Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Budoucí prezident Babiš v teplácích? Pro Česko jen dobře

Andrej Babiš, poslanec
ČTK
Dalibor Martínek

Chápu pobouření Andreje Babiše. Bývalý premiér se vzteká, že by měl on, jediný a sám, člověk, který toho pro nás tolik dobrého vykonal, skončit v teplácích. To je pro něj jistě pobuřující představa. Nejen pro něj. Pro nikoho z nás není příjemná myšlenka, že by bývalý premiér a možná budoucí prezident měl sedět.

Reklama

Nechceme mít své premiéry v teplácích. Nejsme Jižní Amerika. Fakt jsme si za premiéra zvolili zloděje?

Je to docela dost možné. Babiš patrně zneužil dotační programy. Všechno tomu nasvědčuje. Těžko k tomu říct něco nového, už toho bylo řečeno a napsáno dost. Konečné slovo snad řekne soud. Už dopředu lze říct, že se Babišovi těžko bude dokazovat, alespoň podle dostupných informací, že to bylo jinak.

Pro Andreje Babiše je to tristní situace. Padesát milionů, které měl získat na Čapák, je v kontextu jeho podnikání pár drobných. Je miliardář. Udělat nějakou finanční operaci pro něj asi byla běžná rutina. Právníci se postarají, vše dobře dopadne.

Čapí hnízdo, ilustrační foto

Kauza Čapí hnízdo míří k soudu. Babišovi hrozí až deset let vězení

Státní zástupce Jaroslav Šaroch podal obžalobu na předsedu hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou (dříve Mayerovou) v kauze kolem padesátimilionové dotace na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo. O obžalobě dvou osob informoval mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze.

Přečíst článek

Je tu ale jeden problém. V Česku platí zákon. Tedy, odsud potud. Babiš si pravděpodobně myslel, že se do mantinelů vejde.

Nevešel. Jeho hlavní chybou bylo, že se nacpal do politiky, a upoutal na sebe pozornost. Jiní čerpači dotací na prapodivné projekty si dávali větší pozor. Zůstali stranou veřejného zájmu. Tuhle hloupou chybu, že chtěl být premiérem, si Babiš může připsat sám sobě. Jeho rozhořčení je pochopitelné. Já, jeden z mnoha žraloků, jsem sám uvízl v síti? Jak potupné.

Babiš ví, že podobných „dotačních příběhů“ bylo v Česku nepočítaně. O to víc je pro něj k vzteku, že se státní zastupitelé soustředí jen na něj. Celé severní Čechy jsou posety prapodivně financovanými projekty. Z evropských dotací vzniklo mnoho novodobých boháčů. Všichni tajnosnubně mlčí a tváří se jako „podnikatelé“. A teď by měl pykat jenom Babiš? Premiér, šéf silné politické strany?

Babišovo rozhořčení lze do jisté míry chápat. Ale bohužel, jinak to nejde. Fakt, že i jiní brali dotace na podivné projekty nebo upláceli, nedělá z šéfa ANO, možná budoucího prezidenta, neviňátko. Krást se prostě nemá. Běžte se, pane Babiši, obhájit před soud. Miliardář, nemiliardář.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Armádní generál ve výslužbě a jeden z favoritů prezidentské volby v roce 2023 Petr Pavel.

Rok do prezidentských voleb. Sázkovky poprvé věří více Pavlovi než Babišovi

Rok před inaugurací nového prezidenta České republiky považují sázkové kanceláře za favorita třetí přímé volby generála Petra Pavla. Těsně za ním následuje bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). V první pětce jsou podle sázkových kanceláří také bývalá rektorka Danuše Nerudová, senátor Pavel Fischer a předseda Senátu Miloš Vystrčil. Oficiálně svou kandidaturu zatím potvrdilo více než deset žen a mužů, další se tak chystají učinit v následujících měsících.

Přečíst článek

>>>>>> Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde <<<<<<

Reklama

Související

Andrej Babiš je nevinen v kauze Čapí hnízdo

Vrchní soud zkritizoval zprošťující rozsudek v kauze Čapí hnízdo. Babiš bude dál stát před soudem

Přečíst článek
Andrej Babiš

Stanislav Šulc: Existuje už jen jeden důvod, proč se máme dál šťourat v Čapím hnízdě. Ten ale stojí za to

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme