Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Krach Silicon Valley Bank uškodil malým americkým bankám. Ty zaznamenaly rekordní pokles vkladů

Americká společnost SVB Financial Group, což je mateřská firma zkrachovalého finančního ústavu Silicon Valley Bank (SVB), vyhlásila 17. března 2023 bankrot.
profimedia.cz
 ČTK

Malé banky ve Spojených státech zaznamenaly v týdnu do 15. března, ve kterém zkrachovala Silicon Valley Bank (SVB), rekordní pokles vkladů. Podle údajů zveřejněných centrální bankou USA (Fed) se vklady snížily o 119 miliard dolarů (2,6 bilionu korun) na 5,46 bilionu dolarů. To byl více než dvojnásobek předchozího rekordního poklesu.

Reklama

Malé banky jsou definovány jako všechny banky v USA vyjma 25 největších komerčních bank. Vklady u velkých bank podle zprávy Fedu naopak vzrostly o 67 miliard dolarů na 10,74 bilionů dolarů.

Výpůjčky malých bank se ve stejném období zvýšily o 253 miliard dolarů na rekordních 669,6 miliardy dolarů. Analytik společnosti Capital Economics Paul Ashworth upozornil, že výsledkem toho malé banky měly na konci týdne více hotovosti. To naznačuje že část půjček byla určena k vytvoření rezerv pro případ, že by vkladatelé požádali o vyplacení svých peněz.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

SVB zkrachovala poté, co nebyla schopna čelit rychlému a masivnímu vybírání peněz klienty, kteří si během několika hodin vybrali desítky miliard dolarů.

Celkové vklady v amerických bankám po prudkém růst v roce 2020 a na počátku roku 2021 způsobenému pandemickou pomocí klesají. Nynější obrat trendu u velkých bank je pozoruhodný. Nárůst se rovná přibližně polovině poklesu vkladů u malých bank, což naznačuje, že část vybrané hotovosti mohla přejít do fondů peněžního trhu nebo jiných nástrojů. Není ale jasné, zda přesun vkladů z malých bank bude přetrvávat. Šéf Fedu Jerome Powell ve středu uvedl, že toky vkladů v bankovním systému se v uplynulém týdnu stabilizovaly, napsala agentura Reuters.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme