Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty zlevňují a dále zlevní. Kvůli obavě z recese a přílivu ruské ropy na světový trh

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty zlevňují a dále zlevní. Kvůli obavě z recese v USA či Evropě a přílivu ruské ropy na světový trh
ČTK
Lukáš Kovanda

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu pokračovaly ve své zlevňování, byť pomalejším tempem než o týden dříve. Benzín zlevnil o devět haléřů na litr na cenu 36,95 koruny za litr. Nafta o 26 haléřů na 35,01 koruny za litr, přičemž během týdne klesla její cena i pod úroveň 35 korun za litr, tedy nejníže od ledna 2022. Nafta je tedy levnější než zahájením ruské invaze na Ukrajinu, která zpočátku zvedla její cenu až k 50 korunám za litr.

Reklama

Jak benzín, tak nafta budou zlevňovat i v příštím týdnu. Výraznější zlevnění, o zhruba 30 haléřů na litr, lze čekat u nafty. Je však pravda, že za zlevnění nafty v porovnání se začátkem loňska může i snížení spotřební daně z ní o 1,50 koruny na litr, k němuž došlo loni v červnu. Benzín v příštím týdnu zlevní v rozsahu do dvaceti haléřů na litr. Jeho zlevňování je méně výrazné, než je tomu o nafty. To proto, že v poklesu ceny nafty se více odráží také propad cen plynu v EU.

Soukromé letadlo Tigera Woodse

Boom soukromých tryskáčů nezastavily ani inflace a krize. Počet letů i emisí loni stoupl na rekord

Počet letů soukromých tryskáčů v Evropě loni vzrostl o neuvěřitelných 64 procent a dosáhl rekordního maxima 572 806. Emise soukromých letadel, které mají neúměrný dopad na životní prostředí, se loni v Evropě více než zdvojnásobily. Uvedl to server CNBC s odkazem na analýzu, kterou zveřejnila ekologická skupina Greenpeace.

Přečíst článek

Cena plynu v EU se v tomto týdnu pohybuje mírně nad úrovní 40 eur za megawatthodinu a je tak stále nejnižší od léta 2021. Od cenového vrcholu konce loňského srpna plyn zlevnil už až takřka o 90 procent.

Nadprůměrně plné zásobníky 

Zásobníky s plynem jsou v EU naplněny stále na zhruba 56 procent (v Česku přes 50 procent, pozn. red.), přičemž jejich průměrná naplněnost v uplynulých pěti letech činila v této části roku zhruba 34 procent. Vysoká naplněnost zásobníků, způsobená z velké části poměrně teplým průběhem letošní zimy, je klíčovým důvodem poklesu jeho ceny. Ta tedy fundamentálně odráží slabší poptávku po něm.

Ropný tanker (ilustrační foto).

Stínová flotila. Stárnoucí tankery převážející ruskou ropu představují ekologickou hrozbu

Flotila starých tankerů s nejasnými majiteli a postrádajícími bezpečnostní certifikáty se nyní plaví po světových oceánech napěchovaná ruskou ropou. Podle mnohých představují ekologickou hrozbu. Agentura Bloomberg uvádí, že v loňském roce vystřídalo majitele více než 100 ropných a palivových tankerů, přičemž ve stejném období došlo k prudkému poklesu počtu vyřazených lodí kvůli stáří.

Přečíst článek

Nižší sháňka po plynu oslabuje poptávku také po topné naftě, jež v průmyslu částečně slouží jako jeho náhražka. Pokles poptávky po topné naftě vyvolává tlak také na pokles ceny nafty motorové. 

Nafta na burze v Rotterdamu je nejlevnější za rok a čtvrt 

Pohonné hmoty zlevňují nejen kvůli teplému počasí a plným zásobníkům, ale také z důvodu poklesu cen ropy na světových trzích a z důvodu aktuálního posilování dolaru vůči koruně.  Klesají také ceny velkoobchodně prodávaných paliv na komoditní burze v Rotterdamu, od níž své ceny odvíjejí i tuzemští čerpadláři.

Je Deutsche Bank „další na odstřel“ po Credit Suisse? Akcie největší německé banky prudce padají

Je Deutsche Bank „další na odstřel“ po Credit Suisse? Akcie největší německé banky prudce padají

Akcie největší německé banky Deustche Bank dnes prudce padají, zatím o více než dvanáct procent, přičemž ovšem se propad prohlubuje. Deutsche Bank je rovněž vůbec nejvýznamnější investiční bankou v EU, která jako jediná z unie patří do první ligy světového investičního bankovnictví, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

V korunovém vyjádření klesla včera cena nafty v Rotterdamu nejníže od ledna 2022. Ropa Brent v korunovém vyjádření zlevnila v uplynulých třech týdnech o bezmála sedm procent, přičemž tento pokles ještě tuzemské čerpací stanice do svých cen naplno promítnou.

Ropa na světových trzích aktuálně zlevňuje zejména kvůli bankovním otřesům a pádům posledních týdnů. Ty vedou k utažení měnových podmínek a ke zvýšení rizika recese jak v USA, tak v Evropě. Oboje snižuje poptávku po ropě, tedy její cenu. Její cenu snižuje také to, že na světový trh stále proudí nečekaně vysoký objem ruské ropy – a to navzdory západním sankcím na ni uvaleným. Zlevňování pohonných hmot v ČR by tak mělo pokračovat i v první polovině dubna.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde:

ruský tanker, greenpeace

Indie a Čína nakupují rekordní objemy ruské ropy. Kazí tím snahy Západu o ukončení války

Největší ruská ropná společnost Rosněfť podepsala smlouvu o výrazném zvýšení dodávek ropy do Indie. Firma uvedla, že spolupráci dohodl na pracovní cestě do druhé největší země v Asii generální ředitel Rosněfti Igor Sečin, konkrétní objemy ale neupřesnila. Indie bude mít i širší sortiment produktů. Rusko se při vývozu surovin zaměřuje hlavně na Asii, většina evropských zemí spolupráci s ním kvůli válce na Ukrajině odmítá.

Přečíst článek

Reklama

Související

tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Už během dvou týdnů by mohl být benzín levnější než před invazí

Přečíst článek
Benzínová stanice v USA

V USA stojí benzin stejně jako v březnu. V Česku zlevnil výrazně více

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme