Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace nepolevuje, bude pořád přes osm procent, věští ekonomové. Zakročí ČNB?

Obchodní centrum - ilustrační snímek
Stanislav Šulc / Newstream
 ČTK

Zejména rapidní cen pohonných hmot zapříčinil další růst inflace, shodují se ekonomové. Významnou roli však sehrál také sektor gastronomie, protože lidé v srpnu utráceli při dovolených.

Reklama

Inflace v srpnu nadále klesla, tempo zpomalování ale proti předchozím měsícům zmírnilo. Shodují se na tom analytici. Meziroční růst spotřebitelských cen v srpnu odhadují v rozmezí 8,2 a 8,7 procenta po červencové inflaci 8,8 procenta. Hlavní proinflační impulz podle nich v srpnu dodaly pohonné hmoty, u kterých se sešel nepříznivý vývoj cen ropy se zvýšením spotřební daně z nafty na původní úroveň. Český statistický úřad zveřejní údaje o srpnové inflaci v pondělí.

„Pokles meziroční inflace podle nás pokračoval, jeho tempo však bylo oproti předchozím měsícům nižší. Působení vysoké srovnávací základny loňského roku postupně odeznívá. V srpnu navíc došlo k významnému zdražení pohonných hmot,“ uvedli analytici Komerční banky. Meziroční inflace podle nich byla 8,2 procenta.

Ruský prezident Vladimir Putin

Paradox války: Ruská ekonomika šlape lépe než německá. Ale obyčejní Rusové brutálně chudnou

Nízký deficit rozpočtu, růst ekonomiky, to jsou věci, o kterých by si mohla nechat leckterá evropská země jenom zdát. Včetně Česka. Ruská ekonomika přesně toto má. Ale jen díky zbrojnímu průmyslu. Válečná ekonomika ale ožebračuje obyčejné ruské občany.

Přečíst článek

„Do srpnové inflační statistiky se nepříjemně propíší pohonné hmoty, které zdražovaly vlivem vývoje na trhu s ropou i opětovného navýšení spotřební daně z nafty. Růst cen patrně pokračoval i u rekreací a stravovacích a ubytovacích služeb, jejichž provozovatelé těží ze zvýšené poptávky v průběhu letních dovolených,“ sdělil hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil. Opačným směrem podle něj působily ceny potravin, které v srpnu zlevňují ze sezonních důvodů. „Celkově cenová hladina podle nás (meziměsíčně) naroste o kosmetických 0,1 procenta, což odpovídá meziroční inflaci 8,4 procent,“ uzavřel.

V říjnu inflace zrychlí

Skeptičtější jsou v odhadu inflace analytici České spořitelny. „V srpnu došlo k významnému zvýšení cen pohonných hmot. Především z tohoto důvodu proto čekáme meziměsíční růst cen o 0,4 procenta, což je relativně vysoké číslo. V meziročním vyjádření proto v srpnu pravděpodobně zůstane inflace na podobné úrovni jako v červenci,“ uvedli. Meziroční inflaci odhadují na 8,7 procenta.

Experti předpokládají, že inflace bude pokračovat ve zpomalování i v září, v říjnu ale může znovu zamířit vzhůru. Důvodem bude působení loňského úsporného tarifu na energie, který ČSÚ započítal do inflační statistiky jako pokles cen. Srovnávací základna je kvůli tomu nižší, a proto letošní meziroční inflace zrychlí. Razantní pokles inflace ke dvěma procentům očekávají analytici v lednu.

Drůbežář: Proč jsou drahé potraviny? Vláda nás v tom nechala vykoupat

Drůbežář: Proč jsou drahé potraviny? Vláda nás v tom nechala vykoupat

Energie ze dne na den zdražily o stovky procent. Obilí dvojnásobně. Nakonec zdražily před rokem a půl o desítky procent i potraviny. Češi byli v šoku, utáhli si opasky, začali nakupovat ve slevě. Maloobchodní tržby třináct měsíců klesají, inflace je v rámci Evropy rekordní. Dlouhé měsíce se řeší, kdo je viníkem drahých potravin. Bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula to dokonce nechal vyšetřovat, nezjistil nic, a nakonec byl vyměněn. Své se rozhodl k tomu říct David Bednář, ředitel drůbežářských závodů Klatovy, druhého největšího českého zpracovatele kuřecího masa. „Viníkem je vláda, neudělala v době krize vůbec nic,“ nebere si servítky Bednář.

Přečíst článek

Ondřej Stratil ve svém bistru Golden Egg

Obyčejný byznys: Bistro Golden Egg se rozhodlo uživit na vejcích. Nyní si užívá Velikonoce

S Velikonoci jsou od nepaměti spojená vajíčka a právě na pokrmy z vajec se specializuje pražské bistro Golden Egg. Sváteční menu sice nechystá, ale těší se zvýšenou návštěvnost.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Starbucks coffee

Týden tradera: Fed se snaží trhům dodat šťávu, akcie Starbucks zažily sešup

Přečíst článek
Bankovka v hodnotě 2000 korun

Konec strachu z inflace a drahých energií. Česká ekonomika zatím překonává očekávání a roste

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme