Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ministerstvo průmyslu a obchodu - informace o tématu

Továrna na výrobu součástek Volkswagen v Salzgitteru.

Jan Michal nově povede agenturu CzechInvest, chce najít investora pro stavbu gigafactory

Státní agentura na podporu investic CzechInvest bude mít po téměř dvou letech nového generálního ředitele, výběrové řízení vyhrál Jan Michal. Poté, kdy na konci dubna roku 2022 na funkci rezignoval Patrik Reichl, agenturu dočasně vede Petr Očko.

Přečíst článek
Ministerstvo vydalo územní rozhodnutí pro dva nové jaderné bloky v Dukovanech

Nabídky finišují. Ministerstvo vydalo územní rozhodnutí pro dva nové jaderné bloky v Dukovanech

Přečíst článek

AKTUALIZOVÁNO: Zátah v ministerstvu průmyslu. Policie se zajímala o dotace z dob ministrů za ČSSD a ANO

Přečíst článek

Odebrání stomilionové dotace pekárně Agrofertu už zase pokračuje. Síkela potvrdil, že jeho podřízení nejsou podjatí

Přečíst článek
Komponenty, ilustrační foto

Pobídka přes půl miliardy korun pro Onsemi. Síkelův rezort láká amerického výrobce čipů

Přečíst článek
Miliarda na inovace. Stát podpoří výzkum a vývoj v malých a středních firmách

Miliarda na inovace. Stát podpoří výzkum a vývoj v malých a středních firmách

Stát rozdělí mezi tuzemské firmy zabývající se výzkumem a vývojem dotace ve výši jedné miliardy korun. Podpora je určená na založení nebo rozvoj center průmyslového výzkumu a inovací. Oznámilo to ministerstvo průmyslu a obchodu.

Přečíst článek
Kontroly cen potravin dopadly ještě hůř, než se čekalo, přiznal Nekula.

Předražené potraviny. Kontroly cen dopadly ještě hůř, než se čekalo, přiznal Nekula

Výsledky kontrol cen potravin České obchodní inspekce (ČOI) a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) jsou horší, než se očekávalo. Při jednání meziresortní komise k vysokým cenám potravin to na Twitteru uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Na tiskové konferenci poté řekl, že dochází k masivnímu porušování potravinového práva a rovněž zákona na ochranu spotřebitele, a to včetně nekalých obchodních praktik. Kontroly mají podle něho pokračovat.

Přečíst článek
vysoké účty

S předválečnými cenami za energie už nepočítejte. Tolik zlevnit nemůžeme, vzkazují energetici

Ceny energií se i přes současné zlevňování na trhu už nevrátí na svou předkrizovou úroveň. V příštím roce by se ale podle aktuálních odhadů měly burzovní ceny elektřiny a plynu pohybovat nejspíš pod stávajícím vládním cenovým limitem. Rozhodující pro další vývoj bude letošní rok, řekli náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla a člen představenstva a ředitel marketingu Centropol Energy Jiří Matoušek.

Přečíst článek
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Dobré zprávy Jozefa Síkely: Zásobníky plynu se opět plní

Teplé počasí i snaha šetřit se vyplácejí. Zásoby plynu v českých zásobnících rostou i v průběhu topné sezony, uvedl ministr průmyslu a obchodu.

Přečíst článek
I přes mrazy má Česko nejvíce plynu za posledních devět let, tvrdí ministr průmyslu Jozef Síkela

I přes mrazy má Česko druhé největší zásoby plynu za devět let, tvrdí Síkela

Navzdory ochlazení v minulém týdnu jsou zásoby plynu v Česku k dnešnímu dni druhé nejvyšší od roku 2014. Na Twitteru to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Stát se snaží snížit spotřebu plynu kvůli problémům v dodávkách, které souvisejí s ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu. Vláda má za cíl během této zimy uspořit 15 procent plynu, což je 800 milionů metrů krychlových. Zatím se povedlo uspořit více než 180 milionů metrů krychlových.

Přečíst článek
Zprava ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na tiskové konferenci k zastropování cen energií pro velké firmy.

Záchrana českého průmyslu? Fialův kabinet schválil cenové stropy pro velké firmy

Naděje pro český průmysl je tady. Pro velké firmy bude v příštím roce platit stejný cenový strop, jaký už Fialův kabinet dříve nastavil pro ostatní odběratele.

Přečíst článek
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (nestr. za STAN)

Stát má mechanismus pro výpočet odvodů příjmů výrobců elektřiny

Stát má nový mechanismus pro výpočet odvodů z nadměrného příjmu výrobců elektřiny, tento týden ho schválila vláda. Odvody navazují na stropy tržních příjmů podle druhu použitého zdroje energie, informovalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Vláda o odvodech z nadměrných příjmů výrobců rozhodla v listopadu, chce je použít na pokrytí výdajů spojených s vysokými cenami energií.

Přečíst článek
Jozef Síkela: Státy EU se neshodly na cenovém stropu pro plyn

Dalibor Martínek: Vláda nezvládá boj s drahou energií. Má špatné rádce, teď ji vypakovali i v Bruselu

Skutečně zvláštním způsobem řešíme v Česku problém s drahými energiemi, které dostávají do kolen tisícovky domácností i firem. Je konec roku, firmy přemýšlejí, jestli po Novém roce ještě otevřou. Řada z nich možná už ne.

Přečíst článek
Čerpací stanice

Má auto na plyn nižní náklady i v dnešní době? Čerpací stanice ukážou skutečné náklady. Povinně

Další "diktát Bruselu", který ve skutečnosti pomůže řadě lidí. Čerpací stanice musejí od soboty zveřejňovat náklady na ujetí 100 kilometrů pro všechny typy motorů.

Přečíst článek
Jozef Síkela

Jana Havligerová: Je na čase říct Síkelovi: Máte padáka

Premiér Fiala musí odvolat ministra průmyslu Síkelu. Nejpozději den poté, co skončí české předsednictví Evropské unie. Možnost, že předseda vlády chce během této mise zachovat dekórum, je velmi chabá, ale jakž takž přijatelná omluva.

Přečíst článek
Reklama

News box

Čínská technologická společnost Huawei Technologies loni zaznamenala největší 📈 růst za poslední čtyři roky. Čistý zisk meziročně zvýšila o 144,5 procenta na 87 miliard jüanů (282,5 miliardy korun). Firma se zotavuje z amerických sankcí, dařilo se hlavně spotřebitelskému segmentu a vyšší byl i příjem z nových činností, jako jsou komponenty pro chytrá auta, uvedla dnes firma.
Japonský akciový index Nikkei 225 za uplynulý fiskální rok zpevnil o rekordních 12.328 bodů, a 📈 posílil tak o 44 procent. Japonským akciím pomáhá zájem ze strany zahraničních investorů, který umocňuje slabý kurz jenu a také očekávání, že japonská centrální banka bude pokračovat v uvolněné měnové politice. Fiskální rok v Japonsku končí v březnu.
Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely 9️⃣ lidí, kteří podle nich mají vazby na podezřelé z teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy a na Islámský stát-Chorásán, tedy afghánskou odnož tohoto teroristického uskupení. S odvoláním na bezpečnostní zdroj v této středoasijské zemi to dnes uvedla agentura Reuters.
Japonsko  obnoví finanční pomoc úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA, kterou v lednu spolu s více než desítkou zemí pozastavilo kvůli tomu, že Izrael obvinil několik zaměstnanců tohoto úřadu z terorismu.
Realitní společnost CPI Property Group loni 📈 zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) o 28,1 procenta na 778 milionů eur (19,7 miliardy korun). Celkové příjmy pak vzrostly o 32,1 procenta na 1,69 miliardy eur. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je český miliardář Radovan Vítek.
Při leteckých úderech na severozápadě Sýrie dnes brzy ráno zahynulo nejméně 4️⃣2️⃣ lidí, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní jsou mezi oběťmi syrští vojáci a nejméně šest členů libanonského hnutí Hizballáh. 
Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Doporučujeme