Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Ministr Síkela chce hledat Čechy ohrožené energetickou krizí. Našli jsme je za 3 minuty

Premiér ČR Petr Fiala (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkala (nest. za STAN)
ČTK
Stanislav Šulc

Konečně. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela slíbil razantní navýšení pomoci lidem před blížící se topnou sezonou. Zaměřit se chce na ty skutečně zranitelné a slíbil jejich „urychlenou identifikaci“. Zkusili jsme to. Trvalo to pouhé minuty. A státu by to mělo trvat ještě kratší dobu.

Reklama

Nejspíš i díky ordnungu panujícímu za císaře pána může kabinet Petra Fialy docela snadno zabránit nejhorším scénářům energetické krize. A když ústy ministra průmyslu Jozefa Síkely slíbila vláda pomoc zejména těm potřebným, zdá se, že politici skutečně docenili hloubku problému. Platit 100 tisíc za elektřinu ročně si rodina v malém domku zkrátka nemůže dovolit.

Když už je jasný cíl, nyní stačí najít ty, komu je třeba pomoci. Podle Síkely to mají být ti skutečně zranitelní. I to je v pořádku, platit nejbohatším výhřev bazénů není v současnosti obhajitelné.

Jak ale ty skutečně potřebné najít? České vlády se neustále pokoušejí vyvolat dojem, že to je složité. Ale opak je pravdou. Trvá to pouhé minuty. A právě díky pořádku, který do nás vtloukli Rakušané.

Rada zdarma: Máme sociálku a finančák

Vládě radí spousta lidí a jsou za to docela dobře placení. Tak tady dostane kabinet Petra Fialy jednu radu zdarma: Vládo, máš Českou správu sociálního zabezpečení a máš finanční správu. Jestli potřebuješ identifikovat ty, kteří si s násobně narostlými výdaji na energie neporadí, najdeš je právě v datech těchto dvou institucí.

Účetnictví, ilustrační foto

Stát spustil slibovanou kalkulačku k úspornému tarifu. Jak funguje?

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) spustilo slibovanou webovou kalkulačku, kde si domácnosti mohou spočítat orientační výši vládního příspěvku na energie. Ministerstvo společně s kalkulačkou spustilo i nový web www.energiezamene.cz, kde lidé najdou nejen podrobnosti k takzvanému úspornému tarifu, ale například i tipy, jak mohou sami ušetřit energie, uvedlo MPO.

Přečíst článek

Tak pojďme na onu „identifikaci“. Budou to důchodci. Všichni starobní důchodci. Všichni invalidní důchodci. Je úplně jedno, kolik si přivydělávají, nezvládnou to. Dále to budou samoživitelé, v Česku pohříchu téměř vždy samoživitelky. Všechny samoživitelky. Je jedno, kolik si vydělají, nezvládnou to.

A můžeme pokračovat. Všichni, kdo pobírají nějakou formu sociálních dávek. Nezvládnou to. Navzdory populární městské legendě, valná majorita lidí dávky pobírá prostě proto, že je potřebují, ne, že je to baví a mají radost z „obírání státu“. Pokud nezvládali platit životní náklady vloni, letos na podzim to prostě logicky zvládnout nemohou.

Šok: ODS zapomíná na podnikatele?

A pokud chceme pokračovat, budou to téměř jistě skoro všichni podnikatelé, kteří mají nějakou provozovnu a zároveň vykazují čistý zisk do sta (možná dvou set) tisíc. Pokud jsi pravicovou vládou a nechceš je nechat padnout, tady je další skupina lidí.

Již nyní se podle různých náznaků může stát, že jim náklady na provoz vyskočily až osminásobně. Své služby či výrobky však nemohou dostatečně zdražit.

Tady je ono pomyslné minimum, kterému je třeba pomoci.

Elektrická energie, ilustrašní foto

EU se probudila a chystá krizové plány. A ceny elektřiny začaly klesat

Evropské ceny energií dnes výrazně klesají na základě náznaků, že Evropská unie zvyšuje úsilí jak zmírnit energetickou krizi, která by s blížící se zimou mohla uvrhnout region do recese. Velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce, která je pro Evropu klíčová, klesla dopoledne až o 26 procent a nizozemský plyn o 11 procent, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Jak? To už je opravdu na vládě. Má docela dost možností od snížení DPH (učinilo Německo), využití dividendy ČEZ, zvýšení zadlužení (to nejspíš udělá celá řada zemí).

Čekat na celoevropské řešení je cesta do pekla. Jak prohlásil přední energetický odborník Michal Šnobr, energetické zájmy a potřeby jednotlivých členských zemí jsou příliš odlišné, někdy i protichůdné. Budeme proto potřebovat mix nějakého snad celounijního a národního řešení.

Tak vyhrnout rukávy, nechte analytiky projít ty excelové tabulky, a vyhneme se lidu v ulicích.

Arsen Lazarevič: Nový úsporný tarif ignoruje novou realitu energetického trhu

Arsen Lazarevič: Nový úsporný tarif ignoruje aktuální realitu energetického trhu

Cena elektřiny roste, spotřebitelé si na vytápění mohou připlatit v příštím roce desítky tisíc navíc oproti současným, už tak vysokým cenám. Úsporný tarif téměř nic neřeší, zvláště u ohrožených domácností, míní analytik Arsen Lazarevič.

Přečíst článek

elektroměr, elektřina

Bláznivé rekordy. Elektřina na burze v Praze i v Německu stojí přes 1000 eur za MWh

Cena české elektřiny v základním zatížení s dodávkou na následující rok dnes přesáhla 1000 eur (zhruba 24 600 korun) za megawatthodinu (MWh). Na Twitteru to oznámila středoevropská energetická burza Power Exchange Central Europe (PXE) sídlící v Praze. Nad tuto hranici se dnes dostala také velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce.

Přečíst článek

Reklama

Související

Jozef Síkela: Státy EU se neshodly na cenovém stropu pro plyn

Dalibor Martínek: Vláda nezvládá boj s drahou energií. Má špatné rádce, teď ji vypakovali i v Bruselu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme