Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čechům se doma nelíbí. Skupují letenky do exotických destinací

Thajsko 2023
Stanislav Šulc / Newstream
 ČTK

Konec protipandemických omezení, snížení ceny a nárůst nabídky exotických destinací přiměly Čechy masivně nakupovat letenky na podzimní termíny. Zájem je hlavně o Emiráty a další exotická místa.

Reklama

Na podzim budou Češi více létat do dálkových destinací. Oproti loňsku vzrostl prodej letenek na podzimní termíny na dálkové lety až o třetinu. Nejžádanější je Bangkok, Dubaj či New York, uvedli prodejci letenek. Za větší poptávkou podle některých stojí i meziroční zlevnění letenek či zrušení omezení v souvislosti s covidem-19.

Za pokles cen letenek může podle ředitele portálu Letuška.cz Josefa Trejbala větší konkurence na dálkových trasách. Letos se nabídka dálkových letů Letiště Praha rozrostla o Tchaj-wan a Soul. Přes přímou linku do Reykjavíku se nabízí návazné spoje do Severní Ameriky. „Ceny letenek do dálkových destinací s příchodem nových aerolinek klesly průměrně o deset procent. Cestující již nakoupili na letošní podzim do vzdálených míst o 30 procent víc letenek než loni. Nejčastěji to je Bangkok, Dubaj, Mauritius či New York,“ řekl Trejbal.

I přes zlevnění zůstávají ceny letenek vyšší než v roce 2019, kdy se do dálkových destinací cestovalo obecně levněji, jak v srpnu uvedli prodejci letenek. Například cena letenek do Dubaje vzrostla podle dat Student Agency Travel z téměř 12 tisíc korun v roce 2019 na letošních 16 200.

Pláž Lustica Bay v Černé Hoře.

Dovolená může stát i 20 milionů, říká šéf luxusní cestovky. Bohatí milují soukromé tryskáče a jachty

Cestovní kancelář EliteVoyage zaměřená na luxusní zájezdy pro miliardáře loni dosáhla obratu 280 milionů korun. A letos míří ještě výš. Kam vyrážejí ti nejbohatší Češi a Slováci a jaké ceny jsou ochotni platit za šnorchlování s rejnoky, pozorování gorilí tlupy nebo třeba soukromou prohlídku Sixtinské kaple?

Přečíst článek

Definitivní konec pandemie

Rostoucí zájem o dálkové cestování letadlem ale vidí i Student Agency Travel. Podle manažerky letenek Lenky Kašické meziročně stoupl o necelých 20 procent. „Očekáváme, že zájem bude nadále růst," řekla Kašická.

Podzimní sezona podle ní bude silnější než loňská, mimo jiné kvůli tomu, že některé země zrušily omezení související s pandemií covid-19. Zmínila například USA nebo Japonsko, kde bylo možné loni na podzim cestovat jen za určitých podmínek. „Tento rok je to úplně bez omezení,“ dodala Kašická.

Podle Trejbala se mění také některé návyky cestujících, včasným nákupem letenek se snaží stlačit jejich cenu co nejníž. „Letenky po Evropě cestující nyní nakupují několik týdnů před odletem, na dálkové lety je to i několik měsíců. O nákupu letos rozhodují často cenové akce,“ řekl Trejbal.

Data portálu Letuška.cz ukazují, že přes 90 procent prodaných letenek je z pražského letiště. Druhým nejžádanějším místem odletu je Vídeň.

Split

Chorvatsko trápí málo turistů. Země je ale dražší než Španělsko nebo Řecko

Turistická sezóna v Chorvatsku je v plném proudu. Jenže ta nejdůležitější věc chybí. Turisté. Letní sezóna v oblíbené destinaci Čechů přitom začala výborně, ale po relativně krátké době se karta obrátila a země na Balkánském poloostrově zažívá dosti kruté vystřízlivění. A důvodů je hned několik.

Přečíst článek

Digitální nomád, dovolená

Fejeton Cristiny Muntean: Jak si postavit život, ze kterého si nemusíte brát dovolenou

Prosit o dovolenou, žmoulat u toho čepici v ruce a pak se vrátit do haldy práce a stresu? Naštěstí současný svět se svými technologickými vymoženostmi mnoha lidem nabízí možnost pracovat skoro odkudkoli. Cristina Muntean v novém seriálu na newstream.cz bude každý týden psát návod na to, jak si zařídit život, ze kterého si nemusíte brát dovolenou.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Exotická dovolená ve Vietnamu

Exotika First Minute. České cestovky na zimu chystají cesty do Mexika, Keni, Bahrajnu nebo Vietnamu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme