Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Kdo nic nedělá, nic nezkazí. To by si občas měla připomenout vláda Petra Fialy

Premiér Petr Fiala (ODS) a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL)
ČTK
Stanislav Šulc

Vládní opatření na vyvážení dopadů inflace se občas opravdu nepovedou. Aktuálně to v přímém přenosu můžeme sledovat u návrat spotřební daně na předválečnou úroveň. Akt, který vynese stamiliony do státního rozpočtu, dokázal ještě něco jiného: další zpomalení poklesu inflace.

Reklama

Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Zlaté pravidlo, kterým se většina Čechů drží. A které by si měla občas připomenout také vláda Petra Fialy. Bohužel, to je pravda zvláště v situacích, kdy se velké problémy snaží někdo řešit záchvatovitě, a tedy bez rozmyslu.

Nyní se to ukazuje v celé své nahotě. Vláda ještě před prázdninami prosadila návrat spotřební daně na naftu na úroveň před jejím snížením, k němuž přistoupila po nárůstu cen pohonných hmot vloni po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Mimochodem přistoupila k němu pozdě a špatně, takže o výsledném pozitivním efektu lze úspěšně pochybovat.

Drůbežář: Proč jsou drahé potraviny? Vláda nás v tom nechala vykoupat

Drůbežář: Proč jsou drahé potraviny? Vláda nás v tom nechala vykoupat

Energie ze dne na den zdražily o stovky procent. Obilí dvojnásobně. Nakonec zdražily před rokem a půl o desítky procent i potraviny. Češi byli v šoku, utáhli si opasky, začali nakupovat ve slevě. Maloobchodní tržby třináct měsíců klesají, inflace je v rámci Evropy rekordní. Dlouhé měsíce se řeší, kdo je viníkem drahých potravin. Bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula to dokonce nechal vyšetřovat, nezjistil nic, a nakonec byl vyměněn. Své se rozhodl k tomu říct David Bednář, ředitel drůbežářských závodů Klatovy, druhého největšího českého zpracovatele kuřecího masa. „Viníkem je vláda, neudělala v době krize vůbec nic,“ nebere si servítky Bednář.

Přečíst článek

No a pro návrat do normálu se opět rozhoupala v nejhorší možný čas. Důkaz přinášejí nyní ekonomové, kteří odhadovali srpnovou inflaci. Tu oficiálně zveřejní v pondělí Český statistický úřad, ale podle odborníků oproti té červencové nijak výrazně neklesla.

Na pumpách se dějí zázraky

Důvod? Nárůst cen pohonných hmot, k němuž došlo v souvislosti s návratem spotřební daně na naftu na původní úroveň. Pomiňme, že se v celé situaci opět děly zázraky srovnatelné s Ježíšovou proměnou vody ve víno. Jak jinak si vysvětlit, že návrat spotřebky na naftu o korunu a padesát haléřů způsobí růst ceny benzinu o několik korun (u nafty pak samozřejmě ještě o víc)?

Nicméně myšlení českých pumpařů je poměrně známé a tento magický efekt bylo možné předpokládat. Nicméně nárůst to byl skutečně tak velký, že dokázal hravě zvrátit i jinak stagnující, nebo i klesající ceny jiného zboží a služeb, míní ekonomové.

Obchodní centrum - ilustrační snímek

Inflace nepolevuje, bude pořád přes osm procent, věští ekonomové. Zakročí ČNB?

Zejména rapidní cen pohonných hmot zapříčinil další růst inflace, shodují se ekonomové. Významnou roli však sehrál také sektor gastronomie, protože lidé v srpnu utráceli při dovolených.

Přečíst článek

Volání o pomoc bezmocné vlády?

Za tuto část inflace tak je přímo zodpovědná vláda. Ta sice může slavit, že na zvýšené spotřební dani pravděpodobně vybere víc peněz. Ty ale zase budou mít menší hodnotu, než kdyby k tomuto opatření nedošlo.

A tak si můžeme zaspekulovat, že vláda ve skutečnosti dělá všechno proto, aby Česká národní banka nakonec přeci jen zvýšila úrokové sazby, a tím ještě víc podryla ekonomiku. Takové volání o pomoc bezmocného. Ostatně podobně volá celá řada ekonomů, kteří v tomto hrají s vládou hru na to, že jen ČNB dokáže inflaci zkrotit.

Jen je tak trochu proti tomu smyslu, že stát si ve finále natiskne, kolik peněz bude potřebovat. A doplatí na to jen soukromý sektor. Na druhou stranu ten už na půjčky v korunách téměř rezignoval a kdo může, půjčuje si v eurech. Takže jediný poražený bude občan, který nemůže ani to.

Jestli bylo zrovna toto cílem deklaratorně pravicové vlády, tak to už by bylo opravdu výrazně lepší, kdyby nedělala vůbec nic. A jestli si to neuměla spočítat dopředu a viděla jen těch vybájených 800 milionů, tak... škoda slov.

Thajsko 2023

Čechům se doma nelíbí. Skupují letenky do exotických destinací

Konec protipandemických omezení, snížení ceny a nárůst nabídky exotických destinací přiměly Čechy masivně nakupovat letenky na podzimní termíny. Zájem je hlavně o Emiráty a další exotická místa.

Přečíst článek

Americká burza Nasdaq

Týden tradera: Inflace ve Spojených státech může brzy zpomalit

Akciové trhy si prošly v uplynulém týdnu výraznější korekcí. Důvodem negativního vývoje byl růst výnosů amerických dluhopisů, který významně inverzně koreluje s akciemi, hlavně pak s technologickým Nasdaqem. Hlavní americký index S&P 500 se vrátil hlouběji pod 4500 bodů, rád proto připomenu, že září je již tradičně označováno za „slabší“ období.

Přečíst článek

Reklama

Související

Potvrzeno. Zvýšení spotřební daně prudce zvedlo cena naftu o dvě koruny

AKTUALIZOVÁNO: Zvýšení spotřební daně prudce zvedlo cena naftu o dvě koruny. A bude hůř

Přečíst článek
Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý

AKTUALIZOVÁNO: Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý

Přečíst článek
Nafta zřejmě zdraží, Sněmovna schválila zvýšení spotřební daně o 1,50 koruny za litr

Nafta zřejmě zdraží až o 1,80 koruny. Vláda schválila zvýšení spotřební daně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme