Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Studie: Bohatých i chudých extrémně přibývá

Hra o oliheň (v originále Squid Game)
Netflix.com
Petra Jansová
pej

Zatímco pandemie covidu přivedla na svět více než pětistovku nových miliardářů, tak její následky v kombinaci s válkou na Ukrajině uvrhnou do extrémní chudoby až 263 milionů lidí, upozorňuje server CNBC na prognózu mezinárodní neziskové organizace Oxfam.

Reklama

Během pandemie každých 30 hodin přibyl na světě jeden nový miliardář. V roce 2022 bude ale stejným tempem, přibližně každých 33 hodin, kvůli enormnímu zdražení potravin kolem milionů lidí uvrženo do extrémní chudoby, prezentovala nezisková společnost Oxfam svoje prognózy na ekonomickém fóru v Davosu.

Od března 2020 do března roku 2022 přibylo na světě 573 miliardářů, ti drželi majetek v hodnotě 12,7 bilionu dolarů, upozorňuje CNBC. Přičemž jen bohatství potravinových a energetických gigantů a jejich majitelů vzrostlo během posledních dvou let o 453 miliard dolarů.

Mark Zuckerberg

Američtí miliardáři letos chudnou. Nahoru se derou indičtí magnáti

Výsledková sezona dokonala dílo zkázy na majetku většiny nejbohatších lidí planety. Poraženým dosavadního roku je zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, jehož jmění kleslo o polovinu. Naopak neznámý indický miliardář Gautam Adani využívá komplikované situace na Ukrajině a v Číně a jeho přístavy mu vydělaly desítky miliard navíc za pár týdnů, vyplývá ze žebříčku miliardářů agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Jednou ze čtyř společností ovládajících více než 70 procent globálního potravinářského trhu je americký gigant Cargill, který během loňska vygeneroval čistý zisk pět miliard dolarů, nejvíc v celé historii své existence. Tedy jen v rodině Cargillů překročili hranici miliardového majetku čtyři lidé.

A pandemie přinesla miliardové zisky i do farmaceutického průmyslu.

David Marek, hlavní ekonom Deloitte

Ekonom David Marek: Všichni zchudneme. Ani nemovitosti nás nemusí ochránit

Lednová rekordní inflace nemusí být nejvyšší číslo letošního roku, tvrdí hlavní ekonom Deloitte David Marek. Rozhodující bude vývoj cen energií. Aby lidé své peníze ochránili a „nesežrala“ jim je inflace, musí je investovat, tvrdí ekonom. To však obnáší riziko. Ani investice do nemovitostí podle něj už nemusejí být výhodné.

Přečíst článek

Společnost Oxfam proto v Davosu předestřela svůj plán, jak předejít stále narůstající majetkové nerovnosti v souvislosti s aktuálním zdražováním potravin. Mimo jiné například uvalení jednorázové solidární daně na zisky, které přinesla bohatým pandemie.

Společnost ale přišla i s návrhem trvalých daňových nástrojů na extrémní zisky, monopol a emise CO2, jež produkují podniky superbohatých.

„Pandemie a aktuální extrémní zdražování potravin a energií jsou pro ně doslova bonanzou,“ řekla výkonná ředitelka Oxfam International Gabriela Bucherové.

Uvalením dvouprocentní daně pro milionáře a pětiprocentní pro miliardáře by mohla vygenerovat až 2,5 bilionu dolarů ročně. Částka by pak podle Bucherové byla dostačující na to, aby se 2,3 miliardy lidí vymanilo z extrémní chudoby.

Petr Fiala, premiér a předseda ODS

Inflace, důchody a krize. Fialovi bude radit 19 ekonomů, jak nakopnout ekonomiku

Nová vláda Petra Fialy oprašuje Národní ekonomickou radu vlády, kterou poprvé sestavil Mirek Topolánek. Její sestava se značně proměnila.

Přečíst článek

Inflaci lze porazit jen investicemi. Ženy přitom naráží na stereotypy a časové limity

Nebát se a začít investovat. Klidně jen se stokorunami pravidelně ukládanými do fondů. Tak by měly začít investovat ženy podle zkušených investorek, které se zúčastnily konference „Ženy jako investorky: Jak ochránit své peníze“ pořádané byznysovým portálem newstream.cz. Jinak jim hrozí velké problémy zejména v pokročilejším věku, kdy jim státní penze nedokáže pokrýt i běžné výlohy. 

Přečíst článek

Reklama

Související

New York

Pět z nejbohatších měst na světě je v USA. V žebříčku stoupají Austin či Dubaj

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme