Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bankovní krize v USA ještě neskončila, říká vlivný americký bankéř

Jamie Dimon, šéf JPMorgan Chase
ČTK
 ČTK

Bankovní krize ve Spojených státech pokračuje a její důsledky se budou projevovat i v příštích letech. Ve své výroční zprávě pro akcionáře to uvedl šéf největší americké banky JPMorgan Chase v Co Jamie Dimon. Zdůraznil nicméně, že nynější krize není srovnatelná s globální finanční krizí z roku 2008.

Reklama

„Současná krize ještě neskončila. A i když bude za námi, budeme se s jejími důsledky potýkat ještě roky,“ napsal Dimon. Dodal, že ekonomika Spojených států stejně jako před rokem nadále čelí problémům a že pravděpodobnost hospodářské recese se zvýšila.

Bankovní systém se podle Dimona nachází pod obnoveným tlakem po nedávném krachu amerického finančního ústavu Silicon Valley Bank (SVB) a záchraně švýcarské banky Credit Suisse. „Ačkoli to není jako (globální finanční krize) v roce 2008, není jasné, jak tato současná krize skončí. Vyvolalo to spoustu nervozity a zjevně to povede k určitému zpřísnění finančních podmínek, protože banky začínají být konzervativnější,“ uvedl Dimon.

Richard Bechník: Panika kolem akcií bank je zbytečná

Richard Bechník: Panika kolem akcií bank je zbytečná

V březnu zaplavily trhy poměrně negativní zprávy z bankovního sektoru USA i Evropy. Diskuze ohledně zdraví bankovních domů stále neutichají a staví většinu investorů i běžných uživatelů bankovních produktů před otázku, v jaké situaci se skutečně nacházíme. „V tuto chvíli v evropském bankovním sektoru vidíme spíše strach živený nejistotou investorů než reálnými ekonomickými problémy. Ty začínají až ve chvíli, kdy lidé v nedůvěře spouští vlnu vybírání svých vkladů. Tomu jsme prozatím vzdáleni,“ píše ve svém komentáři Richard Bechník, hlavní analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Přečíst článek

Podle Dimona zůstává otázkou, zda problémy bankovního sektoru zpomalí spotřebitelské výdaje, které jsou hlavním motorem americké ekonomiky. Dimon upozornil, že krize z roku 2008 zasáhla velké finanční ústavy s globálními vazbami, zatímco „současná bankovní krize zahrnuje mnohem méně finančních hráčů a méně problémů, které je zapotřebí vyřešit“.

Dimon se postavil do čela banky JPMorgan v roce 2006. V době globální finanční krize tak dohlížel na převzetí zkrachovalé banky Washington Mutual a banky Bear Stearns, která se dostala na pokraj kolapsu, uvedla agentura Reuters. V současné krizi hrál Dimon opět důležitou roli, když pomohl sjednat podporu za 30 miliard dolarů (zhruba 644 miliard korun), kterou skupina velkých amerických bank poskytla regionálnímu finanční ústav First Republic Bank.

Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka

CNBC: Credit Suisse stále pomáhá boháčům unikat před berňákem

Švýcarská banka Credit Suisse nadále pomáhá bohatým Američanům vyhýbat se placení daní, píše na svém webu s odkazem na whistleblowery CNBC. Ke stejnému zjištění došel podle agentury AP také americký Senát. Druhou největší švýcarskou banku, která se dostala do problémů a kterou kvůli tomu převezme její větší konkurent UBS, přitom úřady za tato provinění stíhaly už dříve.

Přečíst článek

Akcie bank jsou nyní hop nebo trop investicí, říká analytik

Rostoucí úrokové sazby odhalují fatální nesoulady mezi aktivy a pasivy bank, pojišťoven a penzijních fondů. Příběhy britských penzijních fondů, Silicon Valley Bank a dalších ukazují, že vyšší sazby mohou znamenat riziko pro finanční sektor, namísto očekávaných zisků.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Londýnská burza, ilustrační foto

Týden tradera: Nejistota na trzích přetrvává, banky hlásí dobré výsledky

Přečíst článek
JPMorgan Chase, sídlo

Rozdílné čtvrtletní výsledky velkých amerických bank. JPMorgan Chase zvýšila zisk

Přečíst článek
Banka Capital One kupuje vydavatele kreditních karet Discover za 35 miliard dolarů

Konkurence pro JPMorgan? V USA vzniká nový bankovní gigant, prsty v tom má i Buffett

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme