Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Inflace ve Spojených státech může brzy zpomalit

Americká burza Nasdaq
ČTK
Kryštof Míšek

Akciové trhy si prošly v uplynulém týdnu výraznější korekcí. Důvodem negativního vývoje byl růst výnosů amerických dluhopisů, který významně inverzně koreluje s akciemi, hlavně pak s technologickým Nasdaqem. Hlavní americký index S&P 500 se vrátil hlouběji pod 4500 bodů, rád proto připomenu, že září je již tradičně označováno za „slabší“ období.

Reklama

Béžová kniha Fedu odhalila, že podniky v několika okresech měly v srpnu potíže přenést náklady na spotřebitele, protože náklady na výrobu zboží rostou rychleji než ceny. Podle této nové zprávy existují náznaky, že růst mezd a inflace může brzy dále zpomalit. Béžová kniha Fedu shromažďuje neoficiální údaje z 12 bankovních distriktů americké centrální banky. Představitelé měnové autority tyto informace využijí za dva týdny, kdy se sejdou na svém zářijovém zasedání, kde mají rozhodnout o nastavení úrokových sazeb v časech zpomalující ekonomiky.

Saúdská Arábie a Rusko se dohodly na prodloužení dobrovolných škrtů v těžbě ropy do konce roku 2023. Tato zpráva vedla k růstu ceny ropy Brent na 90 dolarů za barel, což je nejvyšší úroveň od listopadu 2022. Akcie ropných společností, jako je Chevron nebo Exxon Mobil mohou dále za této situace posilovat. Cena ropy Ural se i přes sankce proti Rusku drží vysoko nad úrovní 60 dolarů, což je úder západním sankcím a pravděpodobně ekonomická výhra pro Moskvu.

Vláda Petra Fialy původně plánovala snižovat rozpočtový schodek o 1 procento HDP ročně. V roce 2023 však schodek dosáhne 295 miliard korun a v roce 2024 je plánován na 252 miliard korun, což není výrazné zlepšení. Navíc v plánovaném schodku na rok 2024 chybí výdaje na infrastrukturu, takže skutečný schodek bude ještě vyšší (až o 50 miliard korun). Vláda tak „přikrmuje“ inflaci, zvyšuje náklady na obsluhu dluhu (příští rok již rekordních 95 miliard korun) a zatěžuje budoucí generace zbytečnými náklady. Měla by se konečně zamyslet, kdo jí vlastně volil a proč. Případně by se mohla po dalších volbách v roce 2025 dost divit.

video

FreshStart: Podnikání není raketová věda. Moc počítání na startu může být na škodu, říká ekonom Kovanda

Kdy je vhodnější využít vlastní a kdy cizí kapitál? Co je dluhopisové financování? Jak poznám finančně zdravý podnik? FreshStartu odpovídal hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Drůbežář: Proč jsou drahé potraviny? Vláda nás v tom nechala vykoupat

Drůbežář: Proč jsou drahé potraviny? Vláda nás v tom nechala vykoupat

Energie ze dne na den zdražily o stovky procent. Obilí dvojnásobně. Nakonec zdražily před rokem a půl o desítky procent i potraviny. Češi byli v šoku, utáhli si opasky, začali nakupovat ve slevě. Maloobchodní tržby třináct měsíců klesají, inflace je v rámci Evropy rekordní. Dlouhé měsíce se řeší, kdo je viníkem drahých potravin. Bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula to dokonce nechal vyšetřovat, nezjistil nic, a nakonec byl vyměněn. Své se rozhodl k tomu říct David Bednář, ředitel drůbežářských závodů Klatovy, druhého největšího českého zpracovatele kuřecího masa. „Viníkem je vláda, neudělala v době krize vůbec nic,“ nebere si servítky Bednář.

Přečíst článek

Reklama

Související

Fed, ilustrační foto

Inflace utržená ze řetězu nutí Fed zvyšovat sazby. Válka na Ukrajině rozhodnutí komplikuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme