Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Co zbyde po českých miliardářích? Zatím to nevypadá na velkou slávu

Petr Kellner
ČTK
Dalibor Martínek

Spousta velkých a úspěšných českých firem nyní slaví svá jubilea. Vznikly zhruba před třiceti lety. Majitel uspořádá velkolepou party, balónky, hudba. Dobíhá etapa, kdy současní padesátníci a šedesátníci zakládali své firmy. Klíčovou otázkou je, co bude s jejich firmami dál. 

Reklama

A jde o nejvýznamnější české společnosti. Je to otázka zajímavá jak pro majitele, tak pro konkurenty či jiné účastníky trhu. Ostatně, následnictví je téma mnoha konferencí, jejichž organizací se živí spousta marketingových firem. Každý majitel firmy se nad tím zamýšlí. Co bude po mě? Zvládnou to mé děti, můj syn? Stejně dobře, jako jsem to zvládnul sám? 

Po pravdě, nezvládne. Podle různých mezinárodních studií se mezigenerační předání firmy povede zhruba ve třiceti procentech případů. To není příliš povzbudivé číslo. 

Hra o oliheň (v originále Squid Game)

Studie: Bohatých i chudých extrémně přibývá

Zatímco pandemie covidu přivedla na svět více než pětistovku nových miliardářů, tak její následky v kombinaci s válkou na Ukrajině uvrhnou do extrémní chudoby až 263 milionů lidí, upozorňuje server CNBC na prognózu mezinárodní neziskové organizace Oxfam.

Přečíst článek

V Česku jsme v primárním období. Dravci, kteří v devadesátých letech sežrali, na co přišli, a kterým dochází síla, se začínají rozhlížet, co dál. Netýká se to jednoho konkrétního oboru. Týká se to všech oblastí. 

Od ničeho k miliardám

Když se podíváte na žebříček sta nejbohatších obyvatel Česka, jsou to vesměs selfmademani, kteří se z ničeho dopracovali k miliardám. Všechna čest. Někteří, jako třeba Pavel Baudiš (Avast) nebo Ivo Lukačovič (Seznam), svými dovednostmi. 

Kuponova knížka (ilustrační foto)

Kupónová privatizace: Třicet let od experimentu, který zrodil první české miliardáře, jiným nepřinesl nic

Před třiceti lety, 18. května 1992, dostali lidé v tehdejším Československu poprvé možnost získat akcie státních podniků převedených do akciových společností. Od toho dne mohli upisovat kupony z kuponové knížky přímo za akcie firem. Dvě vlny kuponové privatizace zrodily první novodobé české miliardáře v čele s Petrem Kellnerem, zatímco mnoho lidí vyšlo téměř naprázdno, i slovo „tunelování“, které Česko nechvalně proslavilo ve světě.

Přečíst článek

Ale všem je jasné, že jiní k majetku přišli spíše schopností využít děr v právním řádu země, která právě vznikla. Pavel Tykač, který nyní moudře mluví o energetické budoucnosti země, za sebou zanechal spoustu lidí bez peněz, kteří mu věřili. Je mu to jedno. Kdo je Radovan Vítek? Za miliardy nakupuje nemovitosti, nikdo o něm neví nic. Ale je bohatý. Nejkrásnější vlastnost. 

O Petru Kellnerovi a jeho počátcích jen v dobrém. Zahynul při sněžné zábavě na Aljašce, takže už jen mlčet. Jeho pozůstalá žena Renáta byznys neumí, ale už jsou tu s „pomocí“ pánové Šmejc a Křetínský. 

Petr Kellner

Nejbohatší Čech Petr Kellner získal in memoriam nejvyšší státní vyznamenání. Jaký byl a co si ve skutečnosti myslel?

Už je to téměř rok, co Petr Kellner tragicky zahynul při přeletu nad Aljaškou. Během své třicetileté byznysové kariéry dosáhl řady zásadních úspěchů a svou finanční skupinu PPF proměnil z lokálního hráče v globální podnik působící v desítkách zemí. Jak přemýšlel muž, který podle prezidenta Miloše Zemana „prospěl České republice“?

Přečíst článek

Zdeněk Bakala, další úspěšný Čech, se také prosmýknul českým prvním řádem, když dostal čtyřicet tisíc bytů na Ostravsku vlastně zadarmo. Od vlády. Kdo z vás by to nebral. 

A kde je ESG?

Ale zpátky ke klíčové otázce. Co zbude po první vlně českých miliardářů? Jaký odkaz? Moderním tématem je ESG. Většina lidí ještě neví, o co jde. Ve zkratce řečeno, mějme se všichni rádi, chovejme se slušně k zaměstnancům a mějme rádi planetu. OK, planetu máme rádi. Ale jak do toho zapadá filozofie první generace českých kapitalistů? 

Radim Passer

Miliardář Passer vyvázne ze závodní jízdy v Bugatti bez trestu

Německé úřady ukončily vyšetřování českého podnikatele Radima Passera kvůli jízdě rychlostí až 417 kilometrů za hodinu po německé dálnici. Obžalován nebude. S odvoláním na státní zastupitelství ve Stendalu na severovýchodě Německa to uvedla agentura DPA.

Přečíst článek

Napadají mě jako příklad developeři. V žebříčku sta nejbohatších Čechů je jich pět. Což mimochodem vypovídá o jistém vychýlení trhu. Kunovský, Sekyra, Korec, Passer, Soural. Dušan Kunovský se svými 20 odhadovanými miliardami korun majetku byl prý nespokojený, že aktuálně vypadnul z první desítky bohatců. Což je při ceně sto padesát tisíc korun za metr čtvereční bydlení skutečně s podivem.

Teď například Kunovský na pražském Žižkově buduje novou čtvrť. Nějakou miliardu mu to jistě přihodí. Odkaz pro budoucnost? Když městské čtvrti něco přihodíte, postavíte třeba školku nebo park, budete bohatí. 

Kanceláře Seznam.cz, ilustrační foto

Zakladatel Seznamu Lukačovič pošle Ukrajině 100 milionů korun. Na zbraně

Miliardáře podle vlastních slov zdrtily záběry masakru v Buče. Již dříve se Ivo Lukačovič angažoval v organizaci sbírky pro nejbohatší Čechy, která na humanitární pomoc vynesla stamiliony korun.

Přečíst článek

ESG je životní přístup, to není jen povinnost, kterou si vymysleli v Americe a banky ji po vás chtějí. Smysl zní: Budu respektovat přírodu, spolupracovníky, podřízené. Bylo by fajn tenhle model přemýšlení implementovat do firem. Ale ono to tak samo nejde. Všechno jde vždy od hlavy. Co se honí v hlavách českých miliardářů? 

> > > > > Vše o ESG čtěte zde < < < < < <

Vytvořili tito úspěšní lidé systém, který respektuje zaměstnance? Který buduje něco nadčasového? Hodnoty, na které budou naši potomci za dvacet let pyšní?

Éra obávaných autokratů

Spíše to vypadá, že ne. Řada českých firem první generace je budována autokratickým způsobem. Je tady jeden šéf, majitel, kterého se všichni bojí. Ani v koutku, kde se vaří káva, není možné vyřknou, že šéf je pitomec.

Andrej Babiš, poslanec

Dalibor Martínek: Budoucí prezident Babiš v teplácích? Pro Česko jen dobře

Chápu pobouření Andreje Babiše. Bývalý premiér se vzteká, že by měl on, jediný a sám, člověk, který toho pro nás tolik dobrého vykonal, skončit v teplácích. To je pro něj jistě pobuřující představa. Nejen pro něj. Pro nikoho z nás není příjemná myšlenka, že by bývalý premiér a možná budoucí prezident měl sedět.

Přečíst článek

Polemizovat s majitelem? Ono by to vlastně šlo. Jenže firemní kultura je nastavená tak, že se šéfa všichni bojí. Aby nebyli vyhozeni. Kdo se mu nejlépe zalíbí, bude se mít nejlépe. Jiný padá. Velká chyba českých miliardářů. Nechávají si podkuřovat, místo aby si vyslechli kritický názor. 

Mocní by měli povolit otěže. Aby naše společnost nebyla nemocná. 

Reklama

Související

Tři roky od tragické smrti Petra Kellnera. Jeho vize už naplňují jiní

Tři roky od tragické smrti Petra Kellnera. Jaké byly jeho nejslavnější vize a akvizice? Přečtěte si jeho autentické citáty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme