Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nedokonalá hračka, nebo byznysová revoluce? Jak vnímají AI novinky zakladatelé předních českých startupů

Chatbot_GPT
Volné dílo vytvořeno Stanislavem Šulcem v programu Midjourney
 nst
nst

Při psaní textů, kódování nebo třeba pro organizaci financí i kalendáře. Tak ve svých startupech využívají software založený na generativní umělé inteligenci přední čeští inovátoři. ChatGPT možná do jejich byznysu nepřináší až tak zásadní revoluci, ale rozhodně zvyšuje efektivitu práce týmů, zní téměř unissimo od 16 oslovených technologických špiček.

Reklama

Šestnáctka lídrů pohybujích se ve startupovém prostředí v průběhu března vyplnila dotazník agentury HustáKomunikejšn, který zkoumal, jak technologie ChatGPT a podobné jazykové modely ovlivnily jejich pracovní i osobní život. Zakladatelé startupů FTMO, Productboard, Better Stack, Satoshi Labs, STRV a dalších také prozradili, jak to s umělou inteligencí vidí do budoucna.

Všichni z oslovených potvrdili, že oni nebo jejich týmy ChatGPT a jiné ve své práci v různé míře používají. „Osobně používám AI-based nástroje na denní bázi. Většina z nich je zaměřená na větší produktivitu. Od vytváření webových stránek, textového obsahu nebo navrhování prezentací. Můj asistent v kalendáři i pro monitorování financí je také založený na umělé inteligenci,“ uvádí partner investičního fondu Zero One Hundred Michal Csonga.

ChatGPT je každodenním pomocníkem také v českém jednorožci Productboard. „Generativní AI vnímáme jako obrovskou příležitost. Věříme, že ChatGPT může dramaticky zefektivnit každodenní práci produktových týmů a pomoci jim být ještě více orientovaní na potřeby zákazníka,“ upřesňuje Daniel Hejl, spoluzakladatel a CTO Productboardu.

Jiří Hlavenka, investor a miliardář

Buzz kolem ChatGPT nechápeme, říká miliardář Hlavenka i třiadvacetiletý podnikatel

Brno a nadšení pro fajn lidi a nápady svedly dohromady dva investory dvou generací, kteří skrze Jinej fond podporují nadějné projekty. Spoluzakladatelé fondu, zkušený investiční matador a miliardář Jiří Hlavenka a ve své době vůbec nejmladší český podnikatel Jan Sláma, společně investovali do startupů v jejich nejranější fázi rozvoje desítky milionů korun. Jak dobře šlape tato synergie zkušeností a mladého elánu? Kde vidí investiční příležitosti? A proč se čeští startupisté oproti těm ze Západu drží víc při zemi, prozrazuje investorské duo v dalším díle seriálu Young Money Patrika Borýska.

Přečíst článek

Kde ChatGPT nejvíce pomáhá?

Prim hraje marketing a komunikace. Pomoc od umělé inteligence v marketingových otázkách přiznává podstatná část oslovených. Mezi nimi například Marek Vašíček, CTO & co-founder FTMO, největší světové platformy pro talentované tradery: „V marketingu nám ChatGPT pomáhá vytvářet koncepty pro textový obsah nejen na webové stránky,“ říká. Přidává se k němu i CEO Biana Michael Zelinka: „Často nám pomáhá s ‚idea-creation‘ pro marketing, copywriting nebo i s jednoduchými věcmi, jako je poutavý nadpis do prezentace,“ potvrzuje CEO startupu, který digitalizuje nakupování nábytku a dekorací.

Umělou inteligenci v marketingu využívá i Lubo Smid z vývojářské firmy STRV: „Prozatím je používání ve fázi experimentu, ale hodně těchto nástrojů využíváme v marketingu a vývoji pro zjednodušení některých rutinních kroků.“ Pro zlepšení marketingového obsahu používá ChatGPT například také Eliška Vámošová, head of marketing & PR v investorské skupině DEPO Ventures.

Umělá inteligence vymaže stamiliony pracovních míst. Obávat by se měli hlavně úředníci

Umělá inteligence vymaže stamiliony pracovních míst. Bát by se měli úředníci, umělci a novináři

Umělá inteligence by mohla ve světě nahradit člověka na 300 milionech pracovních míst. Vyplývá to podle serveru BBC ze zprávy americké investiční banky Goldman Sachs. Ve Spojených státech a Evropě by umělá inteligence podle zprávy mohla zastat zhruba čtvrtinu pracovních úkolů, mohla by však rovněž vést k tvorbě nových pracovní míst a k růstu produktivity.

Přečíst článek

AI v českých startupech často slouží nejen v byznysu, ale i v osobním dorozumívání. „ChatGPT mi pomáhá zejména při cizojazyčné komunikaci. Umožňuje mi lépe vyjádřit vlastní myšlenky a také efektivně sumarizovat cizojazyčné texty v bodech pro rychlejší pochopení v kratším čase,“ říká jeden ze zakladatelů technologické skupiny SatoshiLabs Pavol Rusnák. „Často pomocí ChatGPT píšu články a delší texty, mám většinou střepy myšlenek, které mi spojí do jednoho celku, ten pak už jen edituji,“ přidává se Richard Valtr ze startupu Mews, který poskytuje ubytovacím zařízením systém pro správu rezervací, check-inů a vyřizování požadavků jejich hostů.

„ChatGPT (ale nejen ten – například i Bing Chat) používám pro kreativní činnost. Konkrétně pro psaní postů na LinkedIn, ladění formy e-mailů (zejména anglických) a textů či k vytváření a ladění částí nabídek, které píšeme. Zároveň vidím šikovné využití při vysvětlování složitějších textů, jejich zestručnění, či vypíchnutí konkrétních detailů,“ uvádí CTO MoroSystems Radek Teichmann, jehož firma pomáhá předním českým i světovým firmám efektivně digitalizovat procesy a zavádět technologické inovace.

Parťák do vývoje

Někteří oslovení startupisté používají AI také ve vývoji. „Naši kluci ve vývoji ChatGPT používají a už teď můžu říct, že jim to zrychluje práci až na polovinu. Co předtím trvalo čtyři hodiny, teď trvá dvě – a to je ta technologie vlastně teprve na začátku,“ říká Vratislav Kalenda, spoluzakladatel a CEO vývojářského studia Applifting. Jak to funguje? „Programátor zadá zdrojový kód a ChatGPT na něj napíše testy, což šetří hodně času. Ten mohou vývojáři věnovat kreativnější části své práce. AI vývojářům také dokáže udělat dle zadání kostru kódu v daném programovacím jazyce, kterou pak vývojář dotvoří. Rychleji se tak vytváří první testovací verze,“ vysvětluje Kalenda.

Chatbot_GPT

Stanislav Šulc: Zeptal jsem se chatbota, co se děje v politice. Neodpověděl, protože je starý a hloupý

Umělá inteligence se stále hlasitěji hlásí o slovo. Tedy přesněji: lidé hrající si s programem ChatGPT nyní již vlastněným Microsoftem stále častěji zaplavují veřejný prostor produkty jejich hrátek s umělou inteligencí. Spolu s tím se údajně rozjíždí debata, které profese tento nebo nějaký podobný program nahradí. My novináři jsme údajně první na ráně. Tak hned na začátku můžeme začít s tím, že to ani náhodou. Text je aktualizován po námitkách odborné komunity, že ChatGPT je naprogramován se znalostmi do roku 2021 a na otázku autora tedy nemohl odpovědět.

Přečíst článek

To potvrzuje Martin Vašíček z FTMO: „Dokonce jsme vyzkoušeli plugin do vývojového prostředí, který radí, jak správně psát kód. Pozor však na licenční podmínky. Ve verzi, která je zdarma, totiž poskytujete celý svůj kód a umožňujete jeho další využití třetí straně,“ varuje CTO největší světové prop-tradingové platformy poskytující obchodní účty talentovaným traderům.

Pro vývoj používá ChatGPT i Juraj Masár, CEO a spoluzakladatel společnosti Better Stack, online platformy pro vývojáře. „Občas používám GPT-4 pro formulování obchodních e-mailů a shrnutí klíčových bodů z dlouhých článků a Github Copilot, což je produktivní nástroj pro vývojáře, který má GPT pod kapotou. Používám jej také pro nápovědu zdrojového kódu při implementaci softwaru.“

Patří budoucnost umělé inteligenci?

Budoucnost AI vidí oslovení čeští startupisté spíše pozitivně, někteří ovšem s rezervami. Například Vašíček z FTMO věří, že ChatGPT a další AI modely budou skvělými pomocníky, ovšem jen do jisté míry. „Na vlastní tým ale nedáme dopustit a rozhodně jej jen tak nenahradíme,“ dodává. Také Pavol Rusnák ze SatoshiLabs vidí budoucnost ChatGPT a podobných nástrojů spíše pozitivně. „Umělá inteligence bude hrát stále větší roli při řízení firem, zlepšování efektivity a automatizaci procesů,“ říká.

„Dochází k další fázi digitální revoluce – po nástupu počítačů, internetu a nástupu mobilních telefonů. Tyto technologie změní, jak se lidé chovají. Nebudou již sami vyhledávat informace, procházet zdroje a manuálně dělat veškeré úkoly. Jednoduše řeknou umělé inteligenci, co potřebují, a ta bude schopná to zajistit. Zní to jednoduše, ale například v našem segmentu cestování to může z velké části nahradit cestovní agentury,“ říká Tomáš Vocetka z platformy Omio, která umožňuje lidem najít a porovnat nejlepší dopravní spojení a jízdenky pro cestování vlakem, autobusem, letadlem nebo trajektem na pár kliknutí.

Otázku budoucnosti uzavírá zakladatel a CEO vývojářského studia STRV Lubo Smid: „S rostoucí kvalitou odpovědí se určitě využívání nástrojů jako ChatGPT bude rozšiřovat, a kdo nebude využívat těchto možností, bude oproti ostatním neskutečně neefektivní a bude přicházet o mnoho příležitostí.“

Sci-fi film Ex Machina, ilustrační foto

Umělá inteligence je velká věc. Co už umí a kam směřuje, odhalují experti

Jak změní umělá inteligence svět? Je chatovací nástroj ChatGPT opravdu takovou revolucí, jak by se nyní mohlo zdát? A může budoucí umělá inteligence (AI) získat vědomí, milovat nebo se dokonce mstít? Zeptali jsme se přímo u zdroje, těch, kteří se na jejím vývoji podílejí. V rámci seriálu Young Money Patrika Borýska přinášíme rozhovor s českými vědci, vývojáři a popularizátory AI Tomášem Mikolovem a Filipem Dvořákem. V Česku zřejmě není nikdo, kdo by této oblasti rozuměl víc než tihle dva. V Silicon Valley už je dobře znají. Oba založili startupy, které mají ambici posunout hranice možností umělé inteligence.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej zařadil po bok SpaceX.

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej hodnotou zařadil po bok SpaceX

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme