Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Předpověděl hypoteční krizi před 15 lety, teď varuje před další velkou vodou

Největší zkázu napáchal hurikán Ian loni na Floridě.
ČTK/AP
Ondřej Bílek
obi

Může se zopakovat americká hypoteční krize z roku 2007, která přerostla v globální finanční krizi? Dave Burt, generální ředitel investiční výzkumné společnosti DeltaTerra Capital, byl jedním z mála, kteří před patnácti lety vsadili na to, že je trh s bydlením je na pokraji kolapsu, a teď opět mluví o tom, že se podobná katastrofa může odehrát znovu. Tentokrát by k opakování historie mohlo vést přehlížené klimatické riziko, řekl CNBC.

Reklama

Knižní bestseller Michaela Lewise The Big Short a posléze úspěšný film pod českým názvem Sázka na nejistotu o tom, jak pohádkově zbohatnout na hypotečním krachu, možná čekají pokračování. Burt řekl CNBC, že výzkum DeltaTerra Capital naznačuje, že 20 procent amerických domů ohrožuje nesprávné stanovení ceny kvůli riziku povodní. „Myslíme si, že tento problém je co do rozsahu možná čtvrtinovým ve srovnání s globální finanční krizí, ale stejně by mohl mít velmi, velmi nepříjmené dopady do těchto exponovaných komunit,” řekl Burt.

Banky s úroky u hypoték příliš nehýbají. Průměrná sazba v dubnu nepatrně vzrostla na 6,3 procenta

Průměrná sazba hypoték na počátku dubna mírně stoupla na 6,30 procenta z březnových 6,27 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Přečíst článek

Burt vystoupil ve chvíli, kdy trh s bydlením v současnosti zažívá zásadní posun kvůli vyšším sazbám hypoték a centrální banky ve světě pokračují v boji proti inflaci zvyšováním úrokových sazeb. Podle Burta už loňský hurikán Ian na Floridě ukázal, že pro majitele domů bude noční můru pojištění proti povodním. Proto v souvislosti se změnami klimatu mluví o časované bombě.

Prosek Park - vizualizace projektu nájemního bydlení.

Česká spořitelna nabídne levné nájmy. První byty obsadí zdravotníci z Motola

Dostupné bydlení České spořitelny (DBČS) chce jako dceřiná společnost banky pomáhat řešit bytovou krizi v Česku. Ve spolupráci se starosty měst a obcí hodlá stavět dostupné byty s přijatelným nájemným primárně pro zaměstnance z nejpotřebnějších profesí. První projekt za miliardu korun s 254 byty staví DBČS ve spolupráci s developerem Finep na Praze 9. Další bude na Praze 11 a na Vysočině. Do budoucna chce kvůli čerpání EU fondů a úvěrům spolupracovat i s vládou ČR, jak řekl novinářům šéf DBČS Marek Blaha.

Přečíst článek

Nadhodnocený trh?

Americká krize trhu s hypotékami v roce 2007 byla způsobena nesplácenými rizikovými úvěry, jenže nedávná studie nyní varovala, že americký trh s bydlením by mohl být nadhodnocen o přibližně 200 miliard dolarů (asi 43 bilionů korun) kvůli rizikům povodní. Analýza byla zveřejněna v polovině února v časopise Nature Climate Change. Studie modelovala změny na úrovni nemovitostí v riziku povodní v USA v průběhu příštích tří desetiletí a varovala, že domácnosti s nízkými příjmy jsou obzvláště zranitelné vůči ztrátě hodnoty jejich domova.

„Klimatická rizika nejsou započítávána do trhu s bydlením,” řekl CNBC Jeremy Porter, který se na studii podílel. V současné době studie uvádí, že téměř 15 milionů amerických nemovitostí čelí jednoprocentní roční pravděpodobnosti záplav, přičemž očekávané roční škody na nemovitostech podle předpovědi překročí 32 miliard dolarů.

Podle údajů Eurostatu ceny bytů v ČR začaly v posledním čtvrtletí loňského roku klesat.

Ceny bytů zamířily dolů, i když jen symbolicky

Podle dnes zveřejněných údajů Eurostatu ceny bytů v ČR začaly v posledním čtvrtletí loňského roku klesat. Ve srovnání s předchozím kvartálem se snížily o 2,2 procenta, a zaznamenaly tak první pokles za posledních devět let. Pokles cen bytů je nepochybně známkou toto, že měnová restrikce ČNB funguje, i když to chvíli trvá, píše Petr Dufek, hlavní ekonom Banky CREDITAS.

Přečíst článek

Rovněž autoři studie varovali, že zvyšující se četnost a závažnost záplav v důsledku prohlubující se klimatické změny by mohla do roku 2050 zaznamenat nárůst počtu amerických nemovitostí vystavených záplavám o 11 procent a nárůst průměrných ročních ztrát nejméně o 26 procent. „Když kupujete dům, jedním z nejdůležitějších aspektů jsou náklady na údržbu, jak ale budou tyto náklady související s klimatem vypadat za několik let?” ptá se Burt. Podle studie nadhodnocení nemovitostí je rozšířenější mezi lidmi s nižšími příjmy.

Někdo to zaplatit musí

Munich Re, největší světová zajišťovna, počítala v roce 2022 ekonomické ztráty, protože klimatická krize způsobila extrémnější jevy počasí jako právě hurikán Ian v USA nebo rozsáhlé záplavy v Pákistánu. Odhaduje se, že škody za loňský rok dosáhly 270 miliard dolarů, z čehož asi 120 miliard pokrylo pojištění. 

„Někdo za tyto rostoucí ztráty musí zaplatit,” řekl CNBC Ernst Rauch, hlavní klimatický a geovědec z Munich Re. „Bez ohledu na to, zda je pojištěný nebo ne, je to rostoucí ekonomická zátěž.”

Realitní trh přeje kupujícím. Můžou vyjednávat o ceně, říká šéf skupiny EHS

Realitní trh přeje kupujícím. Mají větší šanci na slevu, říká šéf skupiny EHS

Realitní trh se pomalu rozjíždí. Češi si pomalu zvykli na vyšší hypotéční sazby a vyrovnali se s energetickou krizí, což se projevuje i na mírném zvyšování poptávky po bytech, říká Hendrik Meyer, ředitel realitní skupiny EHS, do níž patří firmy Bezrealitky, Maxima Reality či M&M Reality.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Z natáčení podcastu Realitní Club s ekonomem Lukášem Kovandou.

Podcast: Nárokovat si vlastnické bydlení je stejné jako si nárokovat Ferrari, říká ekonom

Přečíst článek
Sídliště, panelové domy

Českému realitnímu trhu letos vládnou kupující. Jaká je prognóza pro rok 2024?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme