Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Do čeho se vyplatí investovat peníze?

Do čeho se vyplatí investovat peníze?
Pixabay
 nst
nst

Míra inflace je v současné době velice vysoká a odhadnout její další vývoj se odvažuje málokdo. Peníze, které máme v hotovosti, každým dnem ztrácejí svoji hodnotu, a ani úrok na spořících účtech inflaci zdaleka nevyrovná. Proto mnozí z nás zvažují, jak své úspory před znehodnocením ochránit. Možností jak peníze investovat, a tím je před inflací ochránit a dokonce i zhodnotit, je hned několik.

Reklama

Pro začínající investory je dobrou zprávou, že v některých případech je možné investovat i velmi malé částky, například tisíc korun korun, a tak si pravidla investování bez velkého rizika ověřit.

Nemovitosti

O investici do nemovitostí přemýšlejí především ti konzervativnější z nás. Nákupem nemovitosti své peníze uložíme bezpečně a dlouhodobě a zároveň budeme vlastnit hodnotnou a hmatatelnou věc. Představa, že se staneme majitelem například luxusního bytu v Praze, je více než lákavá. Nákup nemovitosti bychom ale měli zvažovat jen v případě, že máme dostatek finančních prostředků, protože vzít si v současné době hypotéku je vrcholně nevýhodné. Pokud nebudeme nemovitost používat, můžeme ji pronajmout, čímž se nám investice začne vyplácet.

CEO BrikkApp Jan Večerka

Realitní crowdfunding dostane nová pravidla. Pro investory bude důvěryhodnější

V Evropě postupně začne platit regulace i pro obor realitních mikroinvestic, tedy takzvaného realitního crowdfundingu. Evropský parlament kvůli tomu schválil v roce 2020 speciální nařízení, které už vloni vstoupilo v platnost. Teď je přechodové období, kdy do příštího roku se musí všechny země EU připravit tak, aby regulace mohla fungovat a všechny platformy mohly stihnout požádat o licenci. To vše by mělo vnést do nového realitního byznysu větší jistotu a důvěru, říká ředitel realitní platformy BrikkApp Jan Večerka.

Přečíst článek

Z odborného pohledu nese investování do nemovitostí nízké riziko, na druhou stranu ale ve srovnání s jinými způsoby investování přináší malé zisky a má velice nízkou likviditu, což znamená možnost investici ukončit a získat zpět hotové peníze.

P2P neboli peer-to-peer půjčky

Kolektivní nebo také P2P půjčky jsou u nás zatím poměrně neznámé, v poslední době však získávají na popularitě. Jedná se vzájemné půjčování mezi lidmi, které propojuje P2P platforma. Investoři tak zhodnotí své peníze a druhá strana získá půjčku s nižším úrokem než v bance.

P2P půjčky mohou investorovi přinést vysoký výnos a není k tomu potřeba vysoký vstupní kapitál. Tento způsob investování však nese poměrně velké riziko nesplácení a je vhodný spíš pro dlouhodobé investování.

Kryptoměny

Jedná se o relativně nový druh investice, který je označován za současný fenomén investičního světa. Ve srovnání s ostatními typy nese investování do kryptoměn vyšší riziko, proto se doporučuje zvážit výši investice a kryptoměny kombinovat s dalšími typy investování.

Zdeněk Tůma

Exguvernér ČNB Zdeněk Tůma v Realitním Clubu: Nemovitosti jsou pořád perspektivní byznys

V další epizodě podcastu Realitní Club přivítá Dalibor Martínek z newstream.cz možná trochu překvapivě bývalého guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmu. Ten se však v posledních měsících plně věnuje developerské činnosti a podílí se také na projektu nové budovy Pražské filharmonie. Poslouchejte nový podcast již v pondělí na stránkách newstream.cz a všech podcastových platformách.

Přečíst článek

Investování do kryptoměn může přinést vysoký výnos, investor také může počítat s vysokou likviditou. Na druhou stranu jsou kryptoměny charakteristické vysokou mírou rizika.

Alternativní investice

Alternativními neboli netradičními investicemi jsou například investice do umění, veteránů nebo  sběratelských předmětů, jako jsou mince nebo známky. Investovat můžeme i do luxusních hodinek nebo značkových dámských kabelek. Tento způsob investování může přinést zajímavé zhodnocení, vyžaduje ale podrobnou znalost dané komodity.

K investicím do zlata většina z nás přistupuje podobně jako k investicím do nemovitostí. Nákupem zlata investor získá něco hodnotného a hmatatelného. Investování do zlata je dlouhodobě považováno za jednu z nejlepších možností ochrany peněz před znehodnocením.

Akcie

Investování do akcií patří mezi nejobvyklejší typ investic. Nákupem akcií určité společnosti se investor částečně stává majitelem společnosti a má právo na podíl ze zisku. Je možné investovat prostřednictvím akciových fondů nebo brokera.

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Přečíst článek

Mezi výhody investování do akcií patří vyšší pravděpodobnost zisku, vysoká likvidita i možnost investovat nižší částky. Nevýhodou je vysoké riziko.

ETF fondy

ETF fondy jsou méně známým a přitom bezpečnějším způsobem investování, který znamená investici do širokého spektra aktiv. ETF fondy jsou vhodné i pro začátečníky. Investice probíhají pomocí brokera.

peníze, ilustrační foto

Část Čechů přestává kvůli drtivé inflaci spořit. Raději investují

Léta si spoří třeba na vlastní bydlení, lepší vybavení domácnosti, na auto či na vysněnou letní dovolenou. Teď se Čechům tato přání vzdalují, protože úspory se jim před očima smrskávají vlivem inflace a s ní souvisejícího všeobecného zdražování. A jen asi čtvrtina populace se tuto situaci snaží řešit investováním. 

Přečíst článek

Při investování do ETF fondů je výhodou poměrně vysoká likvidita, nízké poplatky, na druhou stranu tento způsob investování přináší pouze limitované zisky.

Jak začít investovat

Ještě do nedávna bylo investování doménou jen úzké skupiny investorů, v poslední době se možnosti jak investovat zjednodušily a investice lákají stále víc lidí. Jednou z možností jak začít investovat je takzvaná investiční platforma. Začínající investor se nemusí o nic starat, pouze si vybere, se kterou investiční platformou bude investovat, zaregistruje se a převede částku, kterou chce investovat, na zadaný účet.

O další kroky se již postará investiční platforma a investor může jen sledovat, jak se jeho investice vyvíjí. U tohoto typu investování nelze očekávat převratné zisky, investor si však může být jistý, že ochrání jeho peníze před inflací. Investice se většinou týkají ETF fondů, které jsou sice konzervativnější, ale méně rizikové.

Spořící prasátko (ilustrační foto)

Inflace vzala Čechům chuť spořit. Nejvíce utrpělo penzijko

Obliba spoření ve třetím čtvrtletí roku prudce klesla. Češi citlivě vnímají, zda mají na investice a spoření. Pokles obliby postihl téměř všechny nástroje, jedinou výjimkou se staly termínované vklady. Vyplývá to z Barometru obliby spoření, který sestavuje Asociace českých stavebních spořitelen.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme