice to označuje za populismus

Sněmovna schválila dodatečné zvýšení důchodů o 300 korun nad zákonnou valorizaci, příspěvek 500 korun za každé vychované dítě a možnost předčasného důchodu pro příslušníky integrovaného záchranného systému.

Přečíst článek

Cena elektřiny v Německu roste, proto jde nahoru i v Česku

Je na čase zafixovat si cenu elektřiny. Výrazně poroste

Čechům na podzim výrazně zdraží elektřina, měli by stávající cenu fixovat na co nejdéle, radí ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Emisní povolenky EU jsou blízko své rekordní ceny, včera uzavíraly na takřka 57 eurech za kus.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ústavní soud v Brně

Lukáš Kovanda: Snížení valorizace je z právního hlediska košer. Voliči přesto mohou pochybovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme