Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hladík bude náměstkem. Lidovci obejdou Zemanovo odmítnutí

Petra Hladíka se lidovci nechtějí vzdát, v pondělí se stane náměstkem ministra životního prostředí.
ČTK

Petr Hladík se v pondělí stane na ministerstvu životního prostředí náměstkem a zapojí se do jeho řízení. Jmenuje ho předseda KDU-ČSL a vicepremiér Marian Jurečka, který nyní dočasně ministerstvo vede. Tím se vyřeší krok prezidenta Zemana, který Hladíka odmítl jmenovat.

Reklama

Lidovci dál podporují nominaci Petra Hladíka (KDU-ČSL) do čela ministerstva životního prostředí. Odmítnutí prezidenta Miloše Zemana Hladíka jmenovat označili v pátek v usnesení svého širšího vedení za protiústavní. Petr Hladík se v pondělí stane na ministerstvu náměstkem a zapojí se do jeho řízení. Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Marian Jurečka, který nyní dočasně ministerstvo vede, věří tomu, že po březnovém nástupu nové hlavy státu se stane Hladík ministrem.

Petr Hladík se ministrem nestane. Zeman k němu má výhrady

Hladík Zemana nepřesvědčil. Ministrem se nestane, zatím

Prezident Miloš Zeman sdělil místopředsedovi KDU-ČSL Petru Hladíkovi, že má výhrady k jeho jmenování do funkce ministra životního prostředí a není v tuto chvíli připraven tak učinit. Hladík to řekl novinářům po dnešním jednání s hlavou státu na Pražském hradě. Má dojem, že Zemanovi výhrady, které vznesl, vysvětlil.

Přečíst článek

Jurečka řekl, že záležitost probral s premiérem Petrem Fialou (ODS) a informaci dostanou i lídři dalších koaličních stran. „Petra Hladíka jmenuji náměstkem ministra se všemi pravomocemi a vyčlením mu kompetence. Budu nadále ministrem, ale Petr Hladík bude mít přístup na jednání výborů Sněmovny, Senátu, na jednání vlády, bude plně vtažen do agendy ministerstva,” uvedl Jurečka. Hladík bude mít výčet kompetencí v době nepřítomnosti ministra včetně práva podepisovat určité dokumenty, dodal. Dosavadní náměstci na ministerstvu zůstanou.

„Krok prezidenta není v souladu s ústavou,” uvedl Hladík. Je podle něj důležité, aby ministerstvo naplno jelo a pracovalo na věcech, jako jsou adaptace na změny klimatu, ochrana vody či výdaje občanů za energie. Návrh, aby se stal náměstkem proto přijme. „Abych se po tu dobu osmi týdnů, které zbývají do konce mandátu prezidenta, mohl na ministerstvu věnovat jeho řízení,” řekl.

Fiala na něm trvá

Po potvrzení nominace Petra Hladíka na ministra životního prostředí širším vedením KDU-ČSL trvá premiér Petr Fiala (ODS) na jeho jmenování. „KDU-ČSL dnes potvrdila nominaci Petra Hladíka na pozici ministra životního prostředí. Proto nadále trvám na návrhu, který jsem minulý týden zaslal prezidentu republiky. Očekávám, že se situace vyřeší během několika týdnů v souladu s Ústavou ČR,” uvedl Fiala.

Magistrát města Brna.

Policie zadržela při v Brně deset lidí. Hladík obviněn není

Policisté při razii na několika místech v Brně zadrželi deset lidí v souvislosti s privatizací městských domů, činností městské firmy a dotačními podvody. Kriminalisté prohledávali prostory bytového odboru brněnského magistrátu, radnice městské části Brno-sever i Brno-Černovice, byli v Pískovně Černovice i u jednatele pískovny Jiřího Hasoně (KDU-ČSL). O podání vysvětlení a přístup do kanceláře požádala také místopředsedu KDU-ČSL, dosavadního náměstka brněnské primátorky a kandidáta na ministra životního prostředí Petra Hladíka. Lidovci nyní zvažují, zda kvůli této kauze Hladíka do vlády navrhnou, jednat o tom budou ve čtvrtek.

Přečíst článek

Podle Jurečky nemají prezidentovy výhrady k jmenování Hladíka racionální základ. Týkaly se například Hladíkovy odbornosti nebo kauzy přidělování městských bytů v Brně, která oddálila podání návrhu na Hladíkovo jmenování. Kvůli kauze policie zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila. Fiala s předáním návrhu na jmenování čekal více než měsíc. Chtěl mít jistotu, že Hladík kauzu dostatečně osvětlil. Zemanovi návrh zaslal po vánočních svátcích.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme