Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Karin Šoóšová

Karin Šoóšová

Senior Product Specialist v J&T Investiční společnost. 

články autora

Propásli jste akciovou rally? Nevadí, nejvhodnější čas k investování je teď

Propásli jste akciovou rally? Nevadí, nejvhodnější čas k investování je teď

Pokaždé, když akciový trh opět dosáhne nového maxima, drásají titulky v médiích nervy investorů, který na vlnu nestihli naskočit. Má ale smysl dívat se do minulosti a sužovat se výčitkami z promrhaných příležitostí? V pohledu do zpětného zrcátka vypadá svět jednodušší, než ve skutečnosti je, jak vystihuje oblíbené české přísloví „po bitvě je každý generál“.

Přečíst článek

Karin Šoóšová: Rozkolísaný a rozmanitý akciový trh přeje aktivnímu investování

Volatilita akciového trhu, tedy míra rozkolísanosti cen akcií, je intenzivně sledovaným parametrem mezi profesionály. Existuje řada nástrojů, jak na volatilitu sázet, nebo naopak své portfolio vůči volatilitě zajistit. Méně známým, ale neméně důležitým parametrem je, jak velké jsou rozdíly mezi pohyby cen jednotlivých akcií, neboli rozptyl (dispersion).

Přečíst článek
Americký miliardář Warren Buffett

Co si vzít z přístupu investičních rebelů, jako je Buffett

Po několika měsících růstu zažívají akciové trhy v současnosti ochlazení. Geopolitická rizika a odolná inflace přinášejí mezi investory nervozitu a nejistotu. Například americký index S&P 500 za poslední dva týdny odevzdal polovinu svého zisku od začátku roku. Podobné situace ale v sobě ukrývají i spoustu příležitostí. V období největší nervozity dokážou zkušení investoři najít ty nejlepší klenoty. Musí mít ale odvahu jít proti proudu a věřit vlastnímu úsudku.

Přečíst článek

Jak se vyhnout riziku finančních bublin

Akciové trhy z dlouhodobého hlediska připomínají horskou dráhu. Období euforie a růstu jednou za čas střídají propady a strach. Některé vlny jsou mělké, některé nebezpečné a traumatizující. Proč vlastně na finančních trzích vznikají bubliny a jak se před nimi můžeme chránit? Odpovídá analytička J&T Karin Šoóšová.

Přečíst článek
Peněženka, ilustrační foto

Kolik si mám odkládat na důchod? A proč symbolická pětistovka měsíčně už nestačí

Období vysoké inflace mnohým lidem připomněla důležitost investování. Rovněž v nich probudila vědomí, že odpovědnost za svou finanční budoucnost nesou především oni sami. Se zajištěním na stáří nelze spoléhat jenom na stát. Nejpozději v produktivním věku je nutné si začít odkládat a zhodnocovat část příjmu formou investic, zdůrazňuje analytička J&T Karin Šoóšová s tím, že začít na důchodové zajištění myslet ve třiceti může být už pozdě.

Přečíst článek
Kde hledat zajímavé investiční příležitosti? Jsou jako diamanty, je těžké je najít a hodně záleží na zpracování

Kde hledat zajímavé investiční příležitosti? Jsou jako diamanty, je těžké je najít a hodně záleží na zpracování

Krátkodobě v investování dokáže uspět kde kdo. Je to jako když jednou za čas najdeme minci na chodníku. Potěší, ale jen na chvíli. Dosahovat zajímavé výnosy dlouhodobě je mnohem těžší a vyžaduje především vytrvalost a znalost tohoto řemesla. Dobré investiční příležitosti totiž zpravidla nejsou k nalezení jako mince na chodníku.

Přečíst článek

Portfolio průměrného českého investora je vcelku nuda. Přitom by stačilo tak málo

Nemovitosti, dluhopisy…a možná ještě akcie. Tak vypadá průměrné portfolio českého investora. Kdo chce v budování svého majetku trochu více „koření“, má ale daleko víc možností. Třeba fondy, které jsou díky svému odlišnému charakteru dobrým doplňkem klasického portfolia. Více se o investičních příležitostech rozepsala analytička J&T Karin Šoóšová.

Přečíst článek
Senioři na jachtě

Karin Šoóšová: Zlodějem klidného stáří je strach z investování

Slovy bývalého prezidenta USA, Franklina D. Roosevelta: „Jediná věc, které bychom se měli bát, je strach sám“. Jestli se našemu strachu z investování nepostavíme čelem, riskujeme že se připravíme o důležité příležitosti. A největší ekonomické riziko je konec konců nemít dostatek financí ve stáří.

Přečíst článek
Investice do ETF fondů jsou velmi populární

Investování do ETF fondů je populární. Je ale opravdu pasivní? Odpovídá portfolio manažerka

Investice do ETF kopírujících akciové indexy, nebo jiné „koše“ cenných papírů, se považují za jednoduchou alternativu pro začínající investory. Označení „pasivní“ je ale do jisté míry zavádějící. Každá investice je rozhodnutím mezi vícero alternativami. Rozhodnutí investovat někam je rozhodnutím neinvestovat jinde. „Každý akciový index má svá specifika a ty by měl investor znát,“ podotýká portfolio manažerka J&T Karin Šoóšová.

Přečíst článek
Čech, který myslí na svou budoucnost, kupuje zahraniční akcie, říká investiční specialistka

Čech, který myslí na svou budoucnost, kupuje zahraniční akcie, říká investiční specialistka

Často máme tendenci preferovat známé před neznámým, domácí před cizím. Pustit se do nového dobrodružství vyžaduje jistou dávku odvahy a překonání přirozeného instinktu, který nám radí zůstat v bezpečí. V investiční teorii se vlivem emocí na rozhodování investorů zabývá ,celá vědecká oblast behaviorálních financí. Jednou ze známých tendencí, které investory často vedou k nesprávným rozhodnutím, je tzv. „home bias“. Tedy tendence investovat prioritně v domácím, známém prostředí.

Přečíst článek
Stabilní výnos je snem každého investora.

Karin Šoóšová z J&T: Stabilita cen není sázkou na jistotu

Stabilní výnos je snem každého investora. Pohled na výsledky investiční portfolia bez velkých výkyvů nás naplňuje pocitem bezpečí. Mnohdy jde ale pouze o domnělé bezpečí. Střet s realitou přichází v momentě, kdy teoretická čísla potřebujeme proměnit v hotovost, píše ve svém komentáři analytička J&T Karin Šoóšová.

Přečíst článek

Karin Šoóšová z J&T: Jeden těžký rok nic neznamená. Investování chce trpělivost

Rok 2022 byl pro většinu investorů masakr. Na ničem nešlo vydělat. Vzít do zaječí by ale byla chyba. Na finančním trhu, především na tom akciovém, je kalendářní rok příliš krátká doba na hodnocení dosažených úspěchů. Investování není loterie, ale dlouhodobá záležitost, vysvětluje expertka na kapitálové investice Karin Šoóšová z J&T.

Přečíst článek
Broker, burza,

Karin Šoóšová z J&T: Aktivním investičním fondům odzvonilo? Kdepak! Právě naopak

Podobně jako ve sportu i mezi investory mezi sebou soupeří dva kluby - příznivci aktivních a pasivních investičních fondů. Od aktivních investičních fondů se očekává nadvýnos kompezující vyšší poplatky. Investoři preferující pasivní fondy zase sází na jejich jednoduchost, přístupnost a nízké náklady. Pro koho je vhodný ten či onen typ fondu, rozebírá ve svém komentáři Karin Šoóšová z J&T.

Přečíst článek
ilustrační snímek

Karin Šoóšová z J&T: Britské drama připomíná, kde je Achillova pata finančního trhu

Události posledních týdnů, které málem přivedly britské penzijní fondy do krachu, nejsou tak ojedinělé, jak se na první pohled může zdát. Podobný scénář se již stal osudným mnoha neopatrným investorům, včetně několika prominentních profesionálů, komentuje pro Newstream Karin Šoóšová z J&T.

Přečíst článek

Karin Šoóšová z J&T: Hysterie škodí. Úspěšní investoři ignorují krátkodobé výkyvy trhu

Akciové trhy za oceánem možná panikaří, zkušení investoři se ale záplavou červených čísel nenechávají rozhodit. Spíše přemýšlejí, jestli není vhodná doba k nákupu. Klid a jistý odstup se u investování vyplatí v každé situaci, píše ve svém komentáři expertka na kapitálové investice Karin Šoóšová z J&T.

Přečíst článek

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme